Погребаха Айлан, разплакал света

Погребаха Айлан, разплакал света | StandartNews.com

Етническият кюрд Абдула погреба днес двете си деца и съпругата си, удавили се покрай бреговете на Турция. Снимката на по-малкия син Айлан, чието телце беше изхвърлено на брега, разплака света и предизвика остро недоволство срещу политиката на Запада. А в Канада избухна страхотен скандал, тъй като властите в страната отказали на семейството молба за емиграция. Едно от лелите живее в Канада и била готова да подслони фамилията.

С помощта на турските власти Абдула изпълни желанието да закара ковчезите в родния им град Кобане. Заедно с роднини и комшии той погреба Айлан, Галип и майка им Рехан в "Гробището на мъчениците".

"След тази загуба аз не искам нищо на света за себе си. Искам единствено мир за Сирия", заяви през сълзи бащата, който се спаси по чудо в бурното море. Семейството побегнало от размерния град Кобане, след като ИД избили 11 членове на фамилията. Някои от тях направо в домовете им. Втори братовчеди, лели, вуйчовци били изклани по време на поредната атака през юни. Тогава ИД направи опит да си върне сирийския град и успя да нахлуе по улиците му.

Сестрата на Абдула - Мийра, преразказа последните часове от пътуването на семейството. "Тръгнали в кристално и спокойно море. Съпругата му не умееше да плува и още преди седмица сподели, че е уплашена от водата. При първата по-силна вълна всички изпаднали в шок, но водачът им казал, че имат предостатъчно време да стигнат брега", разкри сестрата".

"После настанал ужасът. Лодката се преобърнала, навсякъде се чували писъци, но нищо не се виждало в тъмнината. Абдула открил двете деца, държейки телцата им. "Дишайте", крещял той, но осъзнал, че вече е късно. Големият бил без дъх, а очите на малкия Айлан били пълни с кръв. Не искал да ги пуска, но разбрал, че това е единственият начин да оцелее в морето. После видял и тялото на съпругата си, което се носело като "балон" върху вълните".

Семейството има още две сестри. Едната е тръгнала по маршрута на Абдула, но никой няма идея докъде е стигнала. Другата е в Турция, очаквайки да потегли за Европа.

В същото време съдът в турския град Бодрум започна процес срещу няколко трафиканти, участвали в злополучния за двете братчета курс до гръцкия остров. Майката на единия от тях - Салих, припадна с викове "детето ми е невинно". После беше свестена и обясни, че на този свят й е останал само синът, тъй като съпругът й бил убит в сирийския конфликт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай