Санирането спасява от глоба за остъклен балкон

Санирането спасява от глоба за остъклен балкон | StandartNews.com

София. Няма да се плащат глоби за незаконно остъклените балкони, ако собствениците им се включат в програмата за топлоизолация на сградите с европари, обяви пред БНТ арх. Влади Калинов, шеф на "Контрол по строителството" в София.

"Искаме да помогнем на хората да санират панелните си жилища. Остъклените балкони ще бъдат включени като част от топлоизолацията. По същия начин ще се въведе ред и в поставените на произволни места климатици, които в много случаи крият опасност за преминаващите граждани", обясни Калинов.

Регистърът на незаконните гаражи пък ще бъде готов до май. На 3 февруари изтече срокът, в който собствениците на клетки трябваше да ги регистрират пред общинските администрации. На всяка от тях бе поставено съобщение, с което собственикът се приканва да ги декларира в общината с документ за собственост и договор за ползване на земята. Гаражите, за които не са подадени документи, ще се смятат за незаконни и ще падат първи. За останалите ще се търсят варианти да бъдат узаконени - може да бъдат преместени например, обясни Калинов. Друг вариант е собствениците им да плащат тротоарно право, за да продължат да държат в тях автомобилите си. Таксата ще зависи от района, в който е гаражът, като най-ниската е 19,20 лв. на кв.м, а най-високата - 27 лв. на кв.м на месец.

Опасни елементи по фасадите в столицата има на около 350 сгради, уточни Калинов. Най-много подобни обекти има в район "Възраждане", каза още той.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай