Изчезна цял град първолаци

Изчезна цял град първолаци | StandartNews.com

Директор пожертва кабинета си, за да побере новите ученици

Близо 13 000 деца не са записани в училище, най-вероятно са на гурбет

Близо 13 000 първокласници изчезнаха. Става дума за деца, родени през 2008 година и на възраст за постъпване в първи клас, които не са записани в училище. Вчера просветното министерство оповести данни за броя на първокласниците, записани към първи август. Те са около 65 000 деца. Срокът за записване всъщност тече до първия учебен ден, но малък брой са родителите, които чакат 15 септември, за да изберат училище на детето си.
В същото време през 2008 година живородените деца са били 77 712, сочат данните на Националния статистически институт. Предполага се, че по-голямата част от незаписаните деца

са на гурбет или направо са емигрирали

с родителите си, още преди да навършат училищна възраст. Доста стряскаща е например разликата в София, където родените през 2008 година деца са били 14 381. Първокласниците в столицата тази година са малко над 11 100, което означава, че се губят около 3000 малчугани. Най-малко са децата в първи клас във Видин, където са записани едва 678 деца. Родените там преди седем години са били 815. Всъщност броят на първолаците във Видин, където по традиция се записват най-малко деца, е равен на този в три големи софийски училища. Статистиката всяка година показва разминавания между записаните в училище деца и данните на НСИ, но за първи път данните са толкова стряскащи - всъщност това е един малък град. Миналата година липсващите първокласници са били 11 946.

В столицата най-голям прием на малчугани има в 119 СОУ "Акад. Михаил Арнаудов" - 195 деца, разпределени в седем паралелки, разказа директорът Диян Стаматов. Преди време училището имаше идея заради големия прием да ползва и помещения в съседната Професионална гимназия по фризьорство, където да изнесе или занималните, или по-големите ученици.

Родителите обаче били против децата им да отидат да учат в друга сграда, затова се наложило училището да се справи със собствени сили. Принудили се да приспособят за две нови класни стаи други административни помещения. Едното от тях е именно директорският кабинет, който вече ще бъде класна стая. Самият Стаматов ще се премести в друго по-малко помещение. Другата класна стая е изгладена,

като са ползвани лекарският кабинет

училищната радиоточка и стая на помощния персонал. Самият школски доктор отива в друго помещение, което е с около десетина квадрата по-малко, а техниката на радиовъзела се пренася в кабинета на директора. Четирима от досегашните възпитатели пък вече са назначени за начални учители, разказа Стаматов. Той потвърди и тенденцията учители да емигрират, която бе спомената и от лидера на учителския синдикат Янка Такева. Тази година на конкурсите за нови преподаватели се явили наполовина по-малко кандидати спрямо минали години, когато сто и над сто учители се бореха за едно място.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай