Ал Капоне от Несебър не търпи конкуренция

Ал Капоне от Несебър не търпи конкуренция | StandartNews.com

След първия атентат срещу него си вързал червен конец и отишъл на църква

Димитър Желязков получил прякора от навика да удря враговете си в очите

"Циркът свърши! Хайде да си ходим!". Култовата фраза е характерна за 43-годишния Димитър Желязков, известен с екстравагантния прякор Митьо Очите. Произнася се след края на всяко съдебно заседание. Той е първият, който се призна за шеф на организирана престъпна група за разпространение на наркотици у нас. Митьо Очите е сочен за една от най-големите фигури в подземния свят у нас, запазил най-дълго позициите си, независимо от всички перипетии и обрати.
По Южното Черноморие, но и в цялата страна името му се свързва с търговия на наркотици и с контрол върху проститутки. Известен е като престъпен тартор, който не търпи конкуренция.
Несебърският Ал Капоне, както наричат Желязков по Черноморието, има книжка за тираджия. Той

бил шофьор на камиони, преди да се влее в редиците на лошите момчета

през 90-те години като охранител, свързан със силовата групировка ВИС2. По-късно се подвизава сред десетината гардове на близкия приятел на Иван Славков - бизнесмена Пламен Тимев-Ганди. Криминалната си кариера започва едва 23-годишен с въоръжен грабеж. Полицията го издирва няколко пъти заради наркотици и отвличане и малтретиране на двама души от Созопол. Някои твърдят, че прякорът на Желязков идвал от навика му да удря жертвите си право в окото, а други - че причина е опуленият му поглед.

През 1997 г. името на Желязков се споменава във връзка с атентат срещу кмета на Несебър Живко Георгиев. Митьо Очите е заплашвал свидетелка, за да не дава показания по делото.

В списъците на МВР има няколко негови висящи дела. Следствен е за въоръжен грабеж в Хасково и за отвличане и побой. Обвинен е за грабеж, незаконно притежаване на оръжие и хулиганство. През 1994 г., заедно с още петима здрави момчета, е задържан от полицията заради разгорялата се война между няколко охранителни фирми.

Влиянието на Очите е най-силно по Черноморието, където името му неведнъж е замесвано в скандали между подземните групировки. През януари 2001 г.

е арестуван след взрив пред бар в Бургас

Четири месеца по-късно е задържан, когато са отвлечени двама созополски наркодилъри, защото търгували с дрога без да отделят проценти за Митьо-Очите.

Желязков е късметлия, защото се размина на косъм от смъртта при два атентата срещу него. На 9 ноември 2011 г адска експлозия разтърсва улица "Отец Паисий" в Несебър. Бомбата е заложена в паркирана наблизо жигула. Взривът буквално разкъсва тялото на съпругата на Димитър Желязков - Тинка. На място умира нейният брат Славчо Дерелиев по прякор Рамирес и бодигардът на Очите Николай Бъчваров-Бъчи. Според една от версиите атентатът е поръчан от столичния отговорник за наркотиците в СИК Евгени Стефанов-Женята, който няколко години по-късно бе разстрелян пред софийски фитнесклуб. Според запознати след атентата срещу него суеверният Митьо си вързал червен конец на ръката за предпазване от врагове и ходел по църкви да се моли. Две години по-рано срещу него имало и друго покушение. Тогава е взривена пак негова кола в Ахелой, но без жертви.

Оказва се, че 2005 г е годината на арестите за Митьо Очите. През януари е закопчан в Стара Загора, за да бъде предотвратена битка между неговата банда и групировката на Златомир Иванов-Златко Баретата. През юли е задържан за разпит след бомбения атентат в Обзор, при който загиват 2-годишната дъщеря и съпругата на концесионера на местния плаж Рали Пенков. През септември същата година е арестуван заради въоръжен грабеж и бой с хора на току що застреляния Георги Илиев, станал край Харманли година по-рано. През октомври полицията претърсва дома му, а после го арестува, заедно с 60 негови гости, докато празнува имен ден в заведение в Бургас. Поставен е под наблюдение. През ноември е арестуван, след като се сбил с охранителите си в хотел "България" в Бургас. Тогава

проверяват алибито му заради убийството на търговеца лихвар Володя Герговски

извършено в софийския квартал "Стрелбище".
През ноември 2006 г. по разпореждане на Районната прокуратура в Несебър е задържан за 72 часа в следствен арест. Срещу него е повдигнато обвинение за престъпление от общ характер, защото Желязков заплашвал и ударил управителка на заведение. Мярката се променя няколко пъти - от постоянен арест през домашен арест до гаранция 2000 лв.

През 2015 година името на Очите се появи отново, този път покрай разстрела на 33-годишният Иван Попов, по-известен с прякора Костов. Мъжът бе разстрелян с девет куршума и издъхна на място. Преди десетина години, 20-годишният тогава Костов се влива в редовете на несебърската наркомафия и става доверен човек на Очите. Според полицейските разработки той е един от "лейтенантите" на Димитър Желязков. Тогава Костов е бил натоварен с отговорната задача да отговаря за наказателните операции срещу провинили се дилъри.

Последната публична поява на Митьо Очите беше в края на март т.г. като свидетел по делото, което се води в Специализирания наказателен съд срещу Златомир Иванов-Баретата, Ивайло Борисов-Ториното и други техни авери за разпространение на дрога по Южното Черноморие. Преди да бъде повикан в залата, Очите сам влезе с думите: "Айде, какво става, ще си изпусна автобуса". Пред магистратите той заяви, че се води на трудов договор като консултант към фирма "Аркус". И поясни, че консултира какви коли да се купуват. Всъщност има множество фирми, регистрирани на негово име. Води се собственик на фирмите "Найт гард-93-Йовчев и Сие", "Прогрес 2003", "Инвест петролиум", "Агростил 2005 ".
Димитър Желязков има няколко присъди. През февруари 2004 г. е съден за незаконно притежаване на оръжие, но след обжалване е оправдан. През 2012 г. излезе на свобода след като излежа 4 години и 10 месеца в затвора за ръководене на организирана престъпна група за разпространение на наркотици. Наказанието му беше удължено през април 2011 г. - тогава той получи 1,5 години зад решетките върху предвиденото начално наказание. Той се споразумя за нея с прокуратурата, като се призна за виновен.През годините, в които Очите лежа в затвора, той стана известен с честите си почивки и отпуски за добро поведение.

Очите има три деца - две дъщери от загиналата си съпруга Тянка и момче от приятелката си Ани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай