Бежанци напълниха Ковачевци

Настаниха тайно сирийци в националния екологичен детски комплекс

Бежанци напълниха Ковачевци | StandartNews.com

Перник. Стотици бежанци напълниха Националния детски екологичен комплекс в село Ковачевци край Перник. Първият автобус с млади семейства с деца вече са пристигнали в родното място на комунистическия вожд Георги Димитров още в петък вечер. Очаква се в детския комплекс да намерят убежище още два рейса с бегълци, съобщи кметът на общината Васил Станимиров. Той научил за гостите едва след като автобусът вече пътувал от селото към комплекса. Въпреки краткото време съумял да уведоми началника на полицейския участък в Радомир и да поиска засилено присъствие на униформени в района. Сирийските бежанци са на свободен режим и имат право да се разхождат свободно в селото.

Преди настаняването на първата група сирийци всички били прегледани от медицински екипи. Бегълците пристигнали в селото с пакети със суха храна за пет дни и санитарни комплекти. С тях обаче не пътувал представител на Агенцията за бежанците, който да ги настани. Посрещнали ги единствено хората от комплекса и общински служители.

Освен тях кметът Васил Станимиров вече е предупреди и търговците от селото да заредят магазините си с повече хранителни продукти. След това Станимиров разпространил и сред местните хора новината, така че да не се надигне напрежение. Въпреки това обаче хората в селото се притесняват как ще съжителстват с новодошлите чужденци. "Те не говорят дори английски, тук идват много туристи и не е ясно дали няма да имаме проблеми", коментираха хора от селото. Освен това те се притесняват и за къщите си, част от които са паметници на културата.

Късно вчера стана ясно, че сирийците са настанени там, след като Агенцията за бежанците е сключила договор с Националния център за ученически отдих, туризъм и спорт, който стопанисва комплекса. Той е под опеката на образователното министерство. От там обаче вчера коментираха, че няма информация за договора и въпросът ще бъде проверен в понеделник. Комплексът посреща деца от цялата страна всяка година, тъй като е предпочитана база за т. нар. "зелени училища".

Комплексът разполага с капацитет за настаняване на 280 човека, спортни зали, огромен двор и игрища и други стаи за занимания на ученици. Вчера дворът на комплекса бе пълен със сирийски деца, които се радваха на волейболното игрище. От центъра обясниха, че първата вечер са имали малък инцидент с дете, което се почувствало зле. Веднага на място отишла линейка и детето било прегледано на място. Лекарите му изписали лекарства и го предали отново на родителите му. Според служителите в комплекса при тях в момента са настанени десетки предимно млади семейства с по 2 и 3 деца.

Осигуряват топлото в комплекса

От Националната агенция за бежанците са се ангажирали да помогнат за ремонт на парната инсталация в детския екокомплекс. Вече са водени разговори осигуряване на горелки за котлето и за доставка на гориво. Независимо дали първите пристигнали ще тръгнат за Западна Европа след придобиването на бежански статут, комплексът ще продължи да приема сирийци и ще служи като разпределител, предполага кметът на селото Васил Станимиров.

Вземат отпечатъци на мъжете чужденци

Военният министър Ангел Найденов се е информирал за настанените в детския комплекс в Ковачевци сирийски бежанци. Според него няма опасност в базата да попаднат имигранти с недобри намерения. Той е категоричен, че още на входа им в страната те преминават сериозна проверка и няколко интервюта, преди да бъдат разпределени. Министър Найденов също потвърди, че в Ковачевци ще бъдат изпращани предимно семейства. Независимо от това екипи на ДАНС са били в детския екологичен комплекс. Вземани са и отпечатъци, коментираха хора от персонала.

Според тях хората от Ковачевци все още не са достатъчно информирани за новите си съседи. Тези, които вече са ги видели, споделиха, че не знаят още дали да се притесняват. "Може всякакви хора да попаднат тук", коментира млад мъж. Жена му обаче го контрира, че трябва да се изпитва само съжаление към тези хора, имайки предвид какво са преживели.

Центърът става училище по български

Националният детски екологичен център в Ковачевци може да бъде превърнат в училище по български. Това е информацията, с която персоналът в базата разполага. Според тях вече са водени разговори с просветния шеф Анелия Клисарова базата да стане своеобразно училище по български език за бежанците. Ако вече настанените се задържат по-дълго, за тях ще има ускорени курсове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай