Георги Първанов: Църквата да помага да пазим идентичността на нацията

Махат от новия устав забрана за миряни на съборите

Георги Първанов: Църквата да помага да пазим идентичността на нацията | StandartNews.com

В българското общество се формират очаквания към православната църква да помогне за запазване на идентичността на нацията. Това заяви президентът Георги Първанов при откриването на Шестия църковно-народен събор на БПЦ в Рилския манастир днес.

По думите му човечеството ни е изправено пред нови предизвикателства, но българският народ притежава две предимства-богатото културно-историческо наследство и верската толерантност. Държавният глава изтъкна, че православната църква може да изиграе основна роля при преодоляване на проблемите на младото общество-агресивност и наркомания.


Първанов направи кратка историческа ретроспекция на създаването на българската църква и ролята, която тя е изиграла за съзнанието и изтъкна и пожела успех на делегатите при обсъждането на промените в устава на БПЦ.

190 делегати пристигнаха за участие в Шестия църковно-народен събор, който се откри днес в Рилския манастир. Сред
тях са архиереите на Българската православна църква /БПЦ/,
свещеници и миряни от всяка епархия, преподаватели от средни и
висши духовни училища.

Точно в 10.00 часа молебен даде старт на събора. Патриарх Максим отправи поздрав към делегатите. В словото си българският патриарх изтъкна необходимостта от изменения и допълнения в устава на БПЦ.  

Пръв от гостите в рилския манастир дойде евродепутатът и зам.-председател на "Атака" Слави Бинев. По-късно пристигна и вицепремиерът Даниел Вълчев.

Точно в 9.50 ч.пристигна държавният глава Георги Първанов. Президентът бе посрещнат от главния секретар на Светия синод епископ Наум и от игумена на Рилския манастир епископ Евлоги.

Сред официалните гости е трябвало да бъде и Симеон Саксокубргготски, който обаче получил поканата късно снощи и демонстративно е отказал да присъства на откриването на събора.

Парламентът бе представен от зам.-председателя на комисията по вероизповедания Ахмед Юсеин.

В словото си българският патриарх изтъкна необходимостта от изменения и допълнения в устава на БПЦ.  

Според отлично осведомени източници от Светия синод в последния момент от проектопромените в устава, който предстои да бъде гласуван днес, е отпаднало предложението в съборите занапред да не участват миряни. Комисията по делегатските пълномощия пък е оспорила легитимността на двама от светските делегати от западно и средноевропейска епархия.

Александра Златинова
Константин Събчев

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай