Над 60 ученици от ромския квартал в Гърмен не ходят на училище

Над 60 ученици от ромския квартал в Гърмен не ходят на училище   | StandartNews.com

Страх ни е за живота им, твърдят родителите им

Цяла седмица децата на ромите в квартал „Кремиковци" в Гърмен не ходят на училище. Родителите им не ги пускат, тъй като се страхуват за живота им след сблъсъка между българи и роми на 23 май в квартал „Заграде". Нито един ученик от ромската махала не е сядал на чина тази седмица в СОУ „Св. св. Кирил и Методий".

„Мотивът на родителите е основателен – страх ги е за здравето на децата и не ги пускат на училище. Непрекъснато учители посещават квартала и водят разговори децата да идват в учебното заведение. Половината ни ученици са от „Кремиковци" – над 120 деца са. Началният курс завърши, на практика не идват над 60 ученици от горния курс. Пишем докладни до социалните служби, до полицията, заедно да търсим решение на проблема", сподели директорът на школото Стоян Стругов.

Най-важното за него и преподавателите е да съхранят толерантността в училището между децата – българи и роми, да няма агресия и сблъсъци. Това, което се случва в общината, няма как да не се отрази и на учениците, смята школският шеф. На проведения по спешност педагогически съвет е установено, че отсъстващите ученици от ромската махала имат достатъчно текущи оценки, за да им бъдат оформени срочна и годишна оценка. „Страхът е надделял над всичко в квартал „Кремиковци".

Почти сигурно ще проявим разбиране и ще извиним отсъствията на учениците, които ще представят бележки от родителите си. Но тези събития и сблъсъци ни връщат години назад. В училището ни винаги е имало диалог и толерантност между учениците. Надяваме се, че обстановката ще се нормализира и другата седмица децата от ромската махала ще са на училище", каза още Стругов.

Социални служители от Гоце Делчев извършиха проверка в квартал „Кремиковци". не са установени деца в риск. Няма агресия и насилие към малчуганите, нито пък има изоставени хлапета. „Притеснението им е от напрежението в Гърмен, от непреведените им социални помощи. Искат да се успокоят нещата и да пуснат децата си на училище. Искат мир", заяви директорът на „Социално подпомагане" в Гоце Делчев Петранка Костова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай