Катаджия лъсна с 30 лв. рушвет в нета

Прокуратурата се самосезира след любителското видео във Фейсбук

Катаджия лъсна с 30 лв. рушвет в нета | StandartNews.com

Сгафилият Тръпков не съгрешава за пръв път, може да изгори с 18 заплати

Полицай от СДВР бе заснет с любителско видео как получава 20 лева подкуп от спрян за проверка шофьор в столицата. От МВР съобщиха, че срещу него е започнало дисциплинарно производство. Те обаче не оповестиха името на човека, въпреки че е разпознат. Става дума за дългогодишния служител на "Пътна полиция"-СДВР Сашо Тръпков, твърдят неофициално негови колеги от столичния КАТ. Софийска градска прокуратура (СГП) се е самосезирала по случая с пътния полицай, който получава подкуп, съобщиха от там. Обвинителите са изискали всички материали по случая от СДВР. След като СГП се запознае с тях, ще прецени по-нататъшните си действия, съобщават от държавното обвинение.
-------------------------------
Скандалното видео със заглавие "Родната полиция" отприщи ураган във Фейсбук. Само за 3 часа клипчето с рушвета бе гледано над 36 000 пъти и споделено от повече от 1200 потребители, съобщи bTV. По-късно юзерът, който изтипоса Сашо Тръпков в нета, свали видеото от своя профил, но негови копия продължават да се разпространяват от други хора. Според запознати клипът е заснет от камера, монтирана на офис в центъра на София, защото е снимано отвисоко и отдалеч.

Във видеото, дълго 3,09 минути, се вижда как полицай с жилетка с надпис "СДВР" проверява документите на шофьор. След като му връща личната карта и книжката, ръката на униформения остава да виси вътре в колата през отворения прозорец. После водачът вади двайсетачка и я дава на полицая.

Във видеото се виждат два джипа - "Тойота" и BMW. От първия шофьор пътният полицай взима 20 лв., а от другия - 10 лв. На клипчето не се вижда обаче кои са шофьорите, дали подкупа.

По неофициална информация на Нова телевизия полицаят е в системата на МВР от 18 г. Той и друг път бил хващан с подкупи. След поредния случай униформеният е подал искане за пенсиониране. От профила във Фейсбук на Тръпков личи, че е страстен пушач и фен и Тато.

Катаджията очевидно е горд с красивата си съпруга с визия на модел Ваня, с която според коментарите в социалната мрежа са заедно от 19 г.

След скандала с пътния полицай от пресцентъра на МВР съобщиха, че по разпореждане на директора на СДВР Младен Маринов е започнало дисциплинарно производство срещу служителя на столичната "Пътна полиция". В рамките на производството ще бъдат проверени всички факти и обстоятелства по случая. Ще бъде потърсено и съдействието на граждани, имащи отношение към станалото. В този смисъл вероятно ще бъдат потърсени шофьорите на двата автомобила, както и човекът, снимал даването на рушвета.

В Закона за МВР при наличието на данни за извършено дисциплинарно нарушение е предвидено и най-тежко наказание - "уволнение" допълват от пресцентъра на вътрешното ведомство. Според запознати, ако подкупният катаджия бъде уволнен дисциплинарно, ще загуби полагащите му по закон при пенсиониране толкова заплати, колкото прослужени години има, но не повече от 20. В случая Тръпков ще остане без 18 заплати.

"Едва ли е тайна, че подобни прояви са ежедневие и въпросът е да ускорим механизъм не за ад хок реакция срещу конкретни случаи, а за системна антикорупционна политика в МВР", заяви вчера вътрешният министър Веселин Вучков. Той допълни, че е бил информиран късно в понеделник за този случай. "Доколкото разбирам, може да се идентифицира служителят. Оттук насетне очаквам в кратки срокове тази проверка да приключи", категоричен бе министър Вучков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай