Постелки сменят школските чинове

Постелки сменят школските чинове | StandartNews.com

Уроци на постелки, вместо на чин. Или разместени чинове, на които децата не седят в редици, а в кръг. Училищни презентации, които се правят от четирима съученици, всеки на домашния си компютър, така че хем да работят в екип, хем да овладеят новите технологии.

Всичко това са част от иновациите, които българските училища предлагат в момента, за да подобрят качеството на обучение. Държавата одобри за иновативни през следващата година 294 училища. Те са обявили необичайни методи на преподаване за малките. Най-често срещани са интерактивните уроци, както и такива, които обединяват няколко предмета по една тема по някогашния метод на Благовест Сендов.

Има училища, които предлагат например в избрани часове да се изучава темата за Ренесанса, като по време на уроците се редуват преподаватели по литература, музика, изобразително изкуство, за да получат децата представа за този период в цялостния му вид. По същия начин се организират и часове по природни науки, като например за гъбите преподават учители по химия, биология, физика и дори литература.

Според Асен Александров, директор на 51 СУ и участник в комисията, се обмисля промяна на правилата, която да влезе от по-следващата учебна година. "Някои от проектите са много трудоемки, а други - прекалено лесни. Затова се обсъжда да има иновации на републиканско и регионално ниво", заяви той. Някои от директорите предлагали промени, които да променят драстично образователната система, а други просто местели чинове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай