Щурм вбеси Путин

Щурм вбеси Путин | StandartNews.com

Шефът на Кремъл предупреди с "последици" заради военната операция в Славянск, взела 5 жертви

Репресивна наказателна операция, която ще има последствия за хората, които вземат тези решения включително за междудържавните отношения. Така руският президент Владимир Путин определи днешния щурм на украинската армия срещу окупирания от проруски сепаратисти град Славянск в Донецка област. Настъплението с бронетранспортьори и на фона на престрелка, в която загинаха петима прокремълски сепаратисти (или както ги нарича Киев - терористи), продължи няколко часа, след което украинските сили се оттеглиха. "Ако наистина сегашният режим в Киев е започнал да използва армията срещу населението в страната, то това е много сериозно престъпление", подчерта Путин, изтъквайки, че дори легитимният президент на Украйна, Виктор Янукович, не се е решил на такава стъпка да разпръсне митингите в Киев през зимата, въпреки че е имал мандат за това.

По думите му, щом властта в Киев върши подобни неща, "тя се държи като хунта, като банда престъпници". Според него, ако Русия не е била оказала реална подкрепа на жителите на Крим и не е присъединила полуострова, то ситуацията там би била като тази в Източна и Южна Украйна, "че дори и по-лоша".

Украинска военна част навлезе в четвъртък в завладения от седмици насам от проруските сепаратисти град Славянск. През нощта пък онези атакуваха украинска военна база в намиращия се наблизо град Артьомовск, а след това различни източници съобщиха за припламнали на няколко места в района отделни сражения. Твърди са, че петима въоръжени проруски сепаратисти са убити. Информациите обаче, част от които не могат да бъдат потвърдени от независими източници, са противоречиви.

Преди 2 дни украинското правителство заяви, че подновява "антитерористичната операция", за да си върне градове и обществени сгради, които са под контрола на проруски сепаратисти, ако те не се разоръжат и не се изтеглят оттам доброволно, изпълнявайки споразумението от Женева от миналата седмица, подписано и от САЩ и ЕС. Повод за подновяване на операцията стана и отвличането и убийството на украински политик, депутат в местния парламент на град Горловка.

"При стълкновенията до петима терористи бяха ликвидирани. Един войник е ранен", съобщи в изявление МВР на Украйна. То добави, че са унищожени три КПП-та на сепаратистите на входа към североизточната част на града. Говорителката на бунтовниците в Славянск Стела Хорошева заяви, че най-малко двама проруски сепаратисти са били убити, отбелязва АП. Украински спецчасти прекосиха очертанията на града под прикритието на 5 бронетранспортьора. Настъплението имаше и въздушна подкрепа от два бойни хеликоптера. Сепаратистите подготвиха бронирана техника, а по барикадите в града се разположиха снайперисти. Щабът на сепаратистите по-рано заяви, че в случай на щурм ще стрелят "на месо". "Народният кмет" на Славянск - Вячеслав Пономарьов, призова местните жители да не излизат от домовете си. Хората говореха, че "като в Сталинград къщите ще бъдат превърнати в крепости и ще стрелят до последно", съобщиха местни медии. Твърди се, че сепаратистите са получили подкрепления от град Красний Лиман, с чиято помощ са отблъснали бронираната колона на украинските сили. Скоро след това Ройтерс предаде, че украинските сили са се оттеглили от превзетия от тях по-рано контролно-пропускателен пункт. Проруските сепаратисти си върнаха позициите и започнаха да подсилват пункта с чували пясък. Украинските сили, подкрепяни от бронетранспортьори, се оттеглиха около 2 часа след превземането на поста, който се намира на път близо до село Хрестишче, съобщи агенцията. Според местни медии, които се позовават на проруски сепаратисти от Славянск, ситуацията на контролните пунктове се е нормализирала, а операцията на украинските сили е преустановена. Сапьори пък проверяват маршрута за по-нататъшно напредване на бронираната техника.

Руската армия започна нови учения по границата

В отговор на събитията в Югоизточна Украйна руската армия започна днес нови учения по границата. Това обяви руският военен министър Сергей Шойгу, изтъквайки, че съотношението на силите в Донецка област е неравно. "Длъжни сме да реагираме при такова развитие на ситуацията. В граничните райони започнаха учения на батальонните тактически групи от Южния и Западния военни окръзи. Армията отработва придвижване и разгръщане за изпълнение на задачи", заяви министърът часове, след като Путин предупреди за последствия след щурма в Славянск. "Вече е дадено разрешение да се ползва оръжие срещу мирното население. Ако днес не бъде спряна военната машина на Украйна, ще има голям брой убити и ранени", посочи Шойгу. По думите му в операцията на военни и екстремисти в Украйна са мобилизирани над 11 000 души с автоматични оръжия, около 160 танка, над 230 бронетранспортьори, най-малко 150 оръдия и миномети и голямо количество авиация. Освен това на границата с Русия действали танкова и механизирана бригада за диверсионна дейност. Докато отрядите за самоотбрана в Югоизточна Украйна били малко повече от 2000 души и 100 единици автоматично оръжие, както и няколко броя ловно оръжие.

Лавров: Запада ползва Киев като геополитическа пешка

Руският външен министър Сергей Лавров обвини САЩ и ЕС, че стоят зад бунта в Украйна, който свали от власт прокремълския президент Виктор Янукович през февруари. "Нерешаването на ключови проблеми, съществуващи във военно-политическата сфера в Европа, настояването все нови и нови страни, в това число бивши републики на СССР, задължително да бъдат в НАТО, всичко това в последните месеци като в капка вода се отрази на ситуацията в Украйна, където САЩ и ЕС опитаха да осъществят поредната цветна революция. Операция за противоконституционна смяна на режима", каза той. В необичайно остра реч в московски университет Лавров добави, че Западът опитва да използва украинската криза, за да отслаби Русия. "Няма съмнение, че говорим не само за съдбата на Украйна. Те опитват да използват Украйна като пешка в геополитическа игра", добави дипломат номер едно на Русия.

САЩ обвиниха Москва в подклаждане на напрежение

Президентът на САЩ Барак Обама обвини Русия, че не спазва международното Женевско споразумение за успокояване на напрежението в Украйна и я заплаши с нови санкции. НАТО на свой ред определи заплахите на Москва, че ще използва военна сила като "обезпокоителни".

"Продължаваме да виждаме злонамерени въоръжени мъже да окупират сгради, да тормозят несъгласни с тях хора, да дестабилизират региона и не сме видели Русия да се намесва, за да ги откаже от тези действия", каза Обама по време на посещението си в Япония. Той добави, че ако Русия продължава в този дух, ще има последствия и нови американски санкции срещу нея, като припомни, че вече въведените наказателни мерки "оказват влияние на руската икономика".
"Прибягването до завоалирани заплахи и започването на нови военни учения близо до украинската граница засилват напрежението в една и без това нестабилна ситуация и нарушават духа на споразумението от Женева", заяви пък заместник генералният секретар на НАТО Александър Вършбоу, цитиран от АФП.

Донецк без участие в изборите

Самообявилата се Донецката народна република няма да проведе в региона избори за президент на Украйна, които Върховната рада назначи на 25 май. Това съобщи съпредседателят на президиума на републиката Денис Пушилин.
"Разбира се, че ще игнорираме изборите. Не е правилно да участваме в тях. В сегашната ситуация е невъзможно да бъде избран президент, който да бъде приет и в западната, и в източната част на Украйна", обасни Пушилен. Той съобщи също, че насроченият референдум за отделяне на Донецка област от Украйна и евентуалното й присъединяване към Русия ще се проведе не по-късно от 11 май.

Въпросът към гласуващите ще бъде: "Поддържате ли държавната самостоятелност на Донецката народна република?" Суверенитетът ще даде възможност на Донецка област да встъпи във федеративни или конфедеративни отношения с определена страна, независимо от географското й положение, в това число Русия и Украйна. "А можем да станем и независима държава, което обаче е малко вероятно.

Газовият дълг скочи на $18,5 млрд.

"Газпром" поиска от Украинската енергийна компания "Нафтогаз" допълнителна сметка за договорен, но невзет газ на стойност от 11,4 милиарда долара, съобщи Ройтерс. Източникът поясни, че сметките са изпратени на "Нафтогаз" в сряда. Те са свързани с отказа на украинската компания да спази договорената на принципа "взимай или плащай" доставка.
Според договора "Нафтогаз" е трябвало да получи 41,6 милиарда кубически метра газ, но е използвал едва 12,9 милиарда кубически метра. Междувременно зам.-председателят на руския газов гигант Александър Медведев припомни, че Украйна дължи 2,2 милиарда долара на "Газпром" от януари 2014 година за неизплатен получен газ. В средата на май, когато трябва да се извърши следващото плащане, дългът ще възлиза на 3,5 милиарда долара, подчерта Медведев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай