Спорни избори на Острова

Спорни избори на Острова | StandartNews.com

Едни от най-оспорваните парламентарни избори във Великобритания се очаква да се проведат днес. По предварителни прогнози нито една партия няма да спечели абсолютно мнозинство.

Британците днес гласуват за нов състав на долната камара на парламента - Камарата на общините.

През днешния четвъртък 30 милиона гласоподаватели ще изберат депутати в 650 избирателни окръга. За местата в парламента се борят близо 4000 кандидати.

Две нови проучвания на общественото мнение отреждат равни резултати на двете водещи партии във Великобритания - консерваторите и лейбъристите, предаде Ройтерс.

Настоящият британски премиер Дейвид Камерън, лидер на Консервативната партия, обеща, че ако остане начело на правителството след днешните избори, до края на 2017 г. ще бъде организиран референдум за членството на Великобритания в Европейския съюз.

Право на глас имат всички британски граждани, навършили 18 години, както и граждани на Република Ирландия и на Общността на нациите, пребиваващи във Великобритания.

Британската кралица Елизабет Втора не гласува, тъй като трябва да е безпристрастна. Право на глас нямат и членовете на горната камара - Камарата на лордовете, които не се избират, а назначават. Право на глас нямат и затворниците, заради което страната редовно е критикувана от ЕС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай