Разкриха далавера с гориво за отопление с фирми бушони

Разкриха далавера с гориво за отопление с фирми бушони | StandartNews.com

Варна. Престъпна далавера за продажба на маркирано гориво разкри мобилна митническа група във Варна, съобщиха от Агенция „Митници". Схемата е представлявала верига за доставка на маркиран газьол на новорегистрирани фирми бушони, препродажба на горивото и закриване на фирмите след това. Маркираното гориво е само за отопление, акцизът му е 50 лева на 1000 л, а на останалия дизел - 650 лева на 1000 л, припомнят от пресцентъра на агенцията.

Горивата са препродавани минути след разтоварването им още в деня на доставката и с по-евтино платен акциз са пласирани за камиони, микробуси или автобуси. Маркираният дизел е бил претоварван в еднотонни пластмасови съдове в микробуси, маскирани като хладилни превозни средства. Складовите бази са били различни при всяка доставка - частни домове в центъра на Варна, къщи във вилната зона на града и необитаеми постройки в близко село.

По селекция на Агенция „Митници" е проверена фирма получател на маркиран газьол. След оперативни действия на мобилната група е установено получаването на гориво и последвалата му доставка на друг адрес. Задържани са два микробуса с маркирано гориво в резервоарите. Микробусите са превозвали общо 4 тона от същото гориво. На мястото на доставката са задържани други 9 тона маркиран газьол.

Работата по случая продължава, за да се докаже от колко време е действала престъпната схема. До момента няма арестувани, научи „Стандарт".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай