Торнадо вилня три пъти над Ружинци

Торнадо вилня три пъти над Ружинци | StandartNews.com

Огромен въздушен стълб се заби като хобот в къщите, разказват местните

Торнадо се завихри над квартал "Белоптичене" на село Ружинци, съобщи кметът Александър Александров. Местните видели за пръв път подобно природно явление. То започвало на три пъти, но най-силен се оказал последният пристъп. Денят причернял, чул се страшен тътен и от небето се спуснал огромен въздушен стълб, който се забил като хобот в къщите на една от улиците, засмукал и понесъл към небето керемиди, клони на дървета, земя и прах. Изкоренени били две дървета. Понесените от вихъра предмети били разхвърляни из полето близо до селото. Всички притихнали в страшно очакване, никой не посмял да излезе и да гледа навън торнадото, обясни кметът.

В квартала са пострадали няколко къщи от стихията, връхлетяла селото във вторник. Най-засегната е къщата на Василка Петкова. Тя живее сама в нея, без близки. Пенсията й е 140 лв., с която не може да поеме никакви възстановителни работи. Ако тръгне по реда за обезщетенията, ще трябва да изчака идването на комисия, описването на щетите и отпускането от комисията за бедствия и аварии на не повече от 300 лв., каза Александър Александров. Общината ни не е богата, но и не толкова бедна, че да не можем да помогнем на жената. Затова поехме ние да извършим ремонта. Имаме на склад стари керемиди, ще купим летви и греди и за ден-два ще възстановим покрива, допълни кметът.

Къщата е кирпичена, но е единственият дом на жената. Затова трябва да бъде поправена преди поредния дъжд. Торнадото е вдигнало и керемидите на други къщи, но повече тези от стрехите.

Възрастни хора твърдят, че досега не са виждали подобен въздушен вихър. Според синоптиците обаче преди 10-ина години торнадо е минало и през друго видинско село - Винарово. Явлението е рядко, но не е необичайно за този район, твърдят те.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай