Притискат Неаполитано за втори мандат

Притискат Неаполитано за втори мандат | StandartNews.com

Рим. След безрезултатния пети тур в изборите за президент на Италия, лидерите на водещите политически сили се срещнаха с държавния глава Джорджо Наполитано в опит да го убедят да остане за втори мандат, предаде Би Би Си.

7-годишният мандат на Наполитано изтича на 15 май. В съответствие с конституцията на Италия в четвъртък започна съвместно заседание на Камарата на депутатите и Сената с участието на делегати от цялата страна, на което трябва да бъде избран нов държавен глава.

Очаква се Неаполитано да отговори преди следващия вести тур.


Първите четири кръга на гласуването приключиха бяха неуспешни, показвайки липсата на кандидатура, която в сегашните условия може да доведе до политически консенсус. Нито бившият председател на Сената Франко Марини, нито бившият министър-председател Романо Проди, чиято кандидатура е издигната от Демократическата партия (ДП), не успяха да спечелят подкрепата на необходимото мнозинство.

Силвио Берлускони заяви, че представители на партията му "Народ на свободата" няма да вземат участие в него. От своя страна привържениците на премиера в оставка Марио Монти и членове на "Северна лига" съобщиха, че пуснати в кутията празни бюлетини.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай