Албанската опозиция обгази парламента

Албанската опозиция обгази парламента | StandartNews.com

Албанската опозиция разпръсна в понеделник сълзотворен газ в парламента на републиката, опонентите на властта влязоха в сблъсъци с полицията пред сградата на народното събрание.

Гласуването на кандидатурата за нов генерален прокурор на републиката в понеделник доведе до безредици в заседателната зала и около сградата на парламента в Тирана. Министър-председателят и лидер на управляващата Социалистическа партия(СП) Еди Рама по-рано предложи да бъде утвърдена кандидатурата на юриста Арти Маркуна, предложена от него, с просто мнозинство.

Неговите политически опоненти от Демократическата партия (ДП) поискаха отначало, съгласно конституцията на страната, да бъде образуван Висш съвет на прокуратурата и до сформирането му да бъде оставен на поста сегашния генерален прокурор Адриатика Ллаллу, който даде началото на редица гръмки разследвания за корупция.
Независимо от това, Рама настоя да се проведе гласуване и неговия кандидат получи 69 гласа „за", срещу само два „против" и двама въздържали се. Опозиционните депутати се опитаха да саботират заседанието, разпръсквайки в заседателната зала сълзотворен газ и активирайки димни бомби. Депутатите от управляващата партия и опозицията дори се сбиха по време на гласуването.

Лидерът на ДП Люлзим Баша обеща да поведе гражданите на нови масови протести, тъй като премиера Рама, според неговите думи, „е нарушил грубо конституцията на Албания".

По същото време, привържениците на опозицията влязоха в сблъсъци с полицейския кордон пред парламента. Активистите разпръснаха сълзотворен газ против органите на реда и се опитаха да влязат в сградата на парламента със сила. Тълпата беше спряна след намесата на специално подразделение на местното Министерство на вътрешните работи. Има съобщения за пострадали участници в безредиците.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай