МВР ще проверява статута на сирийците, изгонени от Розово

МВР ще проверява статута на сирийците, изгонени от Розово | StandartNews.com

София. „МВР ще провери законосъобразността на действията на всички институции, имащи отношение по проблема", заяви главният секретар на МВР Светлозар Лазаров по повод ситуацията със с. Розово. Той поясни, че ще даде указания за извършване на проверка по случая. Тя ще бъде в няколко посоки – спазена ли е процедурата за даване на бежански статут на съответните лица; дали те самите са спазили процедурите, които се изискват в съответствие с техния статут и дали местната власт им е издала адресна регистрация, която те са пожелали.

Едва ли това е най-тактичният вариант да се използва случая и да се коментират теми, свързани с етническата толерантност и етнически чисти градове, допълни Лазаров и изрази личната си позиция, че „това е нехуманно в съвременните условия".

Вътрешният министър Цветлин Йовчев обяви на изнесеното заседание на кабинета в Бургас, че с изгонването на сирийците от наетата от тях къща са нарушени основни техни права и изрази тревога, че представители на местната власт говорят за "етническа чистота".

„Докато съм главен секретар на МВР, няма да допусна незаконно преминаване през границата ни", заяви още главен комисар Светлозар Лазаров. Той посочи, че често полицейските служители, охраняващи границата с телата си, са подложени на обиди. Готов е да разпореди проверка по всички сигнали, свързани с жалби за полицейско насилие на влизащите в страната бежанци. Уточни, че от началото на годината са задържани 629 лица, от които 525 на зелена граница, а останалите на ГКПП-та. Недопуснатите общо в страната ни са 2367 лица. Стандарт Нюз напомня, че вчера бе оповестен доклад на международната правозащитна организация Хюман Райтс Уоч (Human Rights Watch), в която се сигнализира за нарушения на процедурите и лошо отношение от страна на граничните ни полицаи към търсещи убежище хора от Сирия, Афганистан и други страни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай