Обама: Всички сме французи, ще победим терористите (ОБЗОР)

Децата се върнаха в училищата в Брюксел днес, но военните и полицията останаха да пазят улиците на града

Обама: Всички сме французи, ще победим терористите (ОБЗОР) | StandartNews.com

Френска сухопътна операция в Сирия засега няма да има

САЩ и Франция ще засилят сътрудничеството си в борбата с "Ислямска държава" и ще увеличат атаките срещу ислямистите в Сирия и Ирак. Това заявиха президентите Барак Обама и Франсоа Оланд след срещата си във Вашингтон във вторник. Обама изрази подкрепата си към Франция след кървавите атентати от 13 ноември. Двете страни призоваха и за деескалация на напрежението между Русия и Турция след свалянето на руския самолет във вторник.

Ние всички сме французи, каза на френски език Обама след срещата с Франсоа Оланд в Белия дом. Той подчерта, че САЩ и Франция са единни и солидарни в борбата с тероризма. От изявленията на двамата президенти стана ясно, че стратегията им в Сирия няма да претърпи сериозни промени, като Оланд подчерта, че Франция, която засили въздушните удари срещу "Ислямска държава", няма да вкарва сухопътни сили в страната. Френският президент смяташе да настоява пред Обама САЩ да работят с Русия за създаването на нова коалиция за борба с екстремистите. Но мисията му бе осуетена след свалянето на руския самолет. Инцидентът показа недостатъчната координация между всички държави, намесени в сирийския конфликт, в който страните преследват различни цели.

По повод инцидента двамата призоваха за диалог между Русия и Турция, за да се избегне каквато и да е ескалация на напрежението.

11 000 полицаи пазят срещата за климата

11 000 френски полицаи ще охраняват срещата на върха за климата в Париж, която ще се проведе от 30 ноември до 11 декември, съобщава АФП. Мащабната охранителна акция бе оповестена от вътрешния министър Бернар Казньов. 8000 служители на реда и жандармерия ще бъдат изпратени за охрана на границите, а 2800 полицаи ще бдят за реда около мястото на провеждане на срещата.

От съображения за сигурност по време на форума ще бъдат затваряни и някои от основните пътища във френската столица, за да осигурят на световните лидери свободно придвижване. Казньов призова парижаните да не излизат с автомобилите си в неделя и понеделник, за да избегнат проблеми с придвижването.

"Мозъкът" на атаките в Париж планирал още удари

Предполагаемият организатор на атентатите в Париж Абделхамид Абаауд, който бе убит на 18 ноември, е планирал атентат и срещу бизнес квартала на френската столица. Това съобщи парижкият прокурор Франсоа Молен. Прокурорът разкри и че терористът се върнал до сцените на нападенията в нощта на 13 ноември и наблюдавал заедно със събралата се тълпа суматохата след атентатите.

След извършването на кървавите нападения Абаауд е пътувал до центъра на Париж, където посетил няколко от окървавените локации. Това показали данни от мобилния му телефон. Терористът говорил по телефона и с един от атентаторите камикадзе Билал Хадфи, малко преди да се взриви пред "Стад дьо Франс". По-късно през нощта Абаауд бил засечен от охранителни камери в квартала Монтрьой, заедно с друг мъж, за когото се предполага, че също е бил сред нападателите от кървавата нощ.

Според прокурора Абаауд и негов съучастник планирали да извършат самоубийствен атентат в бизнес квартала на Париж "Дефонс" в седмицата след атентатите от 13 ноември. Двамата обаче бяха убити в апартамент в Париж на 18 ноември. Все още не е изяснена самоличността на съучастника.

Брюксел издирва още един терорист

Властите в Брюксел публикуваха снимка и издадоха заповед за арест на човек на име Мохамед Абрини, отново във връзка с кървавите атаки в Париж. Според прокуратурата два дни преди атентатите той е бил видян на бензиностанция край магистрала към Париж заедно с другия заподозрян Салах Абдеслам, който също се издирва. Същевременно белгийската столица започна бавно да се завръща към нормалния начин на живот, след като днес училищата и метрото в Брюксел отново отвориха врати.

Франция: Европа не може да поеме повече бежанци

Европа повече не може да приема бежанци от Близкия изток, обяви френският премиер Манюел Валс. Той призова да се спре напълно притокът на хора към Стария континент и да се засили охраната по границите. Валс отбеляза, че Франция има намерение да спази задължението си да приеме максимум 30 000 бежанци за периода 2015-2016 г.

ЕК одобри 3 млрд. евро за Турция

Европейската комисия одобри отпускането на 3 млрд. евро на Турция за борба с миграционната криза. Средствата ще започнат да бъдат предоставяни на Турция от 1 януари 2016 г. Планът предвижда Турция да получи финансиране от ЕС за поддръжката на бежанските лагери на нейна територия, както и да бъдат ускорени преговорите по отпадането на визите за турски граждани.

ИД уби австрийска тийнейджърка

Една от двете тийнейджърки, избягали от дома си в Австрия, за да се присъединят към "Ислямска държава", е убита след побой, пише британският "Метро". Причината - момичето искало да избяга от Сирия и да се върне в родината си. Жертвата е 17-годишната Шамса Кесинович, която избягала от дома на родителите си през април 2014 г. заедно с приятелката си Сабина Селимович.

Унгария задържа четирима с бомби

Унгарската антитерористична полиция арестува четирима души, пътуващи към столицата Будапеща с кола, пълна с експлозиви, предаде Ройтерс. Арестът бил извършен миналата седмица. По-късно властите са открили и лаборатория за производство на взривни вещества, като не е изключена връзката с ислямистки терористи. Генералният директор на Центъра за борба с тероризма Янош Хайду съобщи, че полицията е заловила и други двама души с автомати, боеприпаси и заглушители в колата им и че не е ясно дали двете групи са свързани. Хайду отказа да разкрие идентичността, националността или предполагаемите мотиви на заподозрените, но добави, че случаят е имал международно измерение.

Юнкер: Шенген е в кома, еврото ще се срине без него

Шенген е в "кома", а еврото ще се срине без него, предупредил председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер по време на своя реч в Европарламента.

Изказването било направено в отговор на евроскептични партии, които твърдят, че Шенген е гарантирал "свободно придвижване на джихада". "Съществува жизненоважна връзка между свободното придвижване и съществуването на единна валута в ЕС. Единната валута не съществува, ако Шенген се провали. Това не е неутрална концепция. Това не е банално. Това е един от стълбовете на изграждането на Европа", казал Юнкер.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай