Арабите създават обща армия

Арабите създават обща армия | StandartNews.com

Тя ще наброява 40 000 елитни военни и ще бори терористите

Лидерите на страните от Арабската лига се договориха да създадат обща арабска военна сила, предаде Би Би Си. Това решение бе взето в Шарм ел Шейх на фона на кризата в Йемен, където сунитска коалиция нанася удари по шиитските милиции хуси, както и на фона на завоеванията на "Ислямска държава" в Ирак, Сирия и Либия.

"Лидерите от Арабската лига постигнаха принципно съгласие за обща армия", заяви египетският президент Абдел Фатах ас Сиси. Общата военна сила трябва да действа срещу терористични групировки. "В най-скоро време началниците на генералните щабове на армиите от страните членки на Лигата ще се съберат, за да обсъдят подробностите", посочи АсаСиси.

Египетски източници, цитирани от АП, обясниха, че армията ще наброява 40 000 елитни военни, както и военни самолети, кораби и леко въоръжение. Идеята за общи военни сили отдавна съществува сред членовете на Лигата, но никога досега не е била реализирана, отбелязва Би Би Си. Не е ясно дали тази армия ще бъде хвърлена в йеменския конфликт. Според шефа на Арабската Наби ал Араби водената от Рияд коалиция срещу хусите в Йемен ще продължи, докато те не се оттеглят и не предадат оръжията си.

Бойни самолети на арабската коалиция, водена от Саудитска Арабия, бомбардираха през пистата на летището в Сана и я извадиха от строя, съобщи източник от администрацията, цитиран АФП. По думите му пистата е обект на въздушни удари за първи път от началото на военната операция на коалицията в Йемен в четвъртък. Вчера персоналът на ООН беше евакуиран от йеменската столица.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай