Източна Либия обяви автономия

Източна Либия обяви автономия | StandartNews.com

Адждабия. Източна Либия обяви автономно регионално правителство с официална церемония, което е предизвикателство към слабото централното правителство на страната, което не успя да обедини бунтовниците и различните племена след войнатаот 2011, която свали Муамар Кадафи.

Лидерите на движението за автономия са се срещнали в неделя в малкия град на Адждабия и са обявили правителството под името Барка, или Киренайка, както още е известно, заявиха техни поддръжници, предаде Ал-Джазира.

Телевизионен канал показа повече от 20 министри да полагат клетва на подиум украсена с флаг на Киренайка.

Към тях се присъедини племенния лидер Ибрахим Джатран, бившият шеф на силите за защита на петролните полета на Либия, който завзе най-големите пристанища Рас Лануф и Ес Сидер с войските си през лятото.

За министър-председател се е обявил Абд- ал-Рабо Бараси, бивш командир от военно=въздушните сили.

Съобщението е символичен удар за усилията на правителството в Триполи за повторно отваряне на източните пристанища и находища на нефт, които са блокирани от лятото от бунтовници и племена, изискващи по-голям дял във властта и петрола.

Като цяло решението няма практическо значение, но със сигурност ще влоши отношенията между Изтока и Триполи, който отхвърля идеята за самоуправление.

Длъжностни лица не са били открити за коментар.

Беззаконието е най-големият проблем за Либия след свалянето на Кадафи през 2011 година. Правителството не е в състояние да овладее бунтовническите групи и въоръжените племена.

Министър-председател Али Зейдан се е опитал да започне преговори с източните територии през последните няколко дни, за да възобнови блокираните петролни пристанища в областта, дом на 60 на сто от производството на петрол в страната.

Протестиращите и стачки на пристанищата и на петролните находища намали производството на около 10 процента от капацитета на Либия от 1,25 млн. барела дневно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай