Турция и САЩ борят ИД със сирийската опозиция

Турция и САЩ борят ИД със сирийската опозиция | StandartNews.com

Анкара нанесе най-тежките си удари срещу ПКК

Турция и САЩ ще си сътрудничат в прочистването на последния участък от турско-сирийската граница от контрола на "Ислямска държава", заяви високопоставен американски служител, цитиран от ДПА. Подробностите по общите действия в 80-километровия участък от границата обаче още се обсъждат. Към момента е ясно, че ще се разчита на силите на умерената сирийска опозиция, действаща на място, а не на американски или турски войници, добавил служителят, пожелал да остане анонимен. Планът не предвижда създаване на забранена за полети зона, както отдавна настоява Турция, но целта е джихадиститие да бъдат изтласкани от граничния район, казал той. Според американски служители, цитирани от Ройтерс, САЩ и Турция не са решили кои бойци от сирийската опозиция да подкрепят в съвместните си усилия за прочистване на турско-сирийската граница от "Ислямска държава".

Днес Турция официално подписа договор със САЩ за предоставяне на въздушната база Инджирлик за битка срещу бойците на ИД. Споразумението не включва оказване на въздушна подкрепа на кюрдските бойци в Северна Сирия.

В същото време турски изтребители Ф-16 нанесоха най-тежките удари по позиции на Кюрдската работническа партия (ПКК) в Северен Ирак от началото на въздушните атаки, започнали миналата седмица. Изтребителите, излетели от Диарбекир, поразили 6 цели. Твърди се, че мощни бомби с лазерно насочване били хвърлени по военен лагер и складове с оръжие в района на планината Кандил, където е щабът на ПКК. Турстите власти не са потвърдили официално това.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай