In memoriam: Сърцето предаде Железния Туньо

In memoriam: Сърцето предаде Железния Туньо | StandartNews.com

Димитър Пенев: Лошото става бързо и не пита

Масиран инфаркт лиши България от една от най-големите легенди и емблематични фигури в родния футбол - Трифон Иванов. Страховитият защитник издъхна на 50 години в 10,00 часа. Смъртта го застигна в двора на къщата на приятелката му Валя в село Самоводене. Това стана шест месеца, след като прескочи трапа. На 19 август той получи инфаркт и му бе сложен стенд. Преди това Иванов имаше и проблеми с белия дроб.

"Оставете ни на спокойствие, Трифон бе много обичан, но това няма да го върне. Благодаря на съотборниците му, които изказаха съболезнования", лаконична бе Валя Панова.

Трифон подсили отбора на ангелите

Остава завинаги сред най-култовите футболисти, участвали на световно първенство

"От днес Трифон ще играе своя страхотен, впечатляващ и запомнящ се футбол на небето заедно с всички звезди на българския и световен футбол". Това гласи един от първите постове, след новината, че една от най-големите емблеми на Златното поколение от Световното в САЩ през 1994 г. вече не е сред нас. Автор е кметът на Велико Търново Даниел Панов. И е прав. Железният Трифон Иванов, за който цял свят не спираше да говори с години, след като сложи край на кариерата си, вече е нов отбор, защото и ангелите имат нужда някой да им пази гърба. Трифон Иванов си отиде само на 50. "Беше пръв във всичко, сега пак го направи", коментираха в мрежата. "Смъртта му обви в скръб цяла България, беше невероятно предан, верен и отдаден приятел. Имаше респектиращ вид, но и изключително добро и състрадателно сърце. Трифон Иванов посвети целия си съзнателен живот на великотърновския и български футбол. Ще ми липсваш. На мен, на всички великотърновци, на всички, които дори една минута са виждали невероятната страст и хъс, с които игра футбол и изживя живота си. Последно сбогом, приятелю!!! Вечна да е паметта ти!!!", продължи Панов. Той е един от първите, които научи страшната вест. Приятелката на Трифон Валя звъни веднага, след като го намира паднал в двора, на съпругата му Даниела, която е медицинско лице. Екипът, който пристига по-късно, само отчита кончината на големия футболист. А Даниел и Даниела Панови бързо се озовават в Самоводене, за да тешат Валя. Тялото е изнесено към 13,00 часа.

На погребението, което е в сряда, се чакат дъщерите на Трифон, които са в чужбина.

Футболните ни клубове също забравиха за дрязгите си и му отдадоха дължимото. "Днес ни напусна една истинска легенда. Моите съболезнования! Почивай в мир, приятелю", написа Стилиян Петров. "Трифон Иванов ни радваше и ни караше да се чувстваме горди, че сме българи. Всички ние губим в негово лице един голям човек", написа съболезнователен адрес президентът Росен Плевнелиев. "Армейци, днес ни напусна един от легендарните защитници на ЦСКА и българския футбол - Трифон Иванов. Ръководството, треньорският щаб, футболистите и всички служители на футболен клуб ЦСКА изказват най-искрените си и дълбоки съболезнования на семейството и на всички близки на Трифон Иванов", обявиха от "Българска армия". "Левски" също сведоха глава пред Трифон Иванов, чийто един от най-паметни мачове бе именно победата над тях с 5:0. "Сигурен съм, че в момента милиони фенове скърбят за човека и футболиста Трифон Иванов. Поклон пред светлата му памет", се казва в съобщение на министър Красен Кралев. БФС не пропусна да даде заслуженото на легендата: "Преди да бъде голям футболист, Трифон беше голям мъж. С огромно сърце и винаги готов да помогне. Всички ние скърбим за загубата на един истински приятел. Почивай в мир, Трифоне!",

"Много жалко. Преди два дни се чухме... в движение бях. Питахме се, как си, казах му - да си жив и здрав. Днес ставам и чувам, че си е отишъл. То, бързите работи стават така, не питат. Лесно ли се живее в днешно време в това напрежение?!", коментира пред "Блиц" Димитър Пенев. - Той беше един от най-добрите централни защитници в Европа. Играл е срещу класни нападатели и винаги съм бил доволен от него, и в ЦСКА, и в националния отбор. Голяма трагедия е, изключително млад си отиде. Неговата помощ беше нужна на децата му. Спомени много. Обичаше да се майтапи, аз му кажех нещо, той ми отвръщаше", допълни Стратега.

"Не ми се говори. Загубих приятел. Отиде си млад и достоен човек. Трагедия за цялото семейство, за всички нас. Ще го запомня с чувството за хумор, защото и аз съм такъв. Той беше истински лидер, обясни Йордан Лечков. - За него мога да кажа, че с пълна сила важи правилото "Човек с Главна буква"! Никога няма да забравя неговата несломима воля за победа, която ни е помагала в много важни и решителни мачове! Характерът му и чувството му за хумор.

Загубих приятел, а футболът ни - един голям мъж! Изказвам своите най-искрени съболезнования на близките на Трифон!", написа от Германия и друг герой от Златното поколение Красимир Балъков.
Отвсякъде се завъртяха моменти от славната кариера на Трифон. Клипове с голове, сблъсъци с противници. И всички ще го помним такъв - с онзи поглед, прическата и брадата. Марка, каквато втора няма да има. Почивай в мир, шампионе!
"Стандарт" също изказва своите съболезнования на семейството, приятелите, близките и съотборниците му.

Любимата тройка този път бе фатална

Всичко при мен е свързано с числото три, признаваше Трифон Иванов. Тройката стоеше неизменно на гърба му като футболист. Толкова е и броят на децата му, които по традиция за играч от такъв ранг са все момичета - Марина, Галина и Даяна. Основните жени в живота му след майка му също са три. Първа е съпругата му Марияна, с която се разведоха. Тя е по-възрастна от него, следва по-младата Даниела, от която е третата щерка. Последната спътница в живота му бе Валя Пенева. Номерът на колата му винаги е бил четири тройки. По ирония на съдбата тройката присъства и във фаталния за Иванов ден - 13 февруари.

Трифон Иванов се славеше като любител на скоростите и хубавите коли. Освен това бе страстен ловец и рибар. "Интереси в политиката нямам", твърдеше легендарният футболист, въпреки че бе сред учредителите на местната структура на ГЕРБ във Велико Търново. Зевзекът се прочу и една от най-култовите покупки - БТР. Снабдява се с него от разпродажбите в армията ни. Но бързо му се нарадва и се отървава от него.

Неуспехи в бизнеса го върнаха към футбола

Трифон Иванов бе един от малкото представители на златното поколение, който дълги години странеше от футбола. Железният защитник сам призна, че не става за треньор, не взе пост и в БФС по време на революцията, която вдигна заедно със съотборниците си от националния отбор. Вместо това се отдаде на бизнес. Оказа се обаче, че там не е силата му. Първо отвори бензиностанции, но в последствие бе принуден да се откаже от тях и да ги продаде на голяма компания в бранша. После вдигна комплекс край Поликраище, но бе принуден за го продаден, след като не му потръгна. Така се върна във футбола като шеф на Зоналния съвет на БФС във Велико Търново.

Бончо Генчев: Живееше с емоцията и майтапа

Трифон Иванов ще остане в Топ 5 на защитниците в света, заяви бившият му съотборник от "Етър" и националния отбор Бончо Генчев. "Съберете най-добрите защитници, които са играли някога, и ще видите, че той спокойно може да бъде поставен в тяхната компания, заяви Генчев. "Железен защитник беше невероятен футболист. А като човек беше с голямо сърце. Живееше на еуфорията от емоциите и беше майтапчия. Често се виждахме, за последно - преди 3 дни и си говорихме за футбол, разбира се. Имаше си и проблеми, и негативи, но се опитваше да ги преживее някак си, докато отшумят. Той не искаше да има лоши неща и ако зависеше от него - нямаше да има. Не вярвам обаче лични проблеми да са допринесли за втория му инфаркт, по-скоро е имало да става. Помагаше на хората с каквото може и на никого не е отказвал. Голямо сърце имаше! И голям българин беше!"

Негов гол ни класира на Мондиал'98

Печели 3 титли с ЦСКА, играе финал в евротурнирите

Трифон Иванов е продукт на великотърновската футболна школа и част от легендарното поколение на "Етър", което вече без него през 1991 г. печели шампионската титла. През 1988 г. Туньо е привлечен от Димитър Пенев в ЦСКА, където изкарва 2 години и е част от двете успешни серии на ЦСКА в турнира за Купата на националните купи (1988/89) и за Купата на европейските шампиони (1989/90). През 1990 г. е облагодетелстван от политическите промени и е продаден на "Бетис". За кратко той не само се налага като титуляр, но печели и капитанската лента, след което си тръгва заради нелеп скандал. До края кариерата на Туньо продължава в две направления - в Австрия и Швейцария, плюс две завръщания в ЦСКА. Първото - принудително, е през 1992-93 г., когато печели третата и последна шампионска титла с ЦСКА. От 1993 до 1995 г. е в "Ксамакс" и като негов играч участва на световното в САЩ. Впоследствие преминава в "Рапид" Виена, за да изживее още 2 славни години, през които става шампион на Австрия и играе финал за Купата на националните купи, загубен от ПСЖ с 0:1. През 1997 г. преминава в "Аустрия", а после отново се завръща на "Армията", където се запомня скандалът му с Христо Стоичков за капитанската лента. Приключва кариерата си в Австрия, във "Флоридсдорфер".

Най-великите му мачове са с националния отбор. "Железният защитник" от самото начало е част от великата генерация на 90-те - от подвига на "Парк де пренс", през фурора в САЩ и двете знаменити победи над Германия. Градският фолклор навремето убедително твърди, че германките плашат с него децата си, за да слушат. С него България участва на европейското през 1996 г., а вълшебната приказка продължава и на световното през 1998 г. след негов решителен гол срещу Русия за 1:0. В историята ще остане и виртуозното му попадение срещу Уелс, на които би завидил и Стоичков.

Почетоха го от Севиля до Рио

Най-авторитетните спортни, а и други издания в света почетоха внезапната смърт на Трифон Иванов. Най-голямо поклон му сториха бившите му клубове. В Испания "Марка", "Елмундо", "Мундо депортиво", "20 минути", "Естадио депортиво", "Спорт", си спомниха за времето, когато той бе във вихъра си по терените в страната. Севиля потъна в сълзи. "Отиде си уникален играч. Почивай в мир", написаха на своя "Туитър" и официален сайт "Бетис". Италианските спортни библии "Кориере дело спорт", "Газдета дело спорт", както и куп други издания, също изказаха своите съболезнования за близките на Иванов. Един от най-големите френски спортни вестници "Екип" също отдели голямо място в своето издание за идола на много защитници. На Острова "Би Би Си", "Скай Спорт", "Дейли мейл", "Гол", също отдадоха чест на родната легенда. Същото сториха и в Германия, Дания, Холандия, Русия и Португалия. Скръбната вест бързо стигна и до Бразилия, където той е един от най-известните чужденци. Бившият му клуб "Рапид" (Виена) се сбогува със своя най-велик защитник. На официалната страница на виенчани бе публикуван огромен материал за него. "Шок! Отиде си славният български вълк", отчете хърватският "24 сата".

Готвел голям купон в неделя

Ще имаме гости, ще извадя вино и ще празнуваме здраво, са едни от последните му думи. Макар официално Трифон Зарезан да е на 1 февруари, повечето българи, сред които е бил и Иванов, си предпочитат старата дата - 14 февруари. Туньо бил в петък във Враца в качеството си на шеф на Зоналния съвет на БФС във Велико Търново. Под Околчица е присъствал на заседание на Областния съвет и дори е трябвало да разплете казус между врачани и монтанци - кой да дърпа конците във футбола на местно ниво. Героят от САЩ'94 бил в отлично настроение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай