Калфин: Пенсионната реформа ще даде на хората сигурност

Калфин: Пенсионната реформа ще даде на хората сигурност | StandartNews.com

Подготвяните промени в пенсионната система ще я стабилизират дългосрочно и ще дадат на хората сигурност кога и как ще се пенсионират. Това заяви социалният министър Ивайло Калфин пред БНТ във връзка с новия законопроект, одобрен вчера.

Той настоява, да се търсят и още варианти за увеличаване на приходите в НОИ.

"Променяме формулата, по която се изчисляват пенсиите, което означава, че всяка следваща година, швейцарското правило ще увеличава базата, на която се изчислява пенсията. Това означава, че само при запазване на сегашната инфлация това гарантира над 40% на новите пенсии през следващите 10 години. Прекалена голяма тежест чака хората от тук нататък", каза той.

"Това е нормално. Добро сечение сме намерили очевидно и всеки е малко недоволен от него, въпросът е да няма остри конфликти. Не бих казал, че към този момент е гарантирано приемането на този проект. А е много важно да се приеме такъв. Започвам срещи. Няма да са лесни разговорите. Аз мисля, че това е добро решение, стабилизира системата, освобождава ресурс за повишаване на доходите от пенсии, в дългосрочен план дава на хората сигурност кога и как ще се пенсионират."

Калфин обясни, че промените в пенсионната система ще дадат ефект след време, няма да се усетят веднага.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай