Руски олигарси взеха "Калашников"

Частни инвеститори купиха 49% от акциите на легендарната марка в сделка за $30 млн.

Руски олигарси взеха "Калашников" | StandartNews.com

Москва. Една от най-известните "запазени марки" на Русия (наред с водката) преминава в частни ръце. Руската държава обяви, че се разделя с част от активите на оръжейния концерн, който произвежда легендарния автомат "Калашников".

Очаква се двама частни инвеститори да придобият 49 на сто от активите на Ижевския машиностроителен завод ("Ижмаш"), както и на четири свързани предприятия за производство на пистолети, гилзи и машинни инструменти за огнестрелните оръжия. Сделката е за 1,3 млрд. рубли (малко над 30 млн. евро). Общата стойност на конгломерата е оценена на 2,5 млрд. рубли (78 млн. долара).

Новите съсобственици на легендарната марка са руските бизнесмени Алексей Криворучко и Андрей Бокарев. 38-годишният Криворучко е генерален директор и съсобственик на компанията "Аероекспрес", която управлява жп линиите, свързващи Москва, Сочи, Владивосток и Казан с градските летища. До 2006 г. той е бил главен консултант в държавния оръжеен монополист "Рособоронекспорт".

Компаниите на Бокарев, който по данни на сп. "Форбс" е 74-ят по богатство руснак със състояние от 1,35 млрд. долара, се занимават с производството на локомотиви и вагони за метрото, както и на шасита за ракетни комплекси. 47-годишният Бокарев е председател на Руската федерация по ски - любимия спорт на президента Владимир Путин.

Двамата са част от управата на дружеството "Трансмашхолдинг", чрез което се осъществява сделката. Дружеството работи по редица поръчки на Министерството на отбраната, доставя компоненти за зенитно-ракетни установки и освен това поддържа железопътната мрежа в Русия.

Сделката вече е одобрена от Министерството на промишлеността и търговията и е получила благословията лично на президента Владимир Путин. Все пак руската държава ще си запази контролния пакет, като 51% от акциите ще останат в ръцете на държавния конгломерат "Ростех".

Смятаме, че ще успеем да си възвърнем инвестициите в срок до пет години, заяви Криворучко. Двамата инвеститори ще внесат незабавно 1,3 млрд. рубли от договорената сума, а останалите 1,2 млрд. ще бъдат инвестирани в близките две години. Още 1,2 млрд. ще даде "Ростех".

По думите на Криворучко намеренията за развитие на предприятието включват увеличаване на производствените мощности и създаването на смесени дружества с чужди партньори, както и по-голямо внимание към нуждите на гражданския пазар.

Амбициозният им бизнес план предвижда до 2020 г. печалбата на компанията да бъде увеличена четири пъти - от $193 млн. за миналата година до $770 млн. Освен това продажбите за периода трябва да скочат три пъти до 1,9 млн. оръжия годишно.

Преминаването на дял от концерна в частни ръце слага край на пълния държавен монопол върху производството на легендарния автомат, превърнал се в символ на руската военна машина. Оръжието е разработено от Михаил Калашников през 1947 г. и през следващите десетилетия става неизменна част от въоръжението на руската армия.

През годините автоматът претърпя редица подобрения и модификации. Благодарение на простото си устройство и устойчивостта си на всякакви условия той успя да се наложи като най-разпространеното огнестрелно оръжие сред въоръжените сили по цял свят.

След края на Студената война обаче позициите на концерна бяха сериозно подкопани от Китай и бивши страни от социалистическия блок, които навлязоха в оръжейния бизнес, произвеждайки по-евтини копия на легендарното руско оръжие.

Компанията "Ижмаш" бе създадена през 1998 г. на базата на Ижевския машиностроителен завод. Предприятието произвежда над 70 образци оръжия, включително автоматични оръжия, снайперистки пушки, авиационни оръдия, управляеми артилерийски снаряди и т.н, както и широк асортимент от "гражданска" продукция като спортни и ловни пушки. Компанията има над 90% дял в производството на автоматично стрелково оръжие в Русия и над 95 на сто в производството на снайперистки карабини. По някои оценки близо 20% от целия обем стрелково оръжие в света е производство на завода.

Въпреки монополната си позиция през последните години "Ижмаш" изпитваше затруднения, отчитайки загуби през 2011 г. от 2,43 млрд. рубли на фона на свиване на производството с 45,5%. Въпреки добрите продажби на американския пазар, където се реализира близо 40% от продукцията на завода, през 2012 г. съдът официално постанови фалита на предприятието, слагайки началото на сериозно преструктуриране. Тази година компанията бе преименувана на "Калашников" след изричното съгласие на създателя на легендарния автомат, обединявайки активите на Ижевския машиностроителен завод ("Ижмаш"), Ижевския механически завод ("Ижмех") и още три по-малки предприятия под шапката на "Ростех". А Кремъл започна да търси частни инвеститори, които да споделят финансовата тежест по обновяването им.

Амбициозните планове на двамата нови съсобственици обаче бяха попарени във вторник, след като стана ясно, че руската армия може да се откаже от услугите на завода. Министерството на отбраната обяви, че не допуска до държавни изпитания новите продукти на концерна.

Сред отхвърлените образци са новият автомат АК-12, на който компанията възлагаше големи надежди, както и други военни изделия. Говорител на министерството посочи, че те не отговарят на изискванията по отношение на надеждност, точност и ергономичност. От щаба на Сухопътните войски съобщиха, че вместо "Калашников" за държавни изпитания е избран автомат на завода "Дегтярьов", произведен на основата на автомат АЕК-971. Властите дадоха на концерна "Калашников" месец, за да отстрани недостатъците, посочени в предварителните тестове, ако иска да се яви на нови държавни изпитания.

Любопитни факти

АК-47 или автомат "Калашников" образец 1947 г е признат за най-доброто бойно оръжие на XX век.

Автоматът е известен с надеждността си и лесната си поддръжка. Той работи безпроблемно след потапяне във вода и заравяне в пясък.

Официално са произведени повече от 100 млн. броя, без в тази цифра да са включени многобройните му имитации.

Повече от 50 армии го използват като основно оръжие.

Генерал-лейтенант Михаил Калашников е два пъти носител на орден "Герой на социалистическия труд". Той обаче не е получил никакво заплащане за изобретението си въпреки многомилионните му продажби по цял свят.

"Калашников" присъства в националните символи на някои страни, сред които Мозамбик и Зимбабве.

В Египет има паметник на автомат "Калашников". Горан Брегович е посветил песен на легендарното оръжие, а в Афганистан АК се бродира върху килимчета.

Въпреки че самият Калашников твърди, че е изобретил оръжието за защита, а не за убийства, от него са загинали повече хора, отколкото от което и да е друго оръжиe.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай