Училище в Разград с час по мислене

Училище в Разград с час по мислене | StandartNews.com

Те са първокласници и три седмици в месеца заниманията им в училище минават като на всички деца на тяхната възраст. Учат се да четат, пишат букви, пресмятат събиране и изваждане до 10. В последните пет дни на всеки месец обаче хлапетата от училище „Васил Левски" в Разград се впускат в необичайно за нашите ширини приключение. Традиционният урок, в който учителката обяснява,, а учениците запомнят и повтарят, кога с разбиране, кога с наизустяване е заменен с час по дизайн мислене.

В него по един час в продължение на цяла седмица

децата сами си организират мисия

В нея те могат да са архитекти, изследователи, парти-агенти и каквото се сетите. Имат за задача да научат как се организира проектантско ателие, как се измисля сграда, да я посторят и представят пред класа. Може да идат на пътешествие до полюса, да опитомят делфин или да организират карнавал с маски, като този във Венеция.

Важното по време на мисиите е, децата сами да изберат какво искат да направят, да се организират в екипи и заедно да планират и реализират идеята си. Накрая задължително трябва да представят своя продукт – може да е небостъргач от кутии за вафли, кану от картон или маска от дантела. Резултатът от мисията трябва да е свързан с приключението и да бъде обяснен пред целия клас. Както и описан или изрисуван в личния дневник на всяко хлапе. А после родителите в специалния дневник на семейството ще отбележат, как фамилията оценява представянето на своето дете в мисията и ако искат ще се включат в нея с нещо измайсторено у дома.

Дизайн мисленето

развива истинския потенциал на учениците

Поставени в условия на игра и забава, първолаците трябва да създават. Те сами следва да измислят, съобразяват, организират цял процеес, който да ги доведе до крайната цел. В тази схема не е важно детето да е просто прилежно и да запомня казаното, то трябва да мисли самостоятелно, критично и да е креативно. Тези, които имат лидерски качества, сами поемат „ръководството на проекта", сръчните се хващат да лепят, хитрите да измислят начини за бързо и лесно постигане на крайната цел. Работното ателие в класната стая наподобява истинския живот.Всеки подрежда мислите си, организира деейстнията си и се мъчи да се наложи в екипа, с това, което може.

Това обяснява директорът на ОУ „Васил Левски" Диана Първанова, три месеца след въвеждането на иновативната програма в училището. Тя признава, че идеята за новаторскиия подход е заимствана от иновативната програма за проекто-базирано обучение "Дизайн шампиони" на Red Paper Plane,

създадено от двама млади родители

по методика, по която се преподава в Станфорд. „Цвети и Георги Камови ни помогнаха с материалите за мисиите. Те обучиха нашите учители как да въведат новата практиика, помагат ни в хоода на работата. Целта е децата да разгърнат творческите си възможности, да се научат да анализират, да изразяват мнение, да предлагат идеи, да се стремят към краен резултат, във вид на продукт. И да могат да го представят пред публика.Това са все ключови умения, нужни на хората от ХХI век.", убедена е Първанова.

Идеята за въвеждането на иновацията се родила по време на преустройство на училищната среда. Проект на учебнота заведение, финансиран от Фонддация „Америка за България" в рамките на Програмата „Училища на бъдещето", превърнал класните стаи, коридора и фоайетата на първия етаж на стогодишното школо в модерни пространства, където кътовете за работа, отмора и забавление се сменят с помощта на мобилни масички, пуфове преносими шкафове и масички."Тази творческа среда изискваше и нов подход в обучението.", обяснява директорът.

Стремежът да се създават нови практики

вдъхновил и учителките

на първолаците, толкова много, че те просто нямали време за разколебаване. „Беше ни ясно, че в новите класни стаи, където ние нямаме бюра, а сме сред децата, работата трябва да се организира по нов и различен начин. Предизвикателството си струваше, защото още по време на първата мисия видяхме, че иновацията е удар в десетката.", обяснява Валя Георгиева, преподавател на първи „а" клас. И тя и колегите й Лидка Горчева, Нели Минкова и Анджелина Черникова са категорични, че участието в мисии преобразява децата.

„В тези часове ниикой не скучае. Няма разсеяни, няма невнимателни, няма деца, които са апатични. Всички обсъждат, предлагат, правят нещо с ръцете, бърборят, спорят и после се радват. И родителите много подкрепят новите методи. По време на всяка мисия децата разказват у дома, какво са правили в училище, научават по темата още неща, които им обясняват мама и татко или заедно търсят допълнителна информациия в интернет и на другия ден кипят от нови знания, които споделят с другарчетата си. На пръв поглед игра, но всъщност е много ефективен начин за учене и усвояване на знания и придобиване на умения.", разказва Андежлина Черниикова.

Новото поколение има нужда от нов подход. Така обобщават идеята си за използването на дизайн мисленето в българското училище Цвети и Георги Камови, които първи в България разработиха методиката за условията на нашата образователна система. А разградското основно училище „Васил Левски" е първото школо у нас, приело предизвикателството да въведе в програмата си час по мислене.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай