При Brexit: 20 000 банкери се местят във Франкфурт

При Brexit: 20 000 банкери се местят във Франкфурт | StandartNews.com

Представители на големия британски бизнес призоваха страната да остане в ЕС

Ако в четвъртък Великобритания реши с вота си да напусне ЕС, това може да накара хиляди служители на британски банки да се пренасочат към Франкфурт. Прогнозата е на германски медии броени дни преди референдума, който ще бъде решаващ не само за Обединеното кралство, но и за целия ЕС. Междувременно представители на едрия бизнес в страната излязоха с призив "за" оставането й в обединена Европа.

Финансовите центрове в цяла Европа в момента се редят на опашка в очакване на банкери, които ще напуснат Лондон в случай на излизане на страната от ЕС, писа и в. "Таймс". Няколко банки вече предупредиха, че ще се наложи да съкратят работни места в случай на Brexit. "Джей Пи Морган вече обяви, че ще премести около 4000 свои служители извън Великобритания, а "Морган Стенли" смята да прехвърли около 1000 човека", пише "Таймс". Професор Мартин Хелмиш от Франкфуртското училище по финанси дори прогнозира, че 20 000 банкери могат да се преместят от Лондон в германския финансов център Франкфурт, където се намира централата на Европейската централна банка. Анализатори очакват това да доведе до повишаване на наемите за офиси и жилища в града. Според други експерти във Франкфурт ще дойдат около 10 000 банкови служители от Лондонското Сити. Те обясняват, че ако Великобритания напусне ЕС, британските, американските и азиатските банки, които имат свои централи в Лондон, ще се сблъскат с голям проблем. Това вероятно обяснява и защо повечето от представителите на Лондонското Сити или по-точно 84% от тях са "за" оставането в ЕС.

Междувременно днес представители на големия бизнес, сред които и собственикът на "Върджин Груп" сър Ричард Брансън, изразиха своята подкрепа Обединеното кралство да остане член на Евросъюза. В призива се включиха директори на търговската асоциация на британската автоиндустрия SMMT, председателят на футболната Висша лига Ричърд Скъдамор и др. Според тях страната ще има по-големи перспективи, ако не напусне съюза, съобщи Би Би Си. Брансън предупреди, че Brexit ще бъде "опустошителен" за дългосрочния просперитет на Великобритания. Скъдамор пък посочи, че излизането от ЕС ще бъде "несъвместимо" с ангажимента на Висшата лига за "отвореност". Търговската асоциация на британската автоиндустрия SMMT предупреди, че излизането от ЕС ще повиши цените и ще застраши работните места. "Оставането в съюза ще позволи на страната да запази влиянието, от което зависи успешният британски автосектор", твърдят от SMMT. Директори на Toyota, Jaguar Land Rover и BMW също заявиха подкрепата си за оставане в ЕС. Кампанията, агитираща за Brexit, обаче контрира, че излизането от съюза няма да навреди на автоиндустрията. Тя посочи, че Brexit всъщност ще помогне на износа. Като цяло големите бизнес компании и финансови фирми са по-скоро за оставане в ЕС, докато според проучванията малките компании са разделени наполовина. Миналата седмица социологическо изследване на Федерацията на малките бизнеси показа, че 42% от членовете й все още се колебаят как да гласуват, а 52% смятат, че нямат достатъчно информация, за да решат. Днес 21 европейски асоциации на застрахователите заявиха, че е в интерес на Великобритания и ЕС страната да остане в съюза.

Клауза "Brexit" на пазара на имоти

Сделките с недвижими имоти във Великобритания вече включват клауза "Brexit", сочи проучване на Ройтерс. Продавачи дават на клиентите си правото да се откажат от сделките, ако Великобритания гласува за излизане от ЕС. Така те се надяват да раздвижат сектора, пострадал от политическата несигурност. Други търговци търсят гаранции за себе си, оформяйки договорите така, че евентуален Brexit да не се счете за основание за анулиране.

Адвокати по имотни въпроси твърдят, че получават най-много искания за клаузи "Brexit" от чужди инвеститори, които се боят, че подобно развитие може да отслаби паунда и да намали търсенето на бизнес имоти под наем. "Или сме в режим на изчакване, или използваме клауза "Brexit", когато става въпрос за международни инвеститори, които искат да градят глобални или европейски портфолиа", коментира Роб Уилкинсън - изпълнителен директор на компанията AEW Europe.

Джеймс Крукс от правната фирма Pinsent Masons LLP отбелязва, че вместо да дават право на купувача да анулира сделката, някои договори автоматично намаляват цената на собствеността в случай на Brexit.

Оставането струва 80 млрд. лири, напускането - 30 млрд.

Оставането на Великобритания в ЕС ще струва на британските данъкоплатци 80 милиарда британски лири, пресмята мозъчният тръст Bruges Group в доклад в подкрепа на излизането на страната от общността. В документа се посочва, че британските вноски в Европейската инвестиционна банка и Европейската централна банка възлизат на 32,56 милиарда британски лири. Още 48 милиарда ще се наложи на Лондон да плати, ако някоя страна от съюза тръгне към фалит. ю

По-рано финансовият министър Джордж Озбърн предупреди, че излизането ще отвори дупка в бюджета на страната от 30 милиарда паунда на година. Той заплаши, че ако това се случи, ще се наложи вдигане на данъците и съкращения на бюджета в много сектори, включително образование и здравеопазване.

Баронеса смени лагера

Бившата министърка и високопоставен член на консервативната партия баронеса Саида Уорси изненадващо обяви днес, че оттегля подкрепата си от кампанията за изизане от ЕС и се присъединява към противниковия лагер. Като причина тя посочи омразата и ксенофобията, които се използват в кампанията на евроскептиците.

Уорси разкритикува остро предизборен плакат на лидера на Партията на независимостта Найджъл Фараж, който определя като ксенофобски. "Не мога да продължа да подкрепям това. Готови ли сме да говорим лъжи, да сеем омраза и ксенофобия само за да спечелим една кампания? За мен това е неприемливо", заяви тя пред в. "Таймс".

Три групи решават изхода

Три групи избиратели се очертават в британското общество преди референдума в четвъртък. Те бяха описани от Марк Ленърд, съосновател и директор на Европейския съвет за външна политика, който днес даде онлайн брифинг за журналисти от България, Испания и Полша. Първата група ще гласува за излизане от ЕС - това са преди всичко по-възрастни британци с по-ниско образование, които живеят извън Лондон. Втората група е поддръжник на оставането на страната в Съюза - това са по-образовани британци от Лондон или Шотландия, Уелс и Северна Ирландия. И третата група са все още неопределилите се, сред които има както млади и напълно апатични хора, така и други, които със сърцето си искат да напуснат ЕС, но с разума си виждат рисковете от това.

Разводът трае поне 2 години

Най-малко две години ще са необходими на Великобритания окончателно да излезе от ЕС, ако жителите на страната изберат този вариант на референдума в четвъртък, съобщава Би Би Си.

Според правилата британският премиер Дейвид Камерън ще трябва официално да поиска излизането от общността. Ако се стигне до там, това вероятно ще стане на извънредната среща на върха на 27 юни. След това обаче започва продължителен процес на преговори, на който трябва да бъдат договорени отношенията между Лондон и Брюксел за в бъдеще.

На теория е възможно и британските депутати да отхвърлят резултата на референдума, тъй като той е незадължителен. Така дори британците да гласуват за излизане, депутатите може да отменят решението. Това обаче е малко вероятно, тъй като би означавало политическо самоубийство, коментира в. "Индипендънт".

Евродепутат заложи 1 млн. срещу Brexit
72% е вероятността британците да гласуват за оставане в ЕС, твърди букмейкър

Член на Европейския парламент предложи на лидера на британската евроскептична Партия за независимост на Обединеното кралство (ЮКИП) Найджъл Фараж да се обзаложат, че на референдума на 23 юни британците ще изберат да останат в ЕС, съобщи ДПА. "Толкова съм убеден, че британците ще направят каквото трябва и ще изберат да останат в ЕС, че се обзалагам с вас на 1 милион евро, които ще бъдат дадени за благотворителност", написа литовският депутат Антанас Гуога в понеделник в писмо до Фараж. В случая печелят всички, тъй като парите ще отидат за благотворителност, подчерта депутатът.

Гуога, известен още като Тони Джи, е бивш професионален играч на покер, който често е дарявал спечелените суми на благотворителни организации, се посочва в сайта му. Той беше избран за евродепутат през 2014 г. Засега Фараж не е отговорил на писмото му.

Вероятността британците да гласуват за оставане в ЕС се увеличи до 72%. Това пък сочи прогноза на Betfair, цитирана от световни агенции. Букмейкърската къща отбелязва, че за сравнение в петък вероятността британците да гласуват за запазване на членството била 65%. Прогнозата е публикувана три дни преди референдума, който ще определи бъдещето на Обединеното кралство.

В същото време проучване показва, че близо 30% от британците, които имат право да гласуват на референдума, могат да променят мнението си в последния момент. "Постоянно откриваме, че 20-30 процента от гласоподавателите, без значение за какви избори става въпрос, сменят позицията си седмица преди да отидат до урните, а около половината от тях в самия ден на вота", обясни пред в. "Индипендънт" професорът по политически науки Майкъл Братър. Той преподава в Лондонското училище по икономика, което в последните години проучва избори и референдуми в 25 страни, включително във Великобритания.

В. "Гардиън" пусна наръчник за оцеляване

Ако тоалетната ви тече, се обадете на полския си водопроводчик Владислав, преди да се е прибрал в Познан. Такъв шеговит съвет в. "Гардиън" дава на читателите си, в случай че Великобритания гласува за излизане на ЕС. Ето някои от другите предложения на медията.

Вземете ирландско гражданство

Ако поне един от родителите ви е бил ирландски гражданин, роден там, автоматично взимате ирландски паспорт. Така че ще имате европейски документи, докато живеете в рая, в който Великобритания ще се превърне след Brexit.

Купете алкохол от Франция

Още имате време да изтичате до Кале и да се запасите с алкохол. Ако не сте в ЕС, може да си купите само 16 л бира и 4 л вино, което едва ли би било достатъчно за средностатистическия английски фен по време на европейското първенство по футбол.

Запасете се с деликатеси от континента

Време е да си купите огромни фризери, които да напълните с френски сирена, германски наденички и испански "тапас".

Научете се да чакате

Щастливите дни, когато подминавахте опашките по летищата, са минало. Благодарение на Brexit вече ще чакате на опашките за граждани на трети държави и ще бъдете претърсвани, а митничарите ще ви се цупят. Но ще имате време да четете толкова много книги!

Летувайте извън ЕС

Исландия, Молдова, Косово, Андора... Казват, че Украйна е чудесна по това време на годината. Или Албания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай