Колко печели папата?

Не плаща данъци и наем и е сред най-влиятелните личности

Колко печели папата?   | StandartNews.com

Рим. Колко ли е спечелил папа Бенедикт Шестнайсети за близо осемте години начело на Римокатолическата църква? Въпросът вероятно е хрумнал на мнозина, след като Светият отец изненадващо реши да сдаде поста, предвид материалния свят, в който живеем, и факта, че малцина допускат, че службата на Бога не се заплаща. Факт е обаче, че папата няма месечно възнаграждение. Ватиканът поема всичките му разходи благодарение на епископствата. Сред най-щедрите донори са епископствата на САЩ, Германия и Италия. С техните пари се финансират покупките, както и пътуванията в чужбина, а секретариатът на Ватикана е натоварен с финансовите процедури.  Друга привилегия на папата е, че той e освободен от данъци - както във Ватикана, така и в родината му Германия. Освен това Светият отец не плаща и наем. В ежедневието папата може да разчита на помощта на личния си асистент, който е натоварен със задачата на Негово Светейшество да не му липсва нищо. Тази роля беше поверена дълги години на Георг Гензвайн.
Макар и да не получава заплата, през 2013 г. папата бе поставен на пето място в класацията на най-влиятелните личности на сп. „Форбс”. Не е изненада, че е и много популярен. Книгата „Светлината на света”, която бе посветена на него и бе издадена в края на 2010 г., стана истински бестселър. Освен че е герой в много книги, папата е автор на няколко издания, сред които „Исус от Назарет, от входа на Ерусалим до Възкресението”.  От възкачването му като глава на Римокатлическата църква през 2005 г. до 2010 г. Бенедикт Шестнайсети е получил около 5 млн. евро от авторски права, които е дарил впоследствие. Папата е направил дарение от 2,4 млн. евро за създаването на Фондация "Йозеф Ратцингер- Бенедикт Шестнайсети", която има за цел насърчаване богословското познание и изучаване трудовете на проф. Ратцингер. Останалите 2,6 млн. евро са дарени също за благотворителност.

Богатството на Ватикана

Преди 1870 г. Светият престол получава по-голямата част от приходите си от Папската държава в Централна Италия. След нашествието на италианците, които ограбват папския трезор, Светият престол губи своето богатство и живее благодарение на дарения на вярващи от цял свят до 1929 г. Мусолини решава да сложи край на конфликта между Италия и Светия престол, което става благодарение на Латеранските споразумения. По силата на документите Светият престол се отказва от анексираните през 1870 г. от Италия тертории срещу 750 млн. тогавашни лири и 5-процента рента от 1 млрд. лири. Такъв е произходът на богатаството на Ватикана, уточнява сайтът catholique.org. Парите са използвани за репарации, строеж на сгради в Рим, дарения и покупки на терени около Ватикана. Остатъкът от парите е вложен в банки. Дълго време вложени пари са били „управлявани мъдро”. През 1982 г. след големия финансов скандал в Банко Амброзиан Ватиканът губи 241 млн. долара.

Тайна империя от недвижими имоти

Малко туристи, минаващи през Лондон, биха си помислили, че сградата на луксозната марка "Булгари" на улица "Ню Бонд" има нещо общо с папата. Това обаче е факт, сочи разследване на британския в."Гардиън", цитирайки стари британски архиви. Нито пък близката сграда на инвестиционната банка "Алтиъм Кепитъл" на ъгъла на площад "Сейнт Джеймс" и Пол Мол. Но тези офис сгради в едни от най-скъпите квартали на Лондон са част от изненадваща тайна империя от недвижими имоти, притежавана от Ватикана. Зад скрита офшорна компания международното портфолио на римокатолическата църква се разраства с течение на годините с пари, които първоначално били предоставени от италианския диктатор Бенито Мусолини в замяна на папско признаване на фашисткия режим в Италия през 1929 г.
Оттогава международната стойност на инвестициите с пари от Мусолини се е увеличила и вече надхвърля 500 милиона лири (595 млн. евро). През 2006 г. в разгара на кризата на пазара на недвижимите имоти Ватиканът платил 15 милиона лири (18 млн. евро) за сграда на пл. "Сейнт Джеймс". Освен това църквата притежава имот на улица "Ню Бонд" и в Ковънтри. Тя е собственик и на апартаменти в Париж и в Швейцария.
Инвестициите във Великобритания в момента са контролирани заедно с другите европейски активи от представителя на папството в Рим Паоло Менини, който в действителност е банкерът на папата. Той оглавява специална агенция във Ватикана, която управлява т.нар. "имущество на Светия престол". Според доклад на Съвета на Европа от м.г. активите на агенцията на Менини сега надхвърлят 680 милиона евро.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай