Учат баби на четмо и писмо

Учат баби на четмо и писмо | StandartNews.com

Кърджали. Около 70 души на възраст от 20 до 63 години вече втори месец  ходят на  училище  в Кърджали. В класните стаи на ОУ ”П.К. Яворов” всеки ден шест групи придобиват начална грамотност. Почти всички са безработни. Проектът „Нов  шанс за  успех” по ОП „Развитие  на човешките ресурси” стартира на 18  юни.

„Нашите възрастни ученици са разпределени в зависимост от подготовката им. Има такива, които никога не са държали химикалка и затова започват от азбуката, по –напредналите овладяват материала за втори и трети клас, а други- учебното съдържание за 5-7 клас”, коментира директорката на училището Елена Янева.

Тя не може да се нахвали, че новите ученици са много дисциплинирани и редовни в час. Според нея не само ежедневната стипендия от 4 лв. мотивира възрастните, а най –вече  възможността да си намерят работа. Янева обяснява, че се работи по утвърдени  от МОМН планове и програми, а учебните помагала и чантите са безплатни за курсистите.

Курсистите са предимно безработни и включването им в програмата за ограмотяване е шанс да си намерят работа. Желанието на повечето от тях е да продължат обучението си и през втория етап догодина.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай