Чужденците в Саудитска Арабия ще плащат данък

Чужденците в Саудитска Арабия ще плащат данък | StandartNews.com

Промяната бърка в джоба на 10 млн. работници в кралството

Властите в Саудитска Арабия възнамеряват да обложат с данък върху общия доход работещите в страната 10 млн. чуждестранни граждани, главно от арабските и азиатските страни. Въпреки ултраконсервативните обичаи и липсата на демокрация от западен тип, Саудитска Арабия е привлекателна за граждани на други държави заради високите заплати, както и защото досега трудовите възнаграждения не бяха облагани с данък.

Работещите в кралството чужденци са една трета от цялото население на кралството. Неприятната за чужденците мярка беше официално обявена преди дни в саудийската столица Рияд. Тя още не е въведена, но въпросът се смята за решен, защото в тази необикновена с традицията и порядките си страна нищо не се казва току така, ако след това няма да бъде приложено. Както обясни министърът на финансите Ибрахим ал Асаф, данъкът за чужденците е част от одобрените вече от властите икономически реформи, с които се цели да се намали зависимостта на Саудитска Арабия от петрола и приходите от тази суровина в държавния бюджет. Саудитска Арабия има най-значителните запаси от "черно злато" и е най-големият износител на петрол в света. Основа на саудитската икономика е петролът, запасите от който са 35,8 млрд. тона. Годишно се добиват 430 млн. т., от които 390 млн. т. се изнасят. Нефтът съставлява над 90% от саудийския износ, като от него идват 75% от държавните приходи. Милиардите от петрола осигуряват на поданиците на монархията живот в благоденствие. От социалните блага обаче не се възползват чуждестранните работници, които са подложени на експлоатация. Честа практика е дори да им се забавя изплащането на заплатите. Към техните тегоби скоро ще се прибави и новият данък върху доходите.

Според приетия законопроект за икономически реформи до 2020 г. се предвижда добивът от "черното злато" да се намали значително. Освен това субсидиите за електроенергия и вода ще бъдат орязани. Въвеждането на данък върху доходите на работещите в страната чужденци също е част от реформите. На този налог се разчита да осигури допълнителни приходи в бюджета на кралството, когато в бъдеще залежите от суровината ще намалеят и приходите от тях няма да са достатъчни за нормално функциониране на държавата и благополучието на местното й население, което не плаща данъци. Досега работещите в Саудитска Арабия чужденци и компании не плащаха данъци, с едно изключение. Чуждестранните компании плащат за проучване на петролни находища, а след това Саудитска Арабия взема 20% от печалбите им.

Концлагер за имигрантите

Кралството Саудитска Арабия жестоко експлоатира чуждестранните работници, пише електронното издание Levoradical.Ru. Под заглавие "Саудитска арабия - концлагер за работниците имигранти" изданието разказва за проблемите на тези хора, които се трудят за благосъстоянието на богатото арабско кралство под палещите лъчи на слънцето и необикновено високите температури. Визовият режим дава възможност на работодателите да държат в постоянна зависимост чуждестранните работници. В редица случаи след пристигането си в кралството наетите чужденци узнават, че трудовите им договори са фалшиви. Така на мнозина от тях се е налагало да изкарат месеци или година в лагери, докато нещата се изяснят. Според саудитските закони, работниците могат да работят само за фирмата, която им е издала виза. В противен случай трябва да придобият нова виза, за която да заплатят огромна сума, или да напуснат страната. Имигрантите са над 60% от работната сила в Саудитска Арабия, а в частния сектор техният дял е между 90 и 95 процента. Мнозинството от тях са от Пакистан, Бангладеш и Индия, а също от Египет, Судан и Филипините. Освен това има стотици хиляди нелегални имигранти от Йемен и много други държави. Работниците имигранти са лишени от политически и демократични права. Профсъюзите са незаконни. В случай, че работникът иска да се оплаче от жестоко отношение или някакъв вид насилие, трябва да подаде молба до съда за трудови спорове. Но ако ответната страна е саудийски гражданин, чужденецът винаги губи делото.

Местните се облагат с религиозен "закат"

По религиозна традиция в Саудитска Арабия се събира религиозният данък "закат", сумите от който се насочват за социални нужди. Приходите от този налог са около 4-5 млрд. долара годишно. Парите се превеждат по сметката на "Саудитска Арабска парична институция", а право да разполага с тях има "Агенцията за народна гаранция и настаняване", която е към министерството на социалните дела. Закатът е един от стълбовете на ислямската религия. Той се начислява въз основа на търговските оферти за сделките на саудитски фирми или еднолични търговци. Налогът се събира и от чуждестранни фирми и физически лица, упражняващи дейност в кралството, както и от саудитски стопански субекти и лица, извършващи търговски операции в чужбина. Закатът всъщност е част от преките данъци, които плащат юридическите и физическите лица в кралството. След разкрития през последните години, че събираните от заката средства се използват за противоречащи на религията цели, режимът на контрол върху разходването на тези огромни суми в кралството беше затегнат. Големият проблем е, че събирането на закат не е само от компетенциите на държавата. Физическите и юридическите лица могат да извършват подобно доброволно и задължително за всеки мюсюлманин дарение и в полза на неправителствени субекти. Ислямските учени дават подобни положителни фетви, аргументирайки се с различните видове закат. Така ислямските банки в Европа също отклоняват в своя полза част от средствата, постъпили по една или друга транзакция. Друг значим въпрос е как да бъдат изразходвани постъпилите пари. Например голямото перо за "проповед на ислямската религията" чрез заката (строеж на молитвени храмове и домове, създаване на образователни центрове, пансиони, провеждането на курсове, разпространяваенето на литература и други) автоматично попада в графата "терористична дейност", ако не е съгласувана с държавата-реципиент.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай