Изкупуват обратно пластмасовите бутилки

Изкупуват обратно пластмасовите бутилки | StandartNews.com

Черпим опит от Германия, връщат парите и за опаковките на продуктите

В Министерството на околната среда и водите (МОСВ) се обмислят варианти за въвеждането на система за обратно изкупуване на пластмасовите амбалаж от минерална вода и други стоки. Това съобщи министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. Неотдавна проведохме среща с представители на германски фирми, които са внедрили система за обратно изкупуване на пластмасовия амбалаж не само в Германия, но и в други страни, включително и в Албания, обясни Василева. Помолихме тези експерти да ни представят механизма на обратното изкупуване на пластмасовите опаковки, който са въвели. Както и да се запознаят с нашето законодателство, каза Василева.

След това заедно с експертите от дирекция "Управление на отпадъците и опазване на почвите" в МОСВ трябва да се изследва възможността да се въведе подобна система и у нас, посочи екоминистърът. Тази система ще трябва да е свързана с отговорности на производителите, с регистрацията на опаковките, за да може да се възстановява този елемент от стойността им, който е за екологичните цели, обясни Василева.

Така че бъдещата система за обратно изкупуване на пластмасовия амбалаж ще е обвързана с инвестиции както от страна на производителите, така и от фирмите, които ще я въведат в магазинната мрежа, посочи министър Василева. Тя припомни, че преди 4 години у нас е направено изследване, което доказало, че изкупуването на пластмасови опаковки няма да е икономически ефективно. Оттогава е изминало доста време и ситуацията може да се е променила, коментира министър Василева.

Без отсрочка за едрите отпадъци

Няма да бъде удължаван срокът - юли 2016 г., в който общините трябва да осигурят специални площадки за предаване на едрогабаритни, опасни и други отпадъци от домакинствата, заяви още Василева. Според мене има погрешно тълкуване на Закона за управление на отпадъците от страна на общините, коментира тя и посочи, че в документът не се казва, че площадките трябва да бъдат изградени, а "осигурени". Така че общините биха могли да поведат конкурси по ЗОП за избор на фирми, на които да възложат осигуряването на площадки за такива отпадъци, заяви Василева. Не смятам, че това изисква кой знае какъв финансов ресурс, а по-скоро воля от страна на общините да изпълнят закона, коментира екоминистър Ивелина Василева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай