13:00 ч.

29.05.15

2 мин.

1596

3

0

Над 60 ученици от ромския квартал в Гърмен не ходят на училище

от Владимир Симеонов |

Над 60 ученици от ромския квартал в Гърмен не ходят на училище

Страх ни е за живота им, твърдят родителите им


Цяла седмица децата на ромите в квартал „Кремиковци" в Гърмен не ходят на училище. Родителите им не ги пускат, тъй като се страхуват за живота им след сблъсъка между българи и роми на 23 май в квартал „Заграде". Нито един ученик от ромската махала не е сядал на чина тази седмица в СОУ „Св. св. Кирил и Методий".


„Мотивът на родителите е основателен – страх ги е за здравето на децата и не ги пускат на училище. Непрекъснато учители посещават квартала и водят разговори децата да идват в учебното заведение. Половината ни ученици са от „Кремиковци" – над 120 деца са. Началният курс завърши, на практика не идват над 60 ученици от горния курс. Пишем докладни до социалните служби, до полицията, заедно да търсим решение на проблема", сподели директорът на школото Стоян Стругов.


Най-важното за него и преподавателите е да съхранят толерантността в училището между децата – българи и роми, да няма агресия и сблъсъци. Това, което се случва в общината, няма как да не се отрази и на учениците, смята школският шеф. На проведения по спешност педагогически съвет е установено, че отсъстващите ученици от ромската махала имат достатъчно текущи оценки, за да им бъдат оформени срочна и годишна оценка. „Страхът е надделял над всичко в квартал „Кремиковци".


Почти сигурно ще проявим разбиране и ще извиним отсъствията на учениците, които ще представят бележки от родителите си. Но тези събития и сблъсъци ни връщат години назад. В училището ни винаги е имало диалог и толерантност между учениците. Надяваме се, че обстановката ще се нормализира и другата седмица децата от ромската махала ще са на училище", каза още Стругов.


Социални служители от Гоце Делчев извършиха проверка в квартал „Кремиковци". не са установени деца в риск. Няма агресия и насилие към малчуганите, нито пък има изоставени хлапета. „Притеснението им е от напрежението в Гърмен, от непреведените им социални помощи. Искат да се успокоят нещата и да пуснат децата си на училище. Искат мир", заяви директорът на „Социално подпомагане" в Гоце Делчев Петранка Костова.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 16:38 · 29.05.2015
СПРЕТЕ ДА ЛЪЖЕТЕ И ДА ПРЕХВЪРЛЯТЕ ВСИ4КО НА БГ ХАИД СЕГА ИЗКАРАИТЕ ВИНОВНИ БГ ЗА ВСИ4КО КАК НЯМАТЕ СРАМ НО ИМА БОГ ЗА ВСИ4КО НЯМА ДРУГА ДЪРЖАВА И НАРОД ПО ТЪРПЕЛИВ И ТЕ ЗАТОВА СИ ПРАВЯТ КАКВОТО СИ ИСКАТ ВКАРАИТЕ ГИ В ПЪТЯ ТЕЯ МАНГАЛИ И НЕ НИ ПЕИТЕ ТАЯ ПЕСЕН ЖАЛНА.
Потребител · 15:51 · 29.05.2015
Kakvi sa teq LUJI .... Mangali I u4iliste ..hahahahahah. Koga mangalite sa hodeli na u4iliate
Потребител · 13:50 · 29.05.2015
цигански работи лъжи и измами те не ходят години дори кагато ги хранятбезплатно а искат работа те чеп за зеле не стават
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент