Външно: Удължете ваканцията си в Турция

Външно: Удължете ваканцията си в Турция | StandartNews.com

Наши деца с медал насред хаоса, прибраха в консулството ни 50 наши от "Ататюрк"

Митничарите и граничарите на комшиите със засилени проверки на всички коли и рейсове

Външно министерство препоръча на нашенците, които са на лятна ваканция в Турция, да удължат престоя си в южната ни съседка до пълното нормализиране на обстановката. Това е един от съветите, които екипът на дипломат номер 1 Даниел Митов отправи към сънародниците ни. От Външно допълват, че вече се овладява ситуацията, но обстановката в страната след опита за преврат все още е рискова. Затова и препоръчват на българите в близките дни да не посещават южната ни съседка, а сънародниците ни да не напускат хотелите и жилищата си.

"Няма проблем с българските туристи, които се намират в големите курорти на Турция", увериха представители на туристическите агенции пред БНР. Георги Банков от една от големите туроператорски фирми коментира, че хотелите работят нормално. "Говорихме с партньорите си и в Кушадасъ, и в Мармарис. Казаха, че всичко е спокойно, никъде няма безредици. Хотелите функционират нормално, всичко работи. Българските туристи не са спокойни поради липсата на информация. Хората звънят и питат. Обясняваме им това, което и ние знаем", допълни Банков.

19 български ученици и 7 ръководители пък се оказаха в турския град Трабзон на Спортна гимназиада насред разтърсената от опит за преврат държава. Начело на групата е председателят на Българската асоциация по спорт за учащи Юлия Боянова, която е в постоянна връзка с българското посолство в Анкара, спортното и образователното министерство, от които получава съдействие за всичко необходимо. Родителите имат постоянна връзка с децата си. Обстановката в града е спокойна и състезанието не е прекратено, а българските ученици дори спечелиха бронзов медал в отборната надпревара на аеробиката. В гимназиадата участват над 2500 деца от цял свят, а официалното й закриване е тази вечер. Учениците се извозват под засилена охрана от военни и полиция. Търсят се варианти как българската група да се прибере по маршрут, който да избегне Истанбул.

Над 50 българи потърсиха съдействие от Генералното ни консулство в Истанбул. Голяма група нашенци бе блокирана на летище "Ататюрк". Консулството ни организира автобус, с който прибра в българската мисия в Истанбул хората. Мисиите ни в Анкара, Истанбул и Одрин организират автобуси, с които да приберат в родината около 200 нашенци.

Полетите от Истанбул до София през днешния ден бяха анулирани. През нощта срещу събота пътници на "Бритиш еъруейс" кацнаха на летище "София", вместо в Истанбул, но след зареждане на самолета с гориво са отпътували обратно за Лондон. В съботния ден бяха отменени и два чартърни полета от София до Анталия, съобщиха от летище София.

Броени часове след опита за преврат турските власти затвориха граничните пунктове, включително и трите за България - срещу Малко Търново, Капитан Андреево и Елхово. Така никой не можеше да напусне южната ни съседка. От 5 часа днес сутринта до обяд се извиха километрични опашки на турския пункт Капъкуле на границата с България при Капитан Андреево. Най-напред бяха спрени леките автомобили, след това автобусите и камионите. Границата бе отворена към 11,30 часа. Нашенци, които са чакали да се върнат в България, разказаха, че преминаването между двата гранични пункта им е коствало по 3, по 6, а на някои и по 8 часа.

Вече успокоени, че са на българска територия те признаха обаче, че на турския пункт е имало напрежение и чакащите с часове шофьори дори са влизали в сериозни пререкания с митничари и граничари на пункта в южната ни съседка. Те разказаха, че турските митничари и граничари са подлагали на зверски проверки особено тировете, като всички без изключение са били отклонявани за инспекция с рентген на Капъкуле. През цялото време Турция приемаше туристи. От Външно предупредиха, че всички, които тръгват към Турция, трябва да имат предвид, че комшиите извършват засилени проверки на ГКПП-тата, което води до забавяне на преминаването.

Подсилваме границата с Турция с 230 войници
Няма индикации за нова бежанска вълна, успокои премиерът Бойко Борисов

Границата ни с Турция от днес сутринта е подсилена с 230 войници в помощ на Гранична полиция. Военният министър Николай Ненчев, главният секретар на МВР Георги Костов и началникът на отбраната ген. Константин Попов също днес пристигнаха в граничното полицейско управление в Елхово по разпореждане на премиера Бойко Борисов.

"В комуникация сме с турското правителство, с премиера, с посланика на Турция и имам пълните уверения на всички, че границата няма да бъде поставена под натиск. Заедно с турската страна продължаваме да я охраняваме", заяви премиерът Бойко Борисов на специален брифинг. Въпреки това той е разпоредил сигурността в региона около границата с южната ни съседка да бъде подсилена.

След като в нощта на неуспешния преврат Турция затвори от своята страна КПП-тата по общата ни граница, те бяха отворени в събота по обяд. "От информацията, с която разполагаме, продължавам да считам, че конфликтът в Турция не е напълно локализиран. Затова горещо препоръчвам на всички да отложат каквито пътувания да имат, за да не поставяме всички в екстремна ситуация", заяви премиерът.

Борисов увери, че към момента няма никаква индикация за бежанска вълна. "Мигрантите, които са около 3 милиона в Турция, са си в лагерите, спокойни са, няма раздвижване. Но въпреки това се разбрахме с турската страна да усилим патрулите и те, и ние, за да имаме абсолютна гаранция, че няма да се получи някакво брожение", посочи Борисов. Според него рискът от нова мигрантска криза е бил много голям, ако Турция беше изпаднала в дестабилизация. "Тогава по конвенцията ние ставаме първа сигурна страна, а това означава да приемем всички, които бягат. Така че засега се разминахме", коментира Борисов.

Заради ситуацията в южната ни съседка министър-председателят проведе среднощно заседание в нощта срещу събота с шефовете на ДАНС, държавната служба за разузнаване и с министрите на външните и на вътрешните работи, и с всички ръководители на специализирани служби.

Разпространена бе пресинформация, че българското правителство осъжда опита за насилствена смяна на властта в Турция и уверява, че е впрегнало всичките си усилия, за да гарантира безопасността на българските граждани в югоизточната ни съседка. По-късно премиерът даде първия си брифинг, на който заяви: "С тревога следим какво се случва с нашите съседи. Винаги сме били за законност, за спазване на конституцията на която и да е държава. Има ред за сваляне и махане от власт, и това демократичният свят го е направил чрез избори. Точната формулировка е "да няма спирала от насилие", защото насилието ражда насилие. Мир с война и с убити не се постига".

Следим ситуацията във всеки един момент, увери по-късно през деня премиерът. По думите му успокоителното е, че напрежението спада. Ситуацията е спокойна и на военното учение на НАТО "Бриз", където има четири турски кораба с 350 военнослужещи.

Борисов се срещна и с турския посланик у нас Сюлейман Гьокче. Дипломатът благодари на министър-председателя от името на турския премиер Бинали Йълдъръми за деликатното и навременно изявление в нощта срещу събота.

40 рейнджъри са част от всичките 230 военнослужещи, с които са подсилени патрулите на граничари, полицаи и военни по южната ни граница. Всички те са от центъра за обучение на специалисти в Сливен, който преди години бе танкова бригада, научи "Стандарт". Военнослужещите са заминали с джипки и камиони марка ЗИЛ. Те са и с пълно въоръжение.

Чужденци: Стрелят се и ходят със сатъри

Кошмарна нощ имаха чуждестранните туристи, които станаха свидетели на бурната нощ в Истанбул и Анкара. Те бяха предупредени да не напускат хотелите си днес, докато ситуацията не се стабилизира. "Не знаем какво става. Всеки миг трепериш за живота си. Това бе най-страшната нощ в живота ми", обяви австралийката Катрин Ричиадоне, която успя да се свърже с телевизионния канал "Нюз 7". "Цяла нощ се стреляше и все по-близо до хотела ми. Сега не знам какво става. Чуват се викове на гняв, някои пък празнуват. Навсякъде ходят хора със сатъри. От време на време има и изстрели. Нещата не отиват на добре", допълни спортният журналист Лачлън Гюсели, който е прекарал нощта в Ортакьой.

"Апартаментът ми едва не се срути от експлозиите. Цялата сграда се люлееше. Имаме и доста стрелба", разказа англичанинът Джони Хог. Превратът го завари в Анкара. "Фотограф съм, но не ми бе до снимки. Бяхме в азиатската част и тръгнахме към европейската на разходка, когато започна всичко. Чуха се викове "Аллах акбар". Видяхме как затвориха мостовете. След това дойде ред на хеликоптерите, които кръжаха в небето. Започна да се чува и стрелба. Беше като на кино. Затова може би не се уплаших толкова много, но заспах едва към 7 часа сутринта. Опитвахме се да разберем какво става от телевизията. Нямаше интернет, затвориха и социалните мрежи. Единствената връзка бе "WhatsApp". Искам само едно - да се прибера", заяви казахстанката Любов Мамаева. И допълни, че мобилният й телефон е залят със съобщения, подписани от Реджеп Ердоган, който призовава всички да излязат на улицата, за да пазят демокрацията.

Ф16 всял хаос на летището

"Кемал Ататюрк" в Истанбул. Това разкри за "Афтонбладет" 30-годишната Лина Карлсон. Шведката се оказа сред пасажерите, които бяха хванати в капан на аерогарата от превратаджиите. "Влязохме и видяхме, че на екраните пише - всички полети отменени. Едно момиченце ми каза, че летището е обсадено от военни. Обявиха, че отвън има резервоари с вода и да запазим спокойствие, но полети няма да има. Тогава настана паниката. Появиха се бойни самолети Ф16 на пистата и хората започнаха да пищят. Всеки бягаше нанякъде. Тъпчехме се един друг. Сложих си шала като никаб, за да се слея с местните. После се скрих в някакъв килер. На сутринта нещата се нормализираха, но имам само една идея в главата - искам да се махна, искам у дома!", разказа Лина пред една от най-големите медиите в родината си.

Плажовете затворени, футболисти в капан

В Анталия, Алания и останалите курорти останаха спокойни. За разлика от Истанбул и Анкара там нямало стрелби, разказаха руски и други туристи. "Разбрахме за проблемите от телевизията, отначало не им обърнахме внимание", обявиха летовници. Според ТАСС над 5000 руснаци карат почивката си в югоизточната ни съседка. Нито един от тях не искал да си развали кефа и да се прибере. Властите обаче призоваха днес курортистите да си останат по стаите и плажовете останаха пусти.

"Всички питат как сме? При нас, в Алания, е спокойно. Но няма никой на басейна, улиците също са пусти. Държим постоянно контакт с консулството", обяви журналистката Олга Каплина, която кара почивката си в Турция. Мнозина британци обаче не крият, че искат да прекъснат ваканцията си и да се приберат у дома.

В капан попаднаха и едни от най-големите футболисти в близкото и далечното минало. Те трябваше да участват в благотворителен мач в Анталия, който бе организиран от Самуел Ето'о. На него трябвало да присъства и Реджеп Ердоган. Днес път към родината търсеха първите звезди, които се озоваха в Турция - Деко, Стефан Апия, Карлес Пуйол, Майкъл Есиен и Ерик Абидал. Жозе Моуриньо и Марадона извадиха късмет заедно с Фабио Капело, защото закъсняха с един ден.

Стабилността и мирът са най-важни за нас
Росен Плевнелиев, президент

Република Турция е добър съсед и стратегически партньор на Република България. За нас стабилността и мирът в Турция са от първостепенно значение, както и спазването на човешките права. Следя внимателно ситуацията в нашата съседка, осъждам проявата на всякакви форми на насилие и подкрепям демократично избраните институции в Република Турция. Призовавам да се запази спокойствие, а българските граждани в Република Турция да се обръщат при необходимост към дипломатическите ни представителства в страната.

Демокрацията не се коригира с преврат
Мустафа Карадайъ, председател на ДПС

С изключителна тревога и загриженост ние от ДПС следим случващото се в Република Турция.

Турция е наша съседка, в която живеят неколкостотин хиляди български граждани, наши братя и сестри. Ето защо ние изразяваме категоричната си позиция в подкрепа на законно избраните институции - президент, парламент, правителство. Волята на турския народ, изразена чрез демократично проведени избори, стои над всичко и над всички. Тя не може да бъде потъпквана по никакъв начин, а най-малко чрез сила. В XXI век никоя демокрация не може да бъде коригирана с военен преврат.

Като изразява своето искрено съчувствие към близките на загиналите и пострадалите, ДПС подкрепя твърдо усилията на законно избраните турски президент, парламент и правителство да възстановят реда и демокрацията в страната и да осигурят живота, сигурността и свободата на всички турски граждани, в това число и на нашите сънародници.

Да предложим решения за успокояване на региона
Ивайло Калфин, зам.-шеф на АБВ

Регионът около нас бълбука и кипи. Премиерът Бойко Борисов реагира адекватно и навременно, като свика всички служби. Президентът Плевнелиев трябва спешно да събере Консултативния съвет за национална сигурност. Трябва не само да наблюдаваме какво се случва в Турция, а да погледнем по-дълбоко над процесите, защото живеем в една изключително сложна, деликатна обстановка. България за момента е най-стабилната държава на Балканите. Редно е Бойко Борисов да се превърне в защитник на България и региона. Трябва да предложим и решения за намаляване на напрежението на Балканите и в Черно море. Ние трябва да успокоим региона. Опитът на Ердоган да концентрира абсолютно цялата власт в себе си е реакция на преврата. Тази реакция не е от ислямистите, а от тези, които искат да поддържат светския характер на държавата.

Големите сили да решат проблемите
Корнелия Нинова, лидер на БСП

Към момента няма пряка заплаха за сигурността в България. Първа грижа са българите там. Нужно е да им се помогне, ако искат да се върнат у нас. Светът има нужда от лидерство. Знам какво е мир и война. Светът плаче за мир. Големите трябва да се съберат и да решат проблемите, иначе всеки ден ще се борим с последиците.

Язък, че превратът не успя
Валери Симеонов, лидер на НФСБ

Каквото и да стане в Турция, ако не е по гайдата на Ердоган, той винаги вижда Гюлен насреща. Армията в Турция е тази, която извършва периодични преврати и която връща Турция към принципите на светската държава на Кемал Ататюрк. Бих искал превратът да беше успял, но както се казва на турски - "язък". Колкото и зловещо и цинично да звучи, има и плюсове от случилото се. Пет години за туризъм в Турция няма да се говори.

Да искаме финансова подкрепа от ЕК
Красимир Каракачанов, лидер на ВМРО

Сега е моментът България да се опита да се върне в позицията да бъде активен фактор в балканската политика. Силният ни коз е искане от страна на министър-председателя Бойко Борисов за спешно свикване на ЕК и премиерите в ЕС, за да бъдат обсъдени процесите, които се случват в Турция и Близкия изток. Борисов трябва да поиска реална финансова и техническа подкрепа за българските служби за сигурност и армия за опазване на европейската граница между България и Турция. Задължително е президентът Росен Плевнелиев да свика Консултативния съвет за национална сигурност.

Турският народ даде урок по демокрация
Красимира Ковачка, лидер на БДЦ

Реакцията и отпора, който даде турският народ на опита за военен преврат в страната, е урок по демокрация. Гражданите по улиците и площадите, които застанаха срещу дулата на превратаджиите, показаха, че обществото няма да толерира насилствени методи за смяна на законно избраните премиер и президент.

Нестабилност по южния фланг на НАТО
Румен Йончев, председател на Народен съюз

Случилото се в нощта срещу събота в южната ни съседка е опит да се пренапише историята на Турция. Ерата на военните преврати поне в Европа и в тази част на света отдавна е приключила. По-важното и интересното е мълчанието на световните лидери в първите часове и изводите за нестабилността на южния фланг на НАТО. Българският интерес е Турция да остане стабилна, защото, не дай си боже, една гражданска война в Турция е лош вариант за България, особено когато в Турция има над 3 млн. бежанци. България трябва да е готова да посрещне бежанска вълна. Събитията през нощта показват, че Турция не е готова за приемане в ЕС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай