ЕС не иска да признае "Хизбула" за терористи

ЕС не иска да признае "Хизбула" за терористи | StandartNews.com

Тел Авив. Вероятността ЕС да признае „Хизбула” за терористична организация след признаието на България за атентата в Бургас е малка. Това съобщи радио „Кол Израел”.

Медията се позовава на свои източници от ЕС. Те заявили пред радиото, че тенденцията е да се наложат санкции върху лицата, които са участвали в атаката, но не и да се обяви, че „Хизбула” е терористична организация.

Изявленията на ЕС за обявяването на "Хизбула" за терористична организация бяха доста умерени и непосредствено след признанието на вътрешния министър Цветан Цветанов, че групировката седи зад атентата. Въпреки призивите на Израел и САЩ да заклеймят веднага "Хизбула" европейските лидери бяха доста предпазливи и умерени в позициите си. Повечето от държавите имат икономически интереси с Ливан, а и се страхуват от атентати на тяхна територия.

Все пак в събота говорител на френското министерство заяви, че Съветът на министрите на външните работи на ЕС може да обсъди в понеделник възможностите за предприемане на действия срещу „Хизбула”. Но той посочи, че досега България е представила информация, основаваща се на предположения, а дискусия може да започне единствено на базата на доказателства.

Междувременно лидерът на "Хизбула" Хасан Насрала постави под съмнение съпричастността на своята партия в бомбения атентат в Бургас. „Няма да коментирам българските обвинения. Въпросът се разглежда спокойно и търпеливо и ние ще вземем решение как да им отговорим в зависимост от резултатите”, подчерта Насралла обръщение към своите привърженици в събота.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай