Фейсбук изригна: Кърменето забранено, убиването - не

Фейсбук изригна: Кърменето забранено, убиването - не | StandartNews.com

Разярени майки обсаждат мола в понеделник, обидената Деница ще го съди

Кърменето - забранено, убиването - разрешено. Под този знак преминава бурният дебат във Фейсбук, запален от младата майка Деница Панайотова. Искрата пламна преди два дни, когато софиянката се закани да съди мол, където не й разрешили да нахрани детето си преди половин година. "Да кърмиш или не" отприщи милиони коментари и безброй словесни дуели. А "пиронът" в ковчега на дебата заби собственикът на сайта "Изгубената България" Пейо Колев - с диагноза право в десетката: "В мола може само да се убива".

Обсада на мол с бебета на ръце и иск за 500 лв. в съда - това е развръзката след скандала с Деница Панайотова. Хиляди жени се готвят на 30 март по обяд да протестират пред търговския център, където кърменето е забранено. 500 лв. обезщетение пък ще иска Деница от мола. Исковата молба е както срещу търговския център, така и срещу магазина, чийто охранител е отправил забележка към нея, твърдят от Българския Хелзинкски комитет (БХК). Ако делото бъде спечелено, майката твърди, че ще вложи парите в кампания за кърменето на публични места.

"Детето ми заплака, защото беше изморено и гладно. Естествената ми реакция беше да го накърмя и така да го успокоя бързо. Не вярвах, че някому това може да бъде неприятно", разказва Панайотова. Тя твърди, че е кърмила съвсем дискретно. Деница разказа, че седнала на произволна пейка в мола, а мъжът, който дошъл да й направи забележка, бил част от охраната на луксозен магазин. Той я подканил да напусне и да се премести в стаичката за майки с деца. "Това не е стаичка за кърмене, а бебешка тоалетна", отбелязва Деница. По думите й вътре е

дискомфортно, клаустрофобично, мирише на лошо

има хора, които влизат и излизат непрекъснато". "Навсякъде има реклами на мадами по бельо, но хората не се възмущават, а когато искаш да задоволиш естествените нужди на детето си, е осъдително", твърдя тя.

Непосредствено след случката тя подала жалба до управата на мола. Началникът на охраната на търговския център обаче потвърдил, че кърменето на територията на търговския център е нежелателно и гледката възмущавала другите клиенти. На подадената жалба Панайотова не получила писмен отговор. "В конкретния случай спрямо Панайотова е осъществена дискриминация на основата на пола по смисъла на Закона за защита от дискриминация", "Препятстването на кърменето на обществено място нарушава разпоредбата на чл. 32, ал. 1 от Конституцията на Република България, гарантираща ненамеса в личния живот на гражданите и опазването на тяхната чест, достойнство и добро име", поясни адв. Адела Качаунова от програма "Мониторинг и изследвания" на БХК. Адвокатът от комитета, Даниела Фъртунова, която ще защитава Деница, е шокирана от негативните реакции на случая в социалните мрежи. Според нея те се дължат на женомразство. Според Фъртунова изобщо

не става дума за ексхибиционизъм

тъй като целта не е да се покаже гърдата, а да нахраним детето си. По думите й най-смущаващото схващане, срещу което трябва да се борим, е, че майките с малки деца трябва да си стоят у дома и да се грижат за тях там. "Жените имат право да бъдат навън, да се социализират, това е важно за тяхното психическо и физическо здраве", категорична е Фъртунова.

 

ПРОБЛЯСЪЦИ

Който бозае тъпотия, се превръща в глупак

В полемиката "за" и "против" кърменето в мола мъжете не отстъпваха на жените. Къде с плам, къде - с щипка ирония, известни с острото си перо господа, "подправиха" горещия дебат. "Стандарт" събра част от мненията им:

Воайорите са "за", но Путин е "против"

Иво Христов, журналист

Асоциацията на воайорите предлага мястото за неотложно кърмене в мола да се разполага срещу пробните кабинки. Но Путин е против. От асоциацията на страдащите от простата пък предлагат между бутиците да се обособят кьошета за спешно припикаване. Съюзът на кинолозите подкрепя идеята. Кандидат-Нобеловият лауреат за мир и литература Иво Христов счита, че правото на неотложно кърмене трябва да се отпуска след фейсконтрол на входа на мола само на определени персони със съответен жетон, с който същите да ползват намаление и в магазините за дамско бельо. /ИВО ПРЕСС/

Добрият апетит vs. добрия вкус

Любен Дилов-син, журналист

Някои хора бъркат добрия апетит с добрия вкус. Проблемът не е дали жените кърмят в мола, а че все повече жени са закърмените с мол културата. Изборът не е между Мол Фландърс и Робинзон Крузо. Изобщо книгите на Дефо показват, че човек свиква с всичко, само обществото не успява да свикне с човека. За това е важно човекът да е материално, или поне морално отговорно лице. Сиреч МОЛ.

Тежко ни на памперсите

Венци Мицов, сценарист, колумнист и музикант

Вчера си мислех, че е майтап, но днес, като гледам как темата за кърменето се превръща в най-коментираното нещо в медии и социални мрежи, искам смело да кажа... Такива ни откърмиха, дами и господа. Откърми ни чалгата, ченгетата, мутрите, нескончаемият преход, напрежението, отчаянието, липсата на светъл идеал, алиенацията, инфлацията. Който бозае тъпотия, се превръща в глупак. Мда...
PS. Дори не ми се мисли какво има в памперсите, след като сме бозали всичко това последния четвърт век...

Само майките ще вдигнат революция

Георги Иванов, сценарист

И аз... и аз разбирам от кърмене на обществени места! Никога няма да забравя, когато Assya Demireva накърми детето си по време на лекция в университета. Никой нямаше нищо против, може би щото Ася е хубава жена! Но друго е по-важното, очевидно в тази страна единствените хора, способни на революция, са младите майки! Мисля си, че само те могат да спрат незаконната сеч. Но как да ги ангажираме! Само подход трябва, например като се обясни, че колкото по-малко дървета, толкова по-малко въздух за децата! Затова подкрепяйте майките, за да дишате по-добре!

 

ЛА ЛЕЧЕ ЛИГА

Гръдта не е синоним на секс

Мария Атанасова

Ако погледнем реално, в България като цяло няма проблем с кърменето на обществени места. Огромна част от българските майки го правят навън - в ресторанти, кафенета, по парковете. Ако погледнем към историята и фолклора, ще видим, че кърменето е силно застъпено, не като нещо скрито и тайно. Преди 150-200 г. да се кърми на обществено място е било съвсем нормално - по седенките. Сега обществото ни сякаш е отвикнало от тази гледка. Да не говорим, че в повечето случаи не се забелязва нищо, вижда се само как майка гушка детето си.

Благодарение на множеството кампании през последните години се наблюдава положителна тенденция към възприемане на кърменето. Забелязва се, че все повече мъже подкрепят жените. Отрицателните коментари са вследствие на това, че женската гръд се възприема не в нейната основна функция - да кърми, а като сексуален обект.

(Записа Михаела Благоева)

 

НА ЗАПАД

Пинк и Жизел не ги е срам

Световноизвестни звезди като Жизел Бюндхен, Гуен Стефани, Аланис Морисет, Оливия Уайлд и Пинк подкрепят кампанията за кърмене на обществени места. Фънки певицата споделя, че дори й се е налагало да кърми дъщеря си в изискан ресторант в Париж. Един от най-успешните модели на нашия век Жизел Бюндхен сподели с целия свят своя снимка, на която се вижда как храни малката си дъщеря Вивиан, докато се подготвя за поредната си фотосесия. Известната поп певица Гуен Стефани пък бе заснета да кърми в парка по време на мач на големите си синове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай