Джамал Хашоги е починал в саудитското консулство в Истанбул след сбиване

Джамал Хашоги е починал в саудитското консулство в Истанбул след сбиване | StandartNews.com

Саудитска Арабия призна, че журналистът Джамал Хашоги е починал в нейното консулство в Истанбул при сбиване с хора, които срещнал там, предадоха световните агенции.

Те се позоваха на официалната Саудитска агенция по печата, която разпространи предварителните резултати от разследването на мистериозното изчезване на базирания в Съединените щати саудитски журналист дисидент.

Разследванията на случая продължават, като до момента са били задържани 18 саудитски граждани. Имената им не бяха разкрити.

Съветникът в кралския двор Сауд ал Кахтани и заместник-ръководителят на разузнаването Ахмед Асири са били уволнени, наред с още трима високопоставени разузнавачи.

Крал Салман е разпоредил преструктуриране на ръководството и преразглеждане на правомощията и методите на националното разузнаване под надзора на министерски комитет начело с престолонаследника принц Мохамед бин Салман.

Комитетът ще трябва да докладва лично на монарха в срок от един месец.

Саудитска Арабия изрази съжаление за смъртта на Хашоги и похвали Турция за сътрудничеството по случая.

Кралството обещава да накаже с цялата строгост на закона всички онези, които са замесени в убийството на журналиста, се казва в изявление на саудитското министерство на външните работи в Туитър.

Саудитският престолонаследник не е знаел за конкретната операция, довела до смъртта на Хашоги, увери представител на властите, запознат с разследването, предаде Ройтерс.

Според цитирания източник, пожелал да запази анонимност, не е имало заповед журналистът да бъде убит или дори отвлечен. Той обаче отбеляза, че има принципна инструкция за връщане на критици обратно в страната.

Местонахождението на тялото на Хашоги не е известно, откакто то е било предадено на "местен сътрудник", каза представителят на саудитските власти. Той посочи, че шофьорът на консулството е участвал в операцията по прехвърлянето на тленните останки.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и саудитският крал Салман са се разбрали в телефонен разговор снощи двустранното сътрудничество при разследването на случая Хашоги да продължи, предаде по-рано Франс прес, като се позова на турското президентство.

Двамата лидери вече обсъдиха въпроса по телефона в неделя.

Джамал Хашоги, базиран в САЩ саудитски журналист дисидент, критичен към външната политика на кралството и конкретно към престолонаследника – изчезна, след като на 2 октомври отишъл в генералното консулство на Саудитска Арабия в Истанбул за оформяне на документи във връзка с планираната си женитба.

Редица медии предположиха, че той е бил убит в сградата на мисията. На 6 октомври Ройтерс съобщи, че това е една от основните версии според турската полиция.

Телевизия Си Ен Ен пък каза, че саудитските власти се подготвят да признаят, че Хашоги е починал при разпит, който не е преминал по план.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай