Тарикат напазарува 22 фирми с 40 млн. борч

Тарикат напазарува 22 фирми с 40 млн. борч | StandartNews.com

Тарифите на Стоил Милионера вървят от 2 до 7 хил. лева

Кошмарът на данъчните вилнее по кръчмите, въпреки че се води тежко болен

Шампион по данъчни задължения, който се води болен от рак, пръска пари и вилнее по кръчмите. Шокиращата история за Стоил Николов разказва в. "Марица", чийто репортер е станал очевидец как борчлията се забавлява след полунощ в пловдивския бар "Мистрал". Докато реве с пълно гърло "Побелях и остарявам" в дует с пищната певица, той признава, че няма никакво намерение да плаща борчовете на фирмите, които е изкупил на килограм. "Нямам рак, има решение на някакви комисии, но истината е, че страдам от анемия", откровен е Николов.

--------
Срещу Стоил Славчев Николов, по-известен като Болния Стоил или Стоил Милионера, стоят 22 фирми с над 40 млн. задължения към хазната. Според данъчни експерти сумата вероятно надхвърля 70 милиона, въпрос на сметки и гледна точка, защото част от "милионите" държавата вече ги е отписала като несъбираеми.

В същото време Милионера няма дори покрив над главата си, сменя квартирите и живее ден за ден. Ту е в кв. "Хр. Смирненски", ту в "Тракия", в някое близко село.

Видимо не страда от беднотия, но признава, че мечтата на живота му не е била да се крие цял живот от бирниците. Човекът е превъзбуден от поредната хладна бира в пловдивски нощен клуб и без притеснения се връща към битието и подвизите си от утрото на демокрацията.

Веднага след промените се хванал с търговия и заведения, отворил дискотека. Първи бях с вноса на цитруси от Гърция, после подхванахме торове, борсата на "Брезовска" бях залял, спомня си Стоил Николов. И пари, пари. Ходел с цял взвод бодигардове, костюми, мерцедеси, мацки. Хубав живот.

"Всички босове ми бяха приятели, Жоро Италианеца, Жоро Илиев, Цеко, Алабака, Румен Козела. Козела даже ми козируваше", изрежда Стоил Николов имената на знакови фигури от 90-те. Въпреки че се познавал със силовите играчи, Стоил никога не е влизал в средите като "мутра". Ценели го за чевръстия му ум и предприемчивост. Бизнесмен, та дрънка.
"Голям патрон беше Стоил и щедър. На приятел не отказваше в нужда. Трябват ли ти пари в тежък момент - Стоил е насреща", говорят за него близки и познати от онова време.

Точно приятелите обаче го провалят. Раздал толкова заеми, че в един момент не можел да покрива оборотните разходи. Пропаднал бизнесът с Гърция, фирмите тръгнали надолу, а заемите на приятели ги писал в графата "бегали". Сринал се. И тогава го насочили към бизнеса с фалирали фирми. Купуваш и освобождаваш от борчове бившите им собственици. Някъде около 2007 година Стоил вече е име в "бранша", проявява отново завиден размах. Имаш ли проблем, Стоил е насреща. Но от бизнесмен се превръща в "дедесарско муле".

Неофициално тарифите му вървят от 2 до 7 хил. лв., а за "специални" сделки по договаряне, споделят юристи. Така за няма десетина години в портфолиото му грейват знакови дружества с милиони дългове към НАП от цялата страна. Само споменаването на името му предизвиква смут сред пловдивските бирници. Първоначално се отзовава на всяко привикване за справка в билдинга на ул. "Скопие" 106, но после започва да праща адвокатите си. Няколко години делата му движи адв. Лилия Дешкова, чиято кантора по това време е на ул. "Княз Алеко Богориди".

Към 2010 година Стоил вече е горд собственик на 17 дружества с над 30 милиона неизплатено към хазната ДДС. Само от януари до март същата година купува четири фирми - "Сангреал", "Рея интернешънъл Пловдив", "Фелиа - М" и "Ди Ен Джи плюс" с общо задължение към онзи момент над 10 млн. лв. Актуална справка в ДАКСИ обаче показва, че дълговете на част от тях са се изпарили. Днес срещу името му в системата за фирмено разузнаване фигурират 22 фирми, част от които са прекратени. Дълговете им по груби сметки минават 40 млн.

Безспорно "перлата" в бизнес империята на Стоил е "Ексон корпорейшън", прочула се покрай скандала със захарното ДДС. Фирмата е прехвърлена на Николов, а предишен собственик е Хованес Манукян, известен като Захарния Ончо. Арменецът и неговият съдружник Иван Иванов продали на Стоил 500 000 акции, които са 100% от капитала на дружеството. Към момента "Ексон корпорейшън" АД дължи към НАП - Пловдив шеметните 27,1 млн. лева.

Никой не е в състояние да спре Стоил да изкупува фирми, на името му не се води никакво имущество, а контактът с него е труден, вдигат ръце в НАП. Самият той твърди, че като физическо лице не дължи пари никому. "Борчовете са на фирмите, но какво да направя, като е лоша бизнес средата у нас", вдига ръце Милионера.

Купи ферарито на Лино Тонан

За първи път за Стоил Николов се заговори публично покрай фалита на знаковия пловдивски бизнесмен Лино Тонан, който избяга преди 6 години от затвор в България и остави фирми с над 4 млн. лв. дългове. Оказа се, че преди да гръмне скандалът, италианецът, прочул се у нас като като Венецианския търговец, е продал през 2007 година на Стоил Николов дружеството "Суит клоудс БГ", а с него и впечатляващ автопарк -"Ферари", "Ягуар", "Порше Кайен". Към момента "Суит клоудс" дължи към НАП - Пловдив 579 937 лева.

Въпреки че фирмата му притежава този впечатляващ автопарк, самият Николов няма и една стотинка на свое име, сочат службите по вписване.

Част от фирмите са регистрирани на различни "домашни" адреси на Николов из Пловдив, а други - на кантората на негова адвокатка Лилия Дешкова.

Според експерти по търговско право Стоил може да бъде подведен под отговорност, че не е обявил в 30-дневен срок, че дружествата му са неплатежоспособни. Наказанието е до 3 г. затвор и глоба до 5000 лв.

Заради "епидемията" бедни, болни и цигани да изкупуват фалирали фирми, навремето НАП предложи промени в законодателството. Целта е тези, които са притежавали или управлявали дружества с големи задължения, да не могат да регистрират нови, а сделките със задлъжнели фирми да могат да се разтурят.

(В. "Марица")

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай