Ковачевци гони деца на бежанци (ОБЗОР)

Ковачевци гони деца на бежанци (ОБЗОР) | StandartNews.com

Хлапе от Афганистан стана школски талисман

Ковачевци настръхна срещу деца на имигранти в местното школо. 12 хлапета от бежанския лагер трябва да бъдат записани в единственото за общината училище в село Калище. Регионалният инспекторат по образование в Перник информирал за това местната власт три дни преди старта на учебната година. Така на 15 септември вместо празник в училището имаше импровизиран протест на родители.

Те не скриха своето притеснение от разпространение на зарази и влошаване на качеството на учебния процес. "Нямаме нищо против децата, но мястото им не е тук", казаха някои от родителите. Според местната власт в лагера отдавна няма сирийски бежанци, а настанените са предимно афганистанци и сомалийци. Повечето от тях били с отказ да получат статут на бежанци, който обжалват. За тази учебна година в училището са записани 18 деца от всичките девет села в общината. По данни от РИО в бежанския лагер има седем деца на възраст от 5 до 10 години, а пет са между 11 и 17 години. Ако те бъдат записани в школото, учениците там ще станат 30.

Комендантът на лагера твърдял, че всички деца са преминали курсове по български. За втора учебна година училището в Калище е със статут на защитено, но се дофинансира от собствени приходи в общинския бюджет. Затова и кметът Васил Станимиров, и председателят на Общинския съвет Венцислав Тодоров реагираха негативно и насрочиха извънредно заседание на съветниците в първия учебен ден.

На него се прие декларация с искане до 30 октомври да бъде освободен от имигранти Националният детски екологичен комплекс (НДЕК) в Ковачевци, където беше създаден бежански лагер. Документът ще бъде изпратен до президента, премиера, министъра на образованието, шефа на Държавната агенция за бежанците и областния управител на Перник. "Не приемаме интеграция, в която българите са малцинство, а сомалийци и афганистанци без статут са мнозинство", заяви шефът на общинския съвет Венцислав Тодоров.

"Нашето училище е много малко и такова попълнение от бежанци ще промени коренно учебния процес. Тези деца не отговарят на критериите и ако бъдат записани, ще бъде незаконно и извън разпоредбите на Министерството на образованието. По въпроса се подходи непрофесионално, бяхме информирани ненавременно", каза кметът Васил Станимиров. Скандалът коментира и образователният министър Румяна Коларова. "Най-добре е децата да отидат в училището, което е в общината", каза тя. И допълни, че там имат негативно отношение не само към присъствието на децата в училището, но и към присъствието на родителите в лагера.

"Надявам се, че сме се поучили от подобни инциденти и няма отново да допуснем нетолерантност и враждебност у децата", каза още Коларова. Тя е готова да обсъди проблема с общината. "Но едновременно с това съм готова да отстоявам това, в което вярвам - че всички деца са равни, трябва да имат равен достъп до образование", каза Коларова. За разлика от Ковачевица, Харманли приема с радост хлапе на бежанци в училище. 7-годишният Зади Дауд от Афганистан пристъпи днес на първия учебен ден в началното училище "Алеко Константинов" в Харманли.

"Всички негови съученици, както и родителите им приеха Зади съвсем нормално и с усмивки. Дори той стана наш талисман", коментира директорът. Училищният праг без проблем в Хасково пристъпи и 17-годишният Ануар Абдула. Той е от Сомалия, но като бежанец в България идва от Сирия. Знае перфектно 5 езика, а българският е научил за година. Живее в дома за деца в Хасково "Ас. Златаров". Сам е, понеже майка му останала в лагер в Турция, а баща му заминал за Германия.

Учене и ремонти в Мизия

Учебната година беше открита тържествено и в Мизия. Ремонтите в ОУ "Цанко Церковски" продължават, но въпреки това занятия ще има. Учениците тази година ще са по-малко, тъй като тези деца, чиито родители са загубили домовете си, ще продължат образованието си другаде.
В почти всички столични училища бяха поставени урни, където родители и деца да събират дарения за наводнените райони.
Столичното 51 СОУ събра само за ден 1534 лева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай