Турски екстремисти взеха прокурор за заложник (ОБЗОР)

Турски екстремисти взеха прокурор за заложник (ОБЗОР) | StandartNews.com

Настояват за полицейски самопризнания за убийството на младеж през 2013 г.

Въоръжени мъже взеха за заложник в съда турски прокурор, водещ разследването по знаково дело за убийство на момче при антиправителствените протести през 2013 г., предаде Би Би Си. В социалните медии се появиха драматични кадри, на които се вижда как към главата на Мехмет Селим Кираз е насочен пистолет от маскиран мъж.

Кираз е прокурор по делото за убийството на 15-годишния Беркин Елван при протестите за парка "Гези" преди две години. Похитителите са двама членове на турската левоекстремистка групировка "Революционна партия и фронт за народно освобождение" (ДХКП-С) . Те заплашиха, че ще убият Кираз, ако турските власти не изпълнят техните искания. Според изявление, качено на сайта на ДХКП-С - halkinsesi.tv, исканията са полицейският служител, заподозрян в убийството на Елван, да направи самопризнания за стореното по телевизията, а също така да бъдат свалени обвиненията, повдигнати срещу участници в протести във връзка със смъртта на Елван. ДХКП-С обвинява управляващата в Турция "Партия на справедливостта и развитието" (ПСР) за убийството на Елван.

Специалните сили влязоха в сградата на съд, откъдето служителите бяха евакуирани, и започнаха преговори с похитителите. "Полагаме усилия, за да не се стигне до жертви при разрешаването на кризата", каза шефът на истанбулската полиция Селями Алтънок. Той посочи, че сред лицата, водещи преговори с членовете на ДХКП-С, е председателят на Истанбулската адвокатска асоциация Юмит Коджасакал.

Турските телевизии прекратиха да излъчват на живо от мястото на събитието, след като изтече крайният срок, даден от похитителите на Кираз - 15,36 ч.

В кратко видеопослание, качено в социалната мрежа "Туитър", бащата на Беркин Елван отправи призив към ДХКП-С да не наранява прокурора. "Искаме справедливост. Не искаме никой да пролива дори капка кръв. Не искаме други майки да плачат", каза Сами Елван.

15-годишният Беркин Елван бе ранен от полицай през юни 2013 г., докато отивал да купи хляб по време на антиправителствена демонстрация в Истанбул. Момчето почина през март 2014 г. след девет месеца, прекарани в кома, а смъртта му провокира огромно обществено недоволство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай