Лавров: Русия е готова за разоръжаване

Лавров: Русия е готова за разоръжаване | StandartNews.com

Русия е готова да обсъжда всички въпроси в областта на разоръжаването, включително противоракетната отбрана, стратегическите неядрени оръжия, използването на оръжия в космоса, заяви министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров в публична лекция за руската външна политика в руската столица в понеделник.

"Нашите американски партньори го предлагат настойчиво вече в продължение на няколко години, и Джон Кери потвърди това по време на срещата в Париж ...  за да възобнови преговорите за разоръжаване и да се споразумеем за по-нататъшни стъпки за намаляване на стратегическите нападателни оръжия. Обясних на моя партньор, че ние сме готови да разгледаме въпросите на сигурността, разоръжаването и стратегическата стабилност", каза Лавров.

Русия "вече точно знае какво участ е подготвяна за руснаците в Крим" след събитията в Одеса, Мариупол и откриването на масовите гробове край Донецк, каза още Лавров.

"Разследването на всички тези престъпления, на инцидента със сваления малайзийски "Боинг" трябва да се извърши внимателно, под международен контрол. Ние се стремим към това, защото са налице опити всички тези случаи без изключение да се прикрият, отложат, проточат". Това навежда на твърде конкретни въпроси, които ние задаваме на западните партньори, толкова ратуващи за правата на човека, за европейските ценности", изтъкна Лавров.

"Ситуацията в Украйна се използва от някои държави, преди всичко от Вашингтон, за да наложат лидерството върху цялото евроатлантическо пространство. Каквото и да прави Русия, тези опити няма да спрат", изтъкна Сергей Лавров. Той отбеляза опитите на Вашингтон "да използват Украйна като дразнител в отношенията между Русия и САЩ".

Министърът отбеляза, че равнището на взаимодействието със САЩ "зависи от напредъка при търсенето на решения по много международни проблеми". "Американците не могат да не разбират, че в техен интерес е да имат Русия за съюзник", посочи Лавров. И техните собствени интереси ги карат да вървят към взаимодействие с нас. Те се опитват да правят това, запазвайки санкционните си маниери, един вид заради Украйна ще ви наказваме, а когато сте необходими, хайде да си взаимодействаме", подчерта първият руски дипломат.

"Само колективна работа от самото начало, въз основа на съвместен анализ на проблемите, изработването на подход към решаването им, може да бъде успешна и да осигури устойчиво взаимодействие", подчерта министърът. Той каза, че настоящите отношения между Русия и САЩ, които са стигнали "най-ниска точка, дъното", не могат да се нарекат студена война. Лавров предлага намирането на най-точния термин да се остави на историците.

Според Лавров подкрепата на добрите отношения между ЕС и Русия ще расте в Европа. "Няколко страни от евросъюза, знаете кои, въпреки че не са най-големите, ще намерят в себе си смелост да защитят такава позиция. Ще се опитат да ги накажат затова, но не мисля, че ще успеят изцяло да заглушат тези гласове. Обратно, те ще звучат все по-силно".

Светът преживява епоха на промени, които са доказали невъзможността на "възхвалявания от всички либерално-капиталистически модел на развитие", заяви външният министър. Според него сега е преходен период, който ще "смени епохата". "Катализатор за това беше световната икономически криза, която постави под съмнение победата на либерално-капиталистическия модел и нуждата от разпространението му по целия свят".

Лавров коментира, че международните отношения днес се характеризират с конкуренция на ценности и модели на развитие. "Ясно се проявиха ограниченията на либералната икономика. След студената война тя се отърси значително от държавния контрол, което доведе до огромни кризи. Това признават и водещите западни финансисти.", каза той.

Днес основният двигател на световната икономика е Азиатско-тихоокеанския регион, смята външният министър. "Те в значителна степен поеха ролята на локомотив на икономическото развитие, която по-рано се изпълняваше от САЩ, Западна Европа и Япония". Според Лавров, новият световен ред е сложил край на "продължилата столетия доминация на Запада в икономиката, финансите и политиката".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай