Хаосът на границата продължава

Хаосът на границата продължава  | StandartNews.com

Наши шофьори с контраблокада на ГКПП – Кулата

Ние сме държавата, вземаме нещата в свои ръце, бедстваме 4 дни, категорични са родните тираджии

Двойната колона от тирове е над 15 километра, нашенци пробиха загражденията на Промахон, отнесоха по два акта на родна земя

Наши шофьори започнаха да напускат Кулата

Три автомобила на жандармерията тръгнаха от Благоевград към Петрич и ГКПП Кулата, предаде БГНЕС. ГКПП Кулата е блокиран от жива верига от български шофьори. Не се пропускат нито леки, нито автобуси.

„Ще стоим тук, докато не дойде някой и не обещае, че може да реши проблема", заканиха се протестиращите. Опашката от товарни автомобили е двойна и е над 8 км, блокираните ТИР-ове са над 1200.

Положението на границата с Гърция заради блокадата на гръцките фермери излиза извън контрол. И основателно предизвика притеснение сред управляващите. На пункта спешно пристигнаха евродепутатите Ангел Джамбазки и Андрей Новаков, кметовете на Сандански и Петрич Кирил Котев и Димитър Бръчков, депутатът Атанас Стоянов. Те отидоха да водят преговори в ранния следобед със стачниците, за да се отвори границата. Реакцията им дойде след импровизирания бунт на родни тираджии и европейските им колеги, които взеха нещата в своите ръце и обявиха: „Ние сме държавата!". След 09,00 часа сутринта те направиха контраблокада с жива верига на стотина метра от старото КПП. И се зарекоха да не пропускат нито едно моторно превозно средство. Без значение дали е тир, дали е автобус, дали е лека кола.

„Притеснението ни е, че в този наш протест, с който искаме да стреснем гръцките фермери, няма да ни защитят родните политици. Добре е, че не побързаха да изпратят жандармерия, за да ни разгони. Но реагирахме, защото ни писна да бедстваме с дни. Къде са политиците? Нека дойде премиерът Бойко Борисов, за да види как живеем. Тук е истинско бедствие", заяви превозвачът Кирил Марков от Сандански, който е в Инициативния комитет на разбунтувалите се шофьори на наша територия. Органите на реда обаче не пропуснали да санкционират дори двойно нашенци, които през нощта във вторник атакуваха „на абордаж" загражденията преди ГКПП-Промахон. Четиримата водачи на автовози потрошили и собствените си возила, и преградите. Гърците успели да спрат два от тировете, но другите два успели да се доберат на родна земя. „Хората почувствали носталгия по родината си и решили да се приберат. Нищо лошо не са направили. Преминали през някакви препятствия на гръцките фермери. Но щом стъпиха на родна земя, веднага ги подгониха нашите гранични полицаи. На нас са силни, а протестиращите в Гърция се гаврят с нас, със страната ни, с Европейския съюз", негодуват български тираджии. Двамата мъже, пробили гръцката блокада посред нощ, седнали да се почерпят с по едно питие в чест на успешното начинание. С тях бил и единият от другите двама, който се измъкнал пеш от Гърция. Но ги изненадали полицаите, които ги тествали с дрегер. Устройството отчело наличие на алкохол. Така тримата водачи получили актове и за шофиране в нетрезво състояние. „Тръгнахме пеш преди атаката. Нямаме храна и вода. Не ни пуснаха. През нощта решихме и минахме през блокадата, изпочупихме трактори и ремаркета и се прибрахме в България", казаха Владимир, Нкиолай и Лъчезар. Те се „снабдили" и с по още един акт – за неподчинение на граничните власти и преминаване на границата, без да представят лични карти и документи на автовозите. Все още не се знае какви ще са глобите за младите мъже.

При шофьорите обаче се появиха и някои протестъри. Те дори опитаха да водят преговори на ГКПП – Промахон с гръцките стачници. Но без успех. Гърците били категорични, че няма да преговарят с тях и не им пука за проблемите на българите. „Кураж на нашите действия ни дава фактът, че цяла България одобрява поведението ни. Нека и гърците разберат, че можем да реагираме. Това е европейски коридор, не може да го датварят гърците, да се подиграват с нас. Защо не реагират управляващите в България – премиер, външен министър, зялото правителство? Тук трябва да дойдат и председателите на Европейския съюз, на Европейския парламент, защото заедно с нас страдата и търпят сериозни загуби хиляди европейци. Да видят какво се случва в Гърция и да вземат мерки. Преди Промахон е страшно, смърт е за шофьорите, нямат храна, нямат вода, нямат медикаменти. Това е репресия, все едно са затворени в концлагер", негодуват българските тираджии. Нека политиците ни се преборят поне да се занесе храна и вода на сънародниците ни, а и на останалите европейци на Промахон, да гарантират поне елементарни човешки права на тези бедстващи хора", призоваха те.

Блокираните шофьори настояват границата да се отвори минимум за 24 часа, тъй като опашката е близо 15 километра, но почти по цялото протежение е двойна, което означава, че колоната е дълга над 25 километра. Целта е да се премине границата от всички чакащи тирове. „Час-два на денонощие не решават проблема, пускат по 50-100 тира за 24 часа. Бедстваме заради кефа на 20-30 почерпени с алкохол гърци. Януари и февруари за фермерите няма работа, варят си ракията, пробват си я край границата, докарват трактори и техника от дворовете край браздата. Не се ли реши този проблем много бързо, то може да стане неконтролируемо положението, не е изключено да се стигне и до физически сблъсъци", предупреждават шофьорите. Нека се вдигне блокадата, за да няма война по границата, допълват нашите тираджии.

Контраблокада направиха родни шофьори и на ГКПП – Илинден – Ексохи. Стотината чакащи водачи на наша територия препречиха пътната лента с два тира, които паркираха напряко. Блокадата започна в 14,30 часа във вторник. Пътни полицаи обаче веднага прибраха двамата шофьори на спрените на трасето камиони, за да им съставят актове. Тираджиите набързо преместиха возилата си встрани. Но всички останали направиха жива верига и спряха движението на всички видове моторни превозни средства. „Трябваше между 15,00 и 17,00 часа да започне пропускането на леки коли автобуси, но блокадата на нашите тираджии не позволи да има „прозорец". Не се знае докога ще продължи протеста и на нашите водачи, и на гръцките фермери.

Шофьори дадоха „кръгом"

Наши шофьори започнаха да напускат ада на ГКПП – Кулата – Промахон. На тях им писна да чакат повече от 72 часа, а да не са изминали и 10 метра в посока на граничния пункт. „Питахме нашите гранични власти и пътните полицаи. Разрешиха ни да стигнем до отбивката за село Кулата, да обърнем и да потеглим обратно към вътрешността на страната. Прибираме се, няма смисъл да чакаме повече. Информацията е, че и в самата Гърция през стотина километра има „тапи" по магистралите. И да влезем, ще ни „заклещят" някъде там, а вече свършихме парите. Ще умрем от град, няма кой да ни обърне внимание", призна Миро, който е от Перник и имал курс до Италия. Но го отлага с разрешението на шефа си за неопределено време. Десетки негови колеги се възползваха от възможността да забравят за кошмара на границата с Гърция и да се приберат у дома. Ще се върнат отново, когато всичко бъде разчистено и няма блокади по границата. „Че в момента има двойна блокада. На Промахон са гърците, тук, на Кулата, сме ние. Прветстваме крайната мярка, която предприеха колегите. Само така ще покажем, че ни има, че сме живи и че имаме някакви човешки права", допълни перничанинът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай