Алекс удушена за 3 минути (ОБЗОР)

Алекс удушена за 3 минути (ОБЗОР) | StandartNews.com

Германеца ще утрепе децата ни, жалва се сестрата на Атанаска

Убийцата Атанаска почерпила малката Алекс с бисквити минути преди да отнеме живота й. Така твърди самата тя в показания, дадени пред съдия. Пак според нейни думи, нямала никакъв спомен как е убила момиченцето на съседите си. Разследващи обаче подозират, че имитира амнезия и се опитва да влезе в графата "временна невменяемост", което пък ще я отърве от затвора.

Атанаска е удушила Алекс за 3 минути, обясниха разследващите в съда. Сложила на главата й найлонова торба, после залепила тиксо около вратлето й. Зверството се е разиграло между 16 и 18 ч във фаталния четвъртък. Атанаска е признала, че е удушила детето в таванската си стая, а не пред вратата на сем. Тодорови, както се смяташе в началото. Малката се качила сама при нея и поискала да й погостува след училище. Атанаска твърди, че била болна, но я приела. "Не спираше да бърбори, много ме изнерви", казала убийцата пред разследващите. Върху шкафчето имало кутия бисквити и домакинята почерпила малката гостенка. След това обаче момиченцето забелязало снимки на по-малкия син на Атанаска. С детско любопитство запитала кой е на снимката, а след като чула, че това е момчето й, отговорила, че е грозен. Тази обида извадила Атанаска от релси и тя започнала да души с голи ръце детето. След това Георгиева

казва, че не помни какво е станало

Първата картина, запечатала се в главата й, била на мъртвото дете, което лежи на пода с найлонов плик върху главичката, стегнат здраво около врата с тиксо. От прокуратурата обаче не вярват на версията за причините. "Това го твърди тя, а дали е истина - тепърва ще установяваме", заяви вчера прокурорът по делото Димо Маджаров, с което подсказа, че държавното обвинение може да разполага с други доказателства.
43-годишната Атанаска Георгиева бе доведена вчера с белезници в съдебната зала и под строга полицейска охрана. Поне петима униформени я пазеха от всички страни, а двама я държаха за ръцете, докато вървеше към залата. Минути по-рано в съда пристигнаха сестрите й Северина и Евгения, заедно със собственика на хотел "Лагун" Веселин Тошев, който живее на съпружески начала със Северина. Те бяха дошли да окажат морална подкрепа на родственицата си, обвинена в чудовищно убийство на дете. Сестрите Северина и Евгения се държаха арогантно и демонстрираха абсолютен непукизъм. Те не пропуснаха да подметнат злостно, че журналистите им вгорчават живота. "Ко искате, бе?!", изръмжа първичната Евгения през зъби. "За този Весо Германеца разбрах, че е опасен. Предупредена съм, че ще очисти децата ни. Аз моите ги държа далече, синът ми искаше да идва да защитава леля си, но какво ще защити той - само на 16 г. е.

Скрила съм ги моите, не знам в Ябълково как ще опазят двете момчета

на Атанаска, а за тука - за Северинините, още повече ме е страх", каза Евгения пред "Флагман" вчера.
Убийцата Атанаска мълча в залата през цялото време. Тя нито се опита да се защити, нито пожела да обясни нещо. "Искам да бъда задържана", бяха единствените й думи пред магистратите. Адвокатът й я подкрепи и също поиска тя да остане постоянно в ареста. Според него Атанаска нямало къде да отиде, ако бъде освободена, защото таванската мансарда е запечатана от полицията и никой няма достъп до нея. Освен това защитникът не бил сигурен, че за нея е безопасно да се разхожда на свобода. Роднините й пък коментираха, че се боят от вендета в Поморие. Страховете на фамилията са провокирани от напрежението, което продължава да расте в града, и омразата към сестрите. Във форумите непрекъснато валят заплахи за саморазправа и призиви Светла и дъщерите й да бъдат прогонени от Поморие.
Окръжният съд прие искането на прокуратурата да остави Атанаска в ареста, което съвпадаше и с нейната молба. Никой от роднините на убийцата

не отрони дума на съжаление

за извършеното от нея. Самата тя също не се покая. На извеждане от съдебната зала Атанаска бе засипана от въпроси дали съжалява поне малко за зверското убийство на невинно дете. Тя обаче мълчеше като онемяла. Едва когато камерите останаха далеч зад гърба й, промърмори нещо, което някой разтълкува като "съжалявам".
По делото предстоят още нови съдебни експертизи и е наложително обвиняемата да бъде изолирана в ареста", каза прокурорът Димо Маджаров. От обвинението отказаха да коментират дали има други заподозрени или арестувани по случая. Бащата на Алекс, Веселин Тодоров, продължава да е убеден, че Атанаска не е убила сама детето, защото физически е невъзможно да се справи сама. Според него, в зверското престъпление са й помагали сестра й Северина и майка й Светлана.

"Не оспорваме факта, че това е голяма човешка трагедия, но според сведенията от разпита има съмнение дали тя е действала в ясно съзнание. Тя няма спомен за конкретните си действия. Най-болната й тема са нейните деца, живеела е самотно без приятели, срещала се е само със сестра си и майка си

Била е в състояние на алиенация

В същото време надменното държание на семейство Тодорови и демонстрацията на охолство и благополучие са изиграли своята роля", твърди адвокатът. Той настоява Атанаска да бъде изпратена в психиатричното отделение на затворническата болница в Ловеч, където лекарите да установят какво е психическото й състояние.

Евгения: Сама си правя пачките

"Така, като ме гледаш, аз на мъж давам ли се?! Не се давам, сама се оправям в живота. Разведена съм и аз като Атанаска, ама сама си гледам децата. Синът ми е на 16 г., а дъщерята е студентка. Сега е прекъснала, ама и нея още я храня. Пачките сама си ги правя. Купила съм на дъщерята и сина лаптопи, телефони - каквото искат. Задоволени са. Работя по 14 часа в ТЕЦ-1 към "Брикел", но не съм миньор, правя нощем банички и кифли", казва пред "Флагман" 47-годишната Евгения Георгиева - по-голямата сестра на Атанаска. Каката на удушвачката твърди, че за първи път идва в Поморие. Когато разбрала, че третата сестра - 30-годишната Северина, смята да се задомява с хотелиера Веселин Тошев, била толкова против, че спряла всякакви контакти с нея. "За всичките 9 г., откакто е с тоя Тошев, аз съм се обаждала два пъти - когато се родиха двете й деца, да й честитя, а сега пристигнах от Гълъбово, за да съм подкрепа на майка ни", разкрива още Евгения пред "Флагман".

Не изглежда гузна заради трагедията с Алекс. И твърди, че се бои от отмъщението на Веселин Тодоров-Германеца. Най-вече - за децата на най-малката сестра и хотелиера Веселин Тошев. Репортери обаче са забелязали Северина да излиза спокойно из града през уикенда - нагласена и с черни очила. В събота дори я видели с 6-годишната й дъщеричка Весислава, която е била приятелка на удушената Алекс. В неделя пък хотелиера, Северина и двете им деца били на разходка по главната.

Близки на Атанаска пък припомнят, че синът й имал рожден ден само 2 дни след този на Алекс - на 7 април. Георгиева обаче не му пратила подарък - с оправданието, че нямала пари. От "Флагман" пишат още, че злите езици в Поморие носят мълвата, че удушвачката тази зима проституирала в Поморие, за да си изкара прехраната. Местните коментират, че Атанаска и близките й се озлобили срещу Тодорови, след като Веселин това лято им отказал заем. Закъсалият хотелиер не спирал да му иска пари, които няма как да му върне. В същото време пред очите на Тошеви растяла огромната 6-етажна кооперация на Германеца, започната през септември м.г. и почти вече завършена. Тошеви смятали, че доскорошните им авери са пълни с пари, а се стискат да им дадат заем.

Светла и дъщерите й са прокоба за мъжете

Възрастните й доскорошни роднини разказват, че семейството на Атанаска от години се е изселило от родния Златоград. Бившите свекър и свекърва са познавали втория съпруг на майка й Светлана, от който тя има третата си дъщеря - Северина. "Добро момче беше, ама си отиде без време и никой всъщност не разбра как се е удавил." Атанаска е средната от тритe сестри. От първия брак на майка й е и най-голямата Евгения. Тя се оженила в Гълъбово. "И нейният мъж Весо е много свестен. Те все със свестни се хващат, но всички мъже покрай тях са много нещастни", казват още възрастните хора. Георгиеви са чували, че преди да се изсели от Златоград, майката Светла още навремето купувала - продавала разни имоти и после искала още пари за тях. Била непрекъснато в някакви разправии за пари и имоти.
В Ябълково пък описват бившия съпруг Стефан като добър и много трудолюбив човек. Живее при родителите си в селската къща заедно с двамата си синове. "Момчетата са много трудолюбиви, откакто само той се занимава с тях, ги вкара в пътя", разказва майка му Данка. Синовете помагат за огромния двор в къщата. Докато миналата седмица бабата и дядото били в Несебър на процедури, двамата и баща им им направили изненада. Пребоядисали им стаята, изпрали пердетата, килима и дори започнали да мажат къщата отвън, хвали сина и внуците си баба Данка.

Полицията не знае дали лихварят е сгазил дете

Полицията в Бургас не знае дали Веселин Тодоров-Германеца е блъснал дете преди 20 г., тъй като архиви оттогава не се пазят. Това заявиха органите на реда пред репортер на "Стандарт". Както "24 часа" писа вчера, след трагедията с малката Алекс поморийци си припомнили за една забравена вече история от преди две десетилетия. Според гражданите на крайморския град тогава Веско Германеца блъснал на пешеходна пътека момиченце, което било на възрастта на убитата му дъщеричка Алекс. Детето се подготвяло да влезе в първи клас и се прибирало от училищни покупки заедно с баба си. Вследствие на удара и момиченцето, и възрастната жена загинали, а Германеца се отървал безнаказано. "Стандарт" направи опит да се свърже с почернения баща, но до приключване на броя вчера Тодоров не отговори на телефонните обаждания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай