Йовчев: Случаят Розово е тревожен факт

Йовчев: Случаят Розово е тревожен факт | StandartNews.com

Казанлък. "Ще коментирам случая Розово и в друг аспект – неадекватната реакция на местната власт и на някои от политическите сили". Това заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев по повод дискриминацията на имигранти от жителите на село Розово, Казанлък.

"На първо място изключително съм изненадан от докладната записка, с която кметицата г-жа Георгиева е сезирала областната дирекция на вътрешните работи. Докладната започва със следния текст „Село Розово е едно от най-чистите по етническа принадлежност села в община Казанлък", каза още Йовчев.

По думите му представител на местната власт да говори за етническа чистота е нещо, което не може да приеме под каквато е да е форма. "Да не говорим, че след това, пак в тази докладна записка се описва, че граждани са изразили своя протест и негодувание от факта за новозаселените. Тези две неща като ги свържа за мен предствляват нещо, което наистина е изключително тревожен факт. Не знам до каква степен действията на кметицата са довели до тези протести и неадекватни действия на жителите на това село", разясни министърът.

"Дълбоко съм убеден, че българският народ не е такъв. Ще си позволя да коментирам една декларация на ПП ГЕРБ, която според мен е изключително неадекватна. Няма решение на държавната агенция по бежанците за настаняване на бежанци в района на град Казанлък. Не знам кой им е дал тази информация, кой отново ги е въвел в заблуждение. Още веднъж ще повторя, че тези хора, в момента в който получат статут от държавната агенция за бежнаците, след като е установена тяхната самоличност, след като са минали проверки за сигурност, установено е че те не представляват заплаха, че имат нужда от закрила, преминали са през всички процедури, те имат правата като на всички постоянно пребиваващи граждани на територията на страната. Могат да отидат навсякъде, въобще не можем да говорим за принудително заселване. И още нещо - когато говорим за върховенство на закона, именно върховенството на закона се изразява в това, че по закон тези хора можеха да се заселят там, отговарят на всички изисквания. Този, който им пречи, нарушава закона. Така че, когато говорят за налагане върховенството на закона, може би са имали предвид на кмета избран с гласовете на ГЕРБ - кметицата Георгиева. Да, наистина трябваше да има декларация от ПП ГЕРБ, и в нея те трябваше категорично да се разграничат от своя кмет, който говори за етническа чистота", каза вицепремиерът.

"Аз мисля че реакцията спрямо тези хора - бежанците, които се настаниха там в доста голяма степен наруши техните права – човешки и граждански. След като получат статут от държавната агенция по бежанците, тези хора са с всички права на постоянно пребиваващи граждани на територията на България. Те могат да се движат свободно, да се настанят където искат, да започнат работа и да имат право на социално подпомагане. От тази гледна точка всички действия, които бяха предприети, за да не им позволят те да се заселят на това място, нарушават техните права", обясни Йовчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай