Патриархът получи символичен пропуск за фонд „Земеделие"

Патриархът получи символичен пропуск за фонд „Земеделие" | StandartNews.com

София. Патриарх Неофит получи символичен пропуск за Държавен фонд „Земеделие, който му беше връчен от изпълнителният директор Атанас Добрев. Добрев изрази надежда, че реконструкцията на храмове с пари от Програмата за развитие на селските райони ще бъде улеснена.

„Вратите на Държавен фонд „Земеделие" винаги са отворени за Вас и за всички представители на Българската православна църква. Пропускът ще Ви даде достъп до всяка една стая на институцията, където ще можете да се срещнете с всеки един експерт. Така своевременно ще могат да се решават възникналите казуси с проектите за реконструкцията на православните храмове по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР)", каза Добрев

Официалната среща между двете институции се състоя в сградата на Светия Синод, по искане на директора на фонд „Земеделие".

Добрев предостави на Негово Светейшество справка за състоянието на църковните проекти по мярка 322 „Обновяване и развитие на населените места" от ПРСР. От началото на програмния период ДФ „Земеделие" е одобрил субсидии от 66.8 млн. лв. за реставрацията на 187 православни храма. По 47 от тях ремонтите са приключили и те вече са отворили врати.

Представителите на Българската православна църква (БПЦ), взели участие в срещата, запознаха ръководството на фонд „Земеделие" с решението на Светия Синод за провеждане на семинар в началото на септември в Рилския манастир, на който ще се обсъдят всички неясноти около европроектите за храмове, както за настоящия, така и за следващия програмен период до 2020 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай