Осъден за "Опицвет" издъхна на плажа

Осъден за "Опицвет" издъхна на плажа | StandartNews.com

Кристиян Младенов може да е починал от диабетичен шок

След излизането си от затвора купи "Кремиковци"

Скандален бизнесмен почина мистериозно около 10 часа в Слънчев бряг на брега на морето. Кристиян Младенов, осъден за наркоаферата "Опицвет", тръгнал да влиза във водата, когато изведнъж се строполил на пясъка. Според запознати вероятно му е прилошало. Все още не е ясна причината за смъртта му. Една от версиите е, че става въпрос за диабетичен шок. От полицията не потвърдиха, нито пък отрекоха дали става въпрос за столичния бизнесмен.

Кристиян Младенов нашумя като основно действащо лице в една от най-скандалните наркоафери у нас. Той бе осъден за разбитата фабрика за амфетамин край село Опицвет. През декември 1997 г. антимафиоти атакуват химична лаборатория и откриват готови 313 кг амфетамин база и два работещи реактора, заредени със суровини. Арестуван е инженер-химикът Валери Величков. След това Националната следствена служба стига до извода, че главен организатор на лабораторията е Кристиян Младенов, който обаче два дни преди акцията

е напуснал страната за сватбено пътешествие

Той е обявен за общодържавно издирване и даден на Интерпол. На 4 февруари 1998 г. Младенов е задържан на унгарско-австрийската граница. На 30 март 1998 г. е докаран в наш арест. Оказва се, че е имал условна присъда пак за амфетамини три години по-рано.

В хода на делото магистратите установиха, че лабораторията в Опицвет е собственост на държавното предприятие "Българска фотография".

То отдава под наем помещенията на Химическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски", който пък ги предоставя на напълно законната си лаборатория за чисти реактиви. В нея работи на щат Величков, който се води в отпуск към момента на задържането. По делото е установено, че за да бъде увеличен капацитетът на производство на чисти реактиви, в базата е монтирано общо химическо оборудване. С тази доставка се занимава познатият на Величков Максим Шлезингер. В началото и той бе арестуван, но после остана само свидетел.
Според обвинението в началото на 1997 г.

поръчките към лабораторията намаляват

и именно тогава се появява Кристиян Младенов. Той предлага оферта за синтезирането на прекурсора бензил-метил-кетон (БМК). Веществото е посочено като 1-фенил-2 пропанон в списък 1 на приложението към Конвенцията на ООН за борба срещу незаконния трафик на упойващи и психотропни вещества.

Преди години Младенов беше в Управителния съвет на футболния клуб "Локомотив" (Сф) и много близък със собственика Николай Гигов. След аферата "Опицвет" обаче Младенов беше освободен от ръководството на столичните "железничари".

След като излезе от затвора, той внезапно се захвана с металургичен бизнес и дори купи фалиралия гигант "Кремиковци". Сделката стана миналата година. Фирмата, през която Младенов придоби дяловете на "Кремиковци", е "Крис Мит".

47-годишният бизнесмен се нанесе и в просторен палат в "Бояна", който преди беше собственост на наркобоса Поли Пантев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай