333 труса ни люляха от 22 май до днес

333 труса ни люляха от 22 май до днес | StandartNews.com

София. Общо 333 вторични труса са регистрирани след земетресението от 22 май до 5,00 часа тази сутрин, съобщи ръководителят на секция „Сеизмология” в Геофизичния институт на БАН Емил Ботев.

Пред Фокус той поясни, че в този брой се включват и всички микроземетресения, които не се усещат от хората. В Перник са усетени около 31 труса. Това са земетресения с магнитуд по-голям от 2-2,5 по скалата на Рихтер и по-чувствителните хора ги усещат.

За двата дни след силното земетресение са регистрирани общо четири труса с магнитуд 4 – заедно със снощното. Тези земетресения с магнитуд над 4 вече са в състояние да предизвикват и някои неконструктивни дефекти по сградите. „Т.е. по-опасни земетресения от поредицата вторични трусове са само четири на брой. Последното беше тази нощ в 00,59 часа. То отново изкара Перник и Радомир на улицата”, каза Ботев.

Той посочи, че в сравнение с други сеизмични зони тук силните земетресения са доста по-малко на брой и сеизмолозите се надяват само след три-четири дни силно да намалеят и вече да станат изключение земетресенията, които ще се усещат от хората.

До края на седмицата би трябвало вече този процес за по-силни земетресения да затихне, но ние ще регистрираме тези стотици микроземетресения в продължение още най-малко на месец. За хората обаче това не би трябвало да има съществено значение, каза още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай