26 жени обезобразени с киселина за година

26 жени обезобразени с киселина за година | StandartNews.com

София. Близо 27 000 български жени са били жертва на насилие миналата година. Данните бяха оповестени в Пловдив на дисуксия за борба с насилието над деца и жени. България е лидер в печалната класация на обезобразени чрез заливане с киселина жени. Жертвите на това престъпление са 26, а до момента има само една осъдителна присъда, обяви Виолета Саничич, говорител на информационното бюро на Европейския парламент в България.

В рамките на ЕС 45% от жените са станали жертва на някакъв вид насилие. И в този контекст статистиките на България не са чак толкова зловещи, но някои от особеностите на насилието срещу български жени, както например нападението с киселина наистина са потресаващи, предаде БНР.

За първите 9 месеца на тази година в Бюрото за социални услуги към фондация "Български център за дженър изследвания" в Пловдив помощ са потърсили 80 жени, заяви Рада Еленкова от неправителствената организация. Министерството на правосъдието заедно и неправителствените организации изработват национален механизъм за превенция на домашното насилие. Той ще включва комплексни мерки за решаване на проблемите, оповести заместник-министърът на правосъдието Даниела Машева.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай