Русия готви ответни мерки на новите американски санкции

Снимка: ru.sputnik.md

Русия готви ответни мерки на новите американски санкции | StandartNews.com

Москва ще вземе ответни мерки след обявените от Вашингтон нови санкции срещу Русия заради атаката с нервнопаралитично вещество във Великобританиял Това стана ясно отизявление на говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от Франс прес.

"Руската страна ще проучи изготвяне на ответни мерки след този нов неприятелски акт на Вашингтон. САЩ съзнателно избраха пътя на конфронтацията в двустранните отношения, които вече са практически сведени до нула от собствените им усилия", заяви Захарова на пресконференция.

По думите й тези санкции са въведени "под изфабрикуван предлог", а условията, които Вашингтон поставя за премахването им, са неприемливи за Русия. "Властите на нашата страна са пряко обвинени, че са използвали бойното нервнопаралитично вещество "Новичок", въпреки че британската страна досега не е могла да предостави никакво доказателство за замесеност на Русия" в отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия през март в английския град Солсбъри, подчерта Захарова.

"Русия изцяло е унищожила всичките си запаси от химически вещества миналата година", добави тя.

Москва иска Лондон да разкрие какви химически вещества се произвеждат във военната лаборатория в Портън Даун, заяви Захарова, цитирана от ТАСС. "Настояваме британските власти да оповестят данни за извършваната в Портън Даун дейност по синтез на бойни отровни вещества, включително тези, които на Запад получиха названието "Новичок". Случайно ли е, че инцидентите със семейство Скрипал в Солсбъри и с двама британци в Еймсбъри станаха в непосредствена близост с химическата лаборатория в Портън Даун? Смятаме, че отговор на този и на други въпроси трябва да даде следствието", заяви говорителката на руското външно министерство.

"Предвид случилото се смятаме, че позоваването на интересите на националната сигурност от британска страна са неуместни. Ако вземате решение, в което въвличате целия свят, трябва да носите отговорност пред международната общност", заяви Захарова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай