Железният Лавров

Железният Лавров | StandartNews.com

Сергей Викторович е респектиращото лице на руската дипломация

Министърът на външните работи на Русия Лавров Сергей Викторович е сред най-срещаните имена в потока на международните новини и коментари на световните медии. Визитата му в София в началото на седмицата, която отбеляза 135-ата годишнина от установяването на дипломатическите отношения между България и Русия, също предизвика световен интерес, особено заради проекта "Южен поток". Сергей Викторович е респектиращото лице на дипломацията на Москва вече десет години. Това е рекорд в съвременната история на Русия, който гони прецедента на съветския външен министър Андрей Громико, заемал в миналото поста 28 години. На блестящата професионална кариера на Лавров могат да завидят дори най-известните негови колеги по света.

Сергей Лавров завършва средното си образование в Москва със сребърен медал, след което постъпва в Източния факултет на Московският държавен институт по международни отношения (МГИМО).Там освен английски и френски език изучава екзотичните сингалски и малдивски. Още в МГИМО се изявява като добър организатор и е избран за лидер на културната дейност на студентите. През 1972 г. започва работа във външно министерство, където

извървява целия път в дипломацията

от най-ниското стъпало в йерархията до външен министър. Кариерата му тръгва като старши референт в посолството на СССР в Шри Ланка, но бързо получава първия дипломатически ранг - аташе. Четири години по-късно се завръща в Москва и постъпва в Управлението за международни организации. През 1981 г. е първи секретар в дипломатическата мисия на СССР към ООН, където се издига последователно като съветник и старши съветник. От 1988 до 1994 г. постига бърз професионален растеж в централата на външното министерство на СССР, а след това и на Русия. Преминава през различни позиции, включително заместник-министър при външния министър Андрей Козирев. Лавров се специализира по международните организации и важните глобални, политическите и икономически проблеми. Така през 1994 г. той се оказва най-подходящият по квалификация руски дипломат за постоянен представител в ООН и Съвета за сигурност и е назначен на този важен пост от президента Борис Елцин. В ООН, както и по-късно като първи дипломат на Русия, Лавров придобива авторитета на решителен дипломат и принципен човек. "Всички го възприемахме като

най-силната личност в Съвета за сигурност

като дипломат с бърз ум, с дълбоко и точно разбиране на случващите се събития и на международните проблеми. Той има капацитет и умения по убедителен начин да променя посоката на дебата", споделя пред Би Би Си британски колега на Лавров от онова време. През годините от дейността на Лавров в централата на ООН в Ню Йорк негов пръв помощник като заместник постоянен представител в руската мисия е сегашният руски посланик в България Юрий Николаевич Исаков.

През 2004 г. се открива нова страница във възходящата кариера на видния руски дипломат. Президентът Владимир Путин назначава Сергей Лавров за външен министър на Руската федерация. На този пост не го засягат смените на три правителства. Като външен министър той има значителен принос в стратегията и тактиката на Путин за възстановяване на позицията на Русия като велика сила. Като част от екипа на Путин Лавров има значителен принос и за многовекторността на външната политика на Москва, наблюдавана през последните години. Той допринася и за успешната ориентация на Русия в многополярния свят, противопоставяйки се на "двойните стандарти" в политиката и на опитите на някои държави да доминират над другите. По време на визитата си в София Лавров припомни и една от основните тези на новата му книга "Между миналото и бъдещето. Руската дипломация в променящия се свят", издадена на български език от Форум "България-Русия: Човечеството се нуждае от свят без външна намеса и без употреба на сила. "Не в силе Бог, а в правде", цитира стара славянска поговорка Сергей Викторович. Според него моделът на еднополюсния свят не е жизнеспособен. Решаването на международните проблеми е възможно само с ресурсите на всички основни държави във всички региони. В цялостната дейност на дипломат номер 1 на Русия ярко се откроява защитата на националните интереси на страната му. Прави това по впечатляващ начин, с изключително професионално умение, ерудиция, познаване на историята на Русия и ситуацията в света. Такова е мнението на мнозина западни дипломати, с които Лавров директно общува като колега, а с някои и като приятел.

Известни са добрите лични отношения на Лавров с държавния секретар на САЩ Джон Кери, на които не пречат противоречията в подходите на Русия и САЩ към международните проблеми, както личи сега и на фона на кризата в Украйна. Опита ли се обаче някой да му ходи по нервите с нравоучителен тон, при това без достатъчно познаване на проблемите, Лавров умее да го поставя на място с рязък сарказъм. Лавров е заклет пушач и се бунтува срещу забраната на тютюнопушенето. В централата на ООН в Ню Йорк е имал разправия с генералния секретар Кофи Анан по този проблем. Но след назначаването на Лавров за външен министър на Русия Анан изразява своето "огромно уважение към професионализма" на новия ръководител на руската дипломация. В тази професия Сергей Лавров попада вероятно и поради връзката й с външната търговия. Майката и бащата на Сергей Лавров са дългогодишни служители на руското Министерство на външната търговия.

Сергей Лавров е женен и има 30-годишна дъщеря.

Рафтингът му е хоби

но се увлича силно и по футбола. Фен е на "Спартак Москва", дори играе в приятелски мачове на тима. Бил е председател на Руската федерация по гребен слалом. Свири на китара и пише стихове. В България през 2010 г. бе публикувана книга с негови поетични творби. През 1999 г. след един от гребните походи в буйните планински алтайски реки със състуденти от МГИМО написва песен, посветена на неговата Алма матер. На въпрос какво е щастието за него, отговаря: "Това е добре свършената работа и рафтинг."

64-годишният Сергей Лавров има над 15 заслужени високи правителствени награди за заслуги пред отечеството и приноса му за руската дипломация, както и за укрепването на мира и сигурността в света.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай