Малена Филипова: Страхувам се за живота си

Прокурорката отрече да е слагала чадър на разследването срещу Мирослав Найденов

Малена Филипова: Страхувам се за живота си | StandartNews.com

София. Прокурорът Малена Филипова обяви, че се притеснява за живота си и свободата си. Тя отрече да е възпрепятствала разследване срещу Мирослав Найденов и разказа подробности за съдържанието на касата си.

„Много хора имат интерес да замлъкна завинаги, защото аз съм най-информирания човек в държавата за корупцията в съдебната система. Тези хора са с власт и пари, те ще платят за някой нелеп инцидент", обяви Филипова пред Нова телевизия.

Преди дни главният прокурор Сотир Цацаров поиска оставката на Филипова, защото нелегално съхранявала папки в касата си. Тя обясни, че е държала и решени преписки с чувствителна информация. „Изтичането й би имала неприятни последици за лицата, които са проверявани. Това са председатели на съдилища, ръководители в прокуратурата. Решенията доказват че не са виновни", разказа още прокурорът. Тя съхранявала информацията, за да не бъде злоупотребено с нея - „например да я прочетем в някой сайт или вестник. Имайте предвид, че това са ръководители на институции, те са авторитети, символи на държавността".

Филипова обясни още, че държала тези документи в касата си, защото иначе те се съхранявали в незаключени шкафове в коридорите, до които имали достъп и обикновени граждани.

Чадър не съм слагала, изпълнила съм си задълженията по закон. Това пък беше коментарът на Филипова по повод обвиненията, че е възпрепятствала разследване срещу бившия министър на земеделието Мирослав Найденов. Тя отрече да е оказвала натиск върху магистрати и определи случващото се като абсурд.

Като ръководител на инспектората към Върховната касационна прокуратура Филипова твърди, че по длъжностна характеристика не само е имала право, но и е задължена да предава и сигнали на ГДБОП и ДАНС за проверките на магистрати. В някои случаи се налагала и употребата на специални разузнавателни средства. Тя потвърди, че е пращала и анонимни сигнали, когато в тях се съдържат конкретни данни.

Филипова каза още, че след първата инвентаризация в офиса й е поискала среща с главния прокурор Сотир Цацаров, но той й отказал и предложил да напише, каквото има да му казва.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай