Капона отне дома и прати в гроба актьор

Капона отне дома и  прати в гроба актьор  | StandartNews.com

Първият ден на февруари не беше добър за Здравко Донев-Капона, сочен за Кръстника на имотната мафия в Бургас. Тогава Специализираният наказателен съд прати за 6 години в затвора 44-годишния измамник. Според обвинението на спецпрокуратурата Донев ръководи организирана престъпна група за отнемане на апартаменти. Капона е осъден и да възстанови нанесена на българска банка щета от 141 908 лв., както и 9 230 лв. съдебни разноски.

Останалите четирима участници в групата на Донев- Иларион Начков-Чакала /40 г./, Никола Киров-Швейка /69 г./, Петър Шейков-Толума /60 г./ и Боян Добрев /50 г./ са се признали за виновни и са сключили споразумения с прокуратурата. Те бяха осъдени на по година – година и 6 месеца лишаване от свобода ефективно и в момента изтърпяват наказанията си.

Бандата на Капона си набелязвала хора с увреждания, без наследници и самотно живеещи. Донев използвал съучастници, които срещу възнаграждения се сприятелявали с набелязаните жертви и ги въвеждали в заблуждение да положат подпис на празен лист. Над подписите били попълвани договори за покупко-продажба. С тези "договори", както и с подправени документи за самоличност на жертвите - с поставени на личните им карти снимки на членове на групата, с неистински пълномощни и фалшиви удостоверения за наследници, сделките били изповядвани пред нотариус.

Не пожалил и съученичка, държал семейството й за заложници

Най-известната жертва на Капона е покойният актьор Милко Хатев. Къщата му на ул. „Цар Симеон" в центъра на морския град е архитектурен паметник, правена е от италиански архитекти. По документи обаче през 2002 г. с неговия подпис огромното жилище е продадено на Капона. За имота, оценен към днешна дата за колосалните два милиона евро, според книжата Хатев получил жалките 34 000 щатски долара.

Сделката даже била изповядана при нотариус Ангел Николов. Приживе Хатев е категоричен, че не само не е получил нито стотинка от тази „продажба", но даже не е имал никакво намерение да продава семейния дом. При това за толкова смешни пари. Актьорът се кълне, че дори не е стъпвал при нотариус Николов.

Приживе дълги години Хатев е прикован на инвалидния стол заради ампутиран крак. Понеже не е навестяван от близките си и се чувства самотен, той лесно се доверява на измамниците.

През април 2001 година актьорът няколко пъти е посетен от група „бизнесмени", начело с Капона и съучастника му Станимир Момчев. Предприемачите успяват да уговорят Хатев да им даде под наем пристройката до къщата, а те да развиват там собствен бизнес.

Освен този документ обаче, Хатев, като собственик на целия имот, подписва на наемателя си Момчев и пълномощно, с което той да плаща тока и вода. Оказва се обаче, че всъщност го е упълномощил да се разпорежда с цялата му собственост, включително и с къщата.

В средата на май 2002 г. актьорът едва не получава удар, когато разбира, че в седемдневен срок трябва да се изнесе от имота си, защото жилището му вече е продадено. Според документите той го е предоставил на Момчев, защото не бил успял да върне заем от общо 34 000 щатски долара. Момчев, за да компенсира загубата си, продал къщата на Капона.

Хатев се обръща към прокуратурата и срещу Момчев и Донев е образувано дело за измама с фалшиви документи. Случаят се прехвърля между няколко полицейски и прокурорски кабинети в продължение на четири години и едва през 2006 г. е повдигнато обвинение. Районният съд в Бургас обаче оправда измамниците. Решението е потвърдено и от втората инстанция.
Хатев така и не дочаква възмездие и през януари 2007 г. умира от инфаркт, съсипан от измамата.

Едва през 2011 г. Върховният касационен съд е възобнови наказателното дело във връзка със сделката с къщата на покойния актьор.

Добромир е друга от жертвите на бандата на Капона. През 2002 г баща му - собственик на апетитен апартамент в центъра на Бургас, е намерен обесен. Оказва се, че седмици преди това жилището му е станало собственост на други хора. "Убедени сме, че апартаментът е продаден без знанието и съгласието на нашия баща, както сме убедени също, че той не е сложил сам край на живота си. Никакви признаци нямаше да е бил отчаян, да не е бил щастлив, да има намерение да продава имота или пък да се самоубива", разказа през 2010 г. Добромир. Въпреки явната фалшификация на подписа на баща му делото в Бургаския окръжен съд "зацикля". Жилището вече е собственост на братовчед на Капона. Заради делата той не може да го продаде, но печели като го дава под наем.

Друг голям удар на бандата е отнемането от бургазлия на четири апартамента и един магазин. Тъй като два от имотите са били в съсобственост с неговата майка, е използвана жена с фалшива лична карта, която да изповяда сделката, представяйки се за майка на потърпевшия. При друг случай с продажбата на два апартамента в центъра на Бургас, отново е използвано фалшиво пълномощно и пълномощник. Собствениците са възрастни сестри, без живи роднини.

Мафиотът подбира внимателно жертвите, интересуват го имоти в центъра на Бургас. Според прокуратурата Донев и съдружниците му са разпростряли дейността си и в Сливен, Айтос и Карнобат. Според разследващи, сумата която петимата са успели да присвоят за това време надхвърлят 40 млн. лева.

Донев не е имал скрупули, когато е подбирал жертвите си. Сред тях е и неговата съученичка Радост Иванова. През 2004 г. тя не можела повече да обслужва кредит, който изтеглила по-рано от банка и помолила Капона за помощ. Той й услужил с някаква сума, като устно се договорили жената да му плаща всеки месец лихва 20% от размера на главницата. Това продължило няколко месеца. Сумите били непосилни за жената и в един момент тя спряла да дава пари. Тогава започнали и проблемите. Капона настоял Радост да подпише запис на заповед за 100 хил. лв. в негова полза. Тя отказала, но в отговор лихварят започнал да заплашва нея, съпругът й, децата и родителите им. В крайна сметка насочил вниманието си към апетитен парцел в Черноморец, собственост на семейството на Радост. Капона поискал свой човек да ги охранява денонощно. Настоявал съпрузите да прехвърлят имота с нотариална сделка. Тъй като те не се съгласили, той и хората му ги заключили в собствения им апартамент на ул. "Ивайло". Кошмарът продължил цяла седмица, докато накрая заложниците не клекнали. Когато му прехвърлили имота в Черноморец, Радост и съпругът й били освободени. За да загърбят тази страница от живота си, двамата избягали от Бургас и се пренесли с децата си в Стара Загора.

Прочу се със 7 забити кирки в аудито

Капона влезе в историята и като първия случай на наказателна акция с кирки. През 2005 г в неизвестни забиха седем от земеделските сечива в личното му Ауди. Така и не стана ясно за какво е било зловещото предупреждение към мафиота. Макар да е специалист по имотни измами Здравко Донев има и други криминални прояви. Той е осъждан за побой, а брат му Валентин има присъда за сводничество.

По ирония на съдбата имотният измамник Капона загуби свои имоти заради борчове.
Преди три години огромен апартамент на Донев на пъпа на Бургас на Капона се продаваше на публичен търг. Жилището на ъгъла на улиците „Гладстон" и „Фердинандова" бе конфискувано заради дългове към банка ДСК. Двуетажна къща в Българово на тартора на имотната мафия също бе със запор от същата банка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай