Хакерите искали да гушнат 5 млн. със скъсан фиш

10 експертизи нищят как геният Николай е пробил сайта на тотализатора

Хакерите искали да гушнат 5 млн. със скъсан фиш | StandartNews.com

Подправили серийния номер, Продан се престорил на късметлията

На 26 юни падна един от големите джакпоти в тотализатора - 5 026 320,6 лв. Късметлията, познал печелившата комбинация - 5, 16, 25, 27, 28, 36, бе само един. По-късно се оказа, че двама младежи по на 19 г. се опитали да измамят тотото и да приберат тлъстата сума. Сигналът бил подаден в началото на юли. Продан Маринов и Николай Маринов бяха задържани във Варна. Повдигнато им е обвинение за опит за измама в особено големи размери. Наказанието, което се предвижда за това, е лишаване от свобода от 3 до 10 г. и конфискация до половината от имуществото на виновния. В събота вечер съдия Костадинка Костадинова от Софийски градски съд остави зад решетките Продан и братовчед му Николай.

От кой IP адрес и как точно е влязъл хакерът в системата на Българския спортен тотализатор (БСТ)? Това е въпросът, на който ще търсят отговори 10 компютърни експертизи, твърди прокуратурата. На този етап от обвинението твърдят, че на 26 юли, след изтеглянето на джакпота, Николай Маринов е успял да пробие системата на (БСТ) от компютъра си вкъщи. Една от версиите е, че той е използвал юзърнейма на човек, който обслужва тотализатора, но който не е предоставял данните си, за да бъдат използвани от друго лице.

После Николай подправил серийния номер на фиша, който имали двамата братовчеди. Маринов не е използвал нито собствен IP адрес, нито този на баща си, твърдят магистратите. След като бил обявен джакпотът пък, Продан посетил централата на БСТ в София и подал молба да му бъдат изплатени парите. Според материалите по делото, той представил скъсан наполовина празен фиш, без попълнени каквито и да е числа, на който се виждал само серийният номер. Той казал, че предишната вечер се сбил с приятел за подялбата на печалбата и при спречкването скъсали фиша. Другата половина останала в третото лице.

Според магистратите Продан предварително е посочил банкова сметка, оставил личната си карта, поискал е да не се съобщава, че той е печеливш. След като от тотото видели, че фишът е скъсан, му казали да изчака. След този случай младият мъж развил мания за преследване и изключил телефона си. Но заявил пред познат, че очаква голяма сума пари от София, започнал да се оглежда за скъпи вещи, твърдят магистратите. Опитът за измама е засечен веднага и печалбата не е изплатена. От БСТ са подали сигнал до криминалистите. След извършена предварителна проверка, с постановление от 1 август, Софийската градска прокуратура (СГП) е образувала досъдебно производство срещу двамата младежи за измама в особено големи размери. Разследването потвърдило опита за присвояване на печалба в размер на 5 026 320,60 лева.

По време на гледането на мярката за неотклонение адвокатите на двамата младежи се оправдаваха, че IP адресът от компютъра на Николай не съвпада с IP адреса, който е успял да пробие сървъра на БСТ. Според тях "трето лице" е могло да направи пробив в системата.

Към делото е представена справка от ВИВАКОМ, от която е видно, че жилището на Николай Маринов използва друг IP адрес, а не този, от който са извършени манипулациите. "Озадачен съм от тезата на прокуратурата. Със същия успех, с който се твърди, че Николай е пробил сървъра, може да се твърди и че родителите му са го сторили. Договорът с интернет доставчика е сключен от баща му", обясни адвокат Юлиян Георгиев. Прокурорът обаче контрира, че IP адресът е динамичен и това не е оправдание. Адвокат Георгиев заяви, че Николай е отличник на Математическата гимназия във Варна. Младежът е изготвил и проект за електронни бележници за всички варненски училища. Приет е в първи курс на Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров" във Варна. Там учи и братовчед му Продан, който записал втори курс. И двамата не са осъждани. Николай и Продан не се признаха за виновни и поискаха да бъдат пуснати, но съдът не уважи молбата им. "Не съм виновен. Извикаха ме, докато бях на военен лагер", каза пред съда Продан. "Моля за по-лека мярка, защото през септември започвам да уча висше образование", допълни Николай.
От Български спортен тотализатор обявиха, че стартират процедура за връщане на сумата от 5 026 320 лева, натрупана като джакпот във второ теглене на играта 6/49 в 51-ви тираж, проведен на 26 юни 2014 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай