Отиде си мъжкото момиче на Перник

Отиде си мъжкото момиче на Перник | StandartNews.com

Росица Янакиева издъхна след 20 дни битка за живота си
Бившата кметица печелеше сърцата и на политическите си противници

Заместник-председателят на Народното събрание и дългогодишен кмет на Перник Росица Янакиева почина във ВМА в нощта срещу понеделник. След прекаран тежък инсулт лекарите се бориха 20 дни за живота й. Янакиева бе приета на 6 януари в болницата с мозъчен аневризъм и още същия ден й бе направена безкръвна операция.

В началото тя се е възстановявала изключително бързо и добре. В един момент обаче кръвното й отново започнало да се покачва, появили се проблеми с бъбреците и белите дробове. Янакиева изпадна в дълбока кома и бе поставена на командно дишане. Въпреки усилията на лекарите фаталният край се оказа неизбежен.

Новината за смъртта на Росица Янакиева хвърли в покруса Перник. Целият й живот беше неразривно свързан с миньорския град. Един от най-успелите местни политици, мъжко момиче, което печелеше битка след битка, често пъти сама. В името на Перник и перничани тя умееше да успява във всичко. Пословични станаха добрите й отношения с премиера Бойко Борисов независимо от политическите им различия. Обичаше да казва, че градът е нейният дом и така го управляваше - с много енергия, умно и като добър стратег. Имаше забележителна управленска компетентност, съчетана с човещина и добронамереност. Неоспорим е приносът й за облика на днешния Перник, а в сърцата на много хора ще остане любов и признателност. Само който не работи, не греши, обичаше да казва за себе си и своя екип и така отговаряше на критиките на недобронамерените хора.

Впечатляващата политическа кариера от три мандата кмет на най-голямото пернишко кметство "Изток", два мандата кмет на Община Перник и народен представител не я промениха и тя си остана човек като всички с любов към семейството си и с гордост от децата си, а като всяка баба разказваше за своите внуци. Обичаше цветята и се хвалеше, че има най-подредения двор в квартала, но в същото време беше политик от национална величина.

Смъртта я завари като заместник-председател на Народното събрание. На миналогодишните парламентарни избори Росица Янакиева беше избрана за депутат от АБВ и кроеше планове за мащабни политически ходове. Независимо че политическата й кариера беше свързана с БСП, а тя избра друг политически път, винаги казваше, че до живот ще остане с лявата идея и не си позволяваше да коментира предишните си съпартийци.

Професионалната си кариера Росица Янакиева започва в завод "Пектин", където работи като технолог. Била е директор на Окръжния младежки дом в Перник, работила е и като енергетик в пернишката "Топлофикация".

Поклонението пред тленните останки на бившия кмет на Перник Росица Янакиева е днес от 11 ч в Двореца на културата. Погребението е от 14 ч на Централен гробищен парк-Перник.

Беше уважавана за принципността си
Росен Плевнелиев, президент на Република България

С дълбока скръб научих за кончината на Росица Янакиева. Тя спечели широко уважение със своята принципност. Страната ни загуби човек, който с категоричност и следвайки нормите на демокрацията и парламентаризма, упорито и всеотдайно работи в полза на българските граждани.

Достоен човек и политик
Цецка Цачева, председател на НС

Напусна ни един достоен човек и политик, социално ангажиран, отдал безрезервно сили и енергия за демократичното развитие и просперитета на страната. Една от каузите, в които Росица Янакиева вложи цялото си сърце, беше и пълноправното участие на жените във всички сфери на нашия живот. Дълги години Росица Янакиева активно работи за засилване ролята на местната власт в решаване на проблемите на хората.

Родният й град беше съдба и кауза
Георги Първанов и проф. Борислав Борисов, АБВ

За нея Перник беше съдба и кауза. Израсна и се утвърди в Перник, но нейните възможности и стремления надхвърляха пределите на родния край. С много плам и вдъхновение започна дейността й като заместник-председател на 43-ото народно събрание, в което бе избрана като представител на АБВ. В сърцата и душите на всички, които я познаваха и уважаваха, ще остане празнината от нейното отсъствие.

Другар, на когото може да разчиташ
Ивайло Калфин, зам.-председател на АБВ и вицепремиер

Росица Янакиева беше железен човек, другар, на когото можеш да разчиташ напълно. Не мрънкаше, не се измъкваше, товареше се с работа, беше екипен играч. Отнасяше се с уважение и разбиране към всеки. Поставяше си амбициозни цели и знаеше как да ги постигне. Мотивираше хората, заразяваше ги със своя ентусиазъм и решителност. Неслучайно на два пъти донесе и най-добрия резултат за АБВ. Росица Янакиева беше като майка за града си и за хората, с които работеше.

Имаше топлина за всеки винаги
Лютви Местан, председател на ДПС

С прискърбие поднасям съболезнования заради кончината на Росица Янакиева. ПГ на ДПС, ръководството и всички членове на партията свеждаме глави за почит пред паметта на достойния зам.-председател на 43-ото народно събрание на Република България. Росица Янакиева бе достоен народен представител, грижовен стопанин на Перник и преди всичко това благороден човек с топлина за всеки и винаги. Да бъде светла паметта й!

Раздаваше се
Михаил Миков, председател на БСП

Росица Янакиева беше енергичен, добър и раздаващ се човек. Внуците й ще се гордеят с това, което направи. Съчувстваме и скърбим за нея.

Направи много за Перник
Инж. Иван Иванов, кмет на Перник

Росица Янакиева беше сериозен политик и успя да направи не малко неща за града ни. Отиде си човек, който посвети голяма част от живота си на нашата община. Светла й памет! Бог да я прости!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай